Sea food for late summer ♋︎ Морска храна за късното лято
Tomorrow I'm heading to the sea, again :) Well, just for second time this year, not more! Oh, Sea, how I love thee!
Утре отново пътувам към морето! Е, само за втори път тази година. Ох, така го обичам това море! Но когато не мога да прекарвам там толкова време, колкото искам, се опитвам да го доведа при себе си като приготвям морска храна. Сега искам да ви покажа една от тези рецепти.
But, not being able to spend there as much time as I wish, in the meantime I am trying to bring the sea to me trough recipes I cook at home. Now I want to share with you one of them.
Sea bass with fennel, bulgur and pinoli
1 large fennel bulb, halved and finely sliced
2 tbsp extra virgin olive oil, plus extra for drizzling
2 limes, 1 cut into triangles, other juiced
150g couscous
2 large sea bass fishes
small pack dill, finely chopped
some thyme sprigs
some basil leaves
2 tbsp pine nuts
250g baby plum tomatoes, halved
handful black calamata olives, left whole
2 tbsp capers
1. Heat oven to 200C. Put the fennel in a large pan and toss with 2 tbsp oil, 1 tbsp lemon juice and plenty of seasoning. Sautee for 10 mins until almost tender and starting to caramelise. Meanwhile, put the couscous in a medium bowl, pour over some hot water or stock, if you wish and cover.
2. After 10 mins soaking, fluff up the couscous with a fork and season to taste. Add the olives, tomatoes, capers, lemons and herbs to the pan. Add the fluffed couscous and stir. Rinse the fish with cold water inside and out, then pat dry. Slash deeply on both sides and season with salt and pepper. Stuff the cavity of each fish, whit the vegetable mix and put the leftover in a roasting tin.
3. Put the fish on top, insert a piece of lemon into each cut. Scatter with pine nuts, and bake for 25-30 min, depending on the size of the fish. Serve from the tin, with lemon wedges for squeezing over.
Утре отново пътувам към морето! Е, само за втори път тази година. Ох, така го обичам това море! Но когато не мога да прекарвам там толкова време, колкото искам, се опитвам да го доведа при себе си като приготвям морска храна. Сега искам да ви покажа една от тези рецепти.
Лаврак с фенел, кускус и кедрови ядки
1 голяма глава фенел, разполовена и тънко нарязана
2 с.л. зехтин плюс още за поръсване
2 лайма, единият нарязан на тънки триъгълници, сокът от другия
150 г кускус
2 големи лаврака
малка връзка копър, ситно нарязан
няколко клонки мащерка
няколко листа босилек
2 ч.л. кедрови ядки
250 г чери домати, разполовени
шепа маслини каламата, цели
2 с.л. каперси
1. Загрейте фурната до 200С. Сложете фенела в голям тиган и го разбъркайте с 2 с.л. зехтин, малко сол и пипер. Сотирайте за около 10 мин, докато почти напълно омекне и започне леко да се карамелизира. В това време сложете кускуса в купа и го залейте с гореща вода или бульон, ако предпочитате, и покрийте съда.
2. След десетина мин разрохкайте кускуса с вилица. Добавете в съда с фенела доматите, маслините, каперсите, нарязаните лимони и зелените подправки. Добавете и кускуса и объркайте. Направете дълбоки разрези от двете страни на рибата и я поръсете със сол и лимонов сок. Напълнете колкото можете в кухините на рибите от зеленчуковия микс, а останалото сложете в тава.
3. Сложете рибата върху зеленчуците, пъхнете по едно резенче лимон във всеки прорез и поръсете с кедровите ядки. Печете 25-30 мин, в зависимост от размера на рибата. Сервирайте направо с целия съд, с още лимонови резени за изтискване.
Хубаво изкарване на морето! Обичам и лаврак, и кедрови ядки, сигурна съм, че рецептата ще ми хареса!
ОтговорИзтриване