Poched Pear with Sabayon and Chocolate Sause ᐅ Поширана круша с крем сабайон и шоколадов сос
(4 servings)
For the pears:
4 pears
400 ml Prosecco
juice and grated peel of one orange
2 tablespoons honey
1 vanilla pod
1 star anise fruit
For the sabayon sauce
4 egg yolks
100g sugar
100ml Prosecco
seeds from the vanilla pod
For the chocolate sauce:
100g chocolate
20g butter
30ml milk
In a small pot combine the wine, orange juice and rind, honey and spices. Put the peeled pears inside and cook on medium heat about 15-20 minutes. Do not overcook!
Beat yolks with sugar and wine on bain-marie until the sauce thickens.
Melt broken chocolate, add butter and milk and mix.
On dessert plate place a spoonful of sabayon, place the pear on top and pour chocolate sauce over. Decorate with strips of orange peel and mint leaves.
(4 порции)
За крушите:
4 круши
400 мл просеко
сокът и настърганата кора от един портокал
2 с.л. мед
1 шушулка ванилия
1 плод звездовиден анасон
За сосът сабайон
4 жълтъка
100г захар
100мл просеко
семената от шушулката ванилия
За шоколадовия сос:
100г натурален шоколад
20г масло
30мл прясно мляко
В малка тенджерка сложете виното, портокаловия сок и кората, меда и подправките. Сложете вътре обелените круши и варете на умерен огън около 15-20 минути.
Разбийте жълтъците със захарта и виното на водна баня, докато сосът се сгъсти и уплътни.
Разтопете начупения шоколад, добавете маслото и млякото, и разбъркайте.
В десертна чиния сложете по една лъжица от сабайона, сложете отгоре крушата и полейте с шоколадовия сос. Декорирайте с лентички портокалова кора и листенца мента.
For the pears:
4 pears
400 ml Prosecco
juice and grated peel of one orange
2 tablespoons honey
1 vanilla pod
1 star anise fruit
For the sabayon sauce
4 egg yolks
100g sugar
100ml Prosecco
seeds from the vanilla pod
For the chocolate sauce:
100g chocolate
20g butter
30ml milk
In a small pot combine the wine, orange juice and rind, honey and spices. Put the peeled pears inside and cook on medium heat about 15-20 minutes. Do not overcook!
Beat yolks with sugar and wine on bain-marie until the sauce thickens.
Melt broken chocolate, add butter and milk and mix.
On dessert plate place a spoonful of sabayon, place the pear on top and pour chocolate sauce over. Decorate with strips of orange peel and mint leaves.
(4 порции)
За крушите:
4 круши
400 мл просеко
сокът и настърганата кора от един портокал
2 с.л. мед
1 шушулка ванилия
1 плод звездовиден анасон
За сосът сабайон
4 жълтъка
100г захар
100мл просеко
семената от шушулката ванилия
За шоколадовия сос:
100г натурален шоколад
20г масло
30мл прясно мляко
В малка тенджерка сложете виното, портокаловия сок и кората, меда и подправките. Сложете вътре обелените круши и варете на умерен огън около 15-20 минути.
Разбийте жълтъците със захарта и виното на водна баня, докато сосът се сгъсти и уплътни.
Разтопете начупения шоколад, добавете маслото и млякото, и разбъркайте.
В десертна чиния сложете по една лъжица от сабайона, сложете отгоре крушата и полейте с шоколадовия сос. Декорирайте с лентички портокалова кора и листенца мента.
Красота и изящество Луис! Страхотна си!
ОтговорИзтриванеблагодаря ти, ти пък си много бърза :-)
ОтговорИзтриванеЛоис, прекрасно е! :) Изглежда много вкусно и ароматно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Много елегантен десерт Лоис! Снимката е жестока:)
ОтговорИзтриванеСтрахотна снимка!
ОтговорИзтриванеWow this looks gorgeous! I love the chocolate sauce on the poached pear :) and the sabayon sauce looks so delicious
ОтговорИзтриванеблагодаря ви, Мира, Лулу, Весела.
ОтговорИзтриванеchef_d, thank you!
Невероятно апетитно! Страхотна снимка, Лоис.
ОтговорИзтриванеблагодаря, Борислава
ОтговорИзтриванеМного добре се е получило!
ОтговорИзтриване