сряда, 11 февруари 2009 г.

Rustic brioche ● Рустик бриош

Scroll down for English version ↓

Днес ме подсетиха за една рецепта, която отдавна не бях правила. Видях в готварските рецепти на един от форумите, които посещавам, фокача с картофено пюре и се сетих, че имам от gennarino едни хлебчета, които се правят с пасирани сварени картофи, и ето ги днес, топли-топли от фурнатааа :-)



Какво ви трябва:

125г сварени пасирани картофи
1 яйце
50г зехтин
50г настърган пармезан (аз заместих с настърган еддам, това имах)
¼ чаша прясно мляко
12г прясна мая
1к.л. захар
1к.л. сол
250г брашно
250г смесени, нарязани на зарчета салами (при мен шунка и тип испански колбас)

Забележка: Толкова са вкусни тези хлебчета, че е разумно продуктите да се удвоят като количество... От посоченото на мен ми се получиха 9 малки хлебчета и едно продълговато. Така че, правете си сметката :-)

That's what you need:
125g cooked smashed potatoes
1 egg
50g olive oil
50g shredded parmesan (or other hard cheese)
¼ cup milk
12g fresh yeast
1ts sugar
1ts salt
250g flour
250g mixed, cut into dice salami (you can use bacon, ham, sausages)




Разтваря се маята в топлото мляко, добавя се захарта и се разбърква, оставя се да шупне. В купата на робота се слагат пасираните картофи, добавят се всички останали продукти без саламите, добавя се млякото с маята и се замесва тесто.

Dissolve yeast into the warm milk, add sugar and stir, leave to rise. In the robot bowl put the smashed potatoes, add all other products except the sausages, add milk with added yeast and knead the dough.



На края на месенето се прибавят нарязаните салами и се измесва окончателно. Тестото се получава леко лепкаво и влажно, но не трябва да се добавя повече брашно.

At the end of kneading add sliced sausages and knead it into the dough. The dough results slightly sticky and wet, but you should not add more flour.



Разделя се на малки топки, и се поставя в намазани с масло и посипани с галета форми, като не трябва да изпълва повече от ⅔ от обема на формата.

Divide it into small balls and place them in oiled and sprinkled with bread crumbs forms, must not fill more than ⅔ of the form volume .



Оставя се да втаса около час и половина, или докато си удвои обема.

Leave to rise for about an hour and a half or until doubles its volume.



Пекат са в предварително загрята до 180°С фурна, докато се зачервят, около 25-30минути.

Bake in oven preheated to 180°C until golden brown for approx. 25 min.



Разбира се, може да се направи и в по-големи форми, само времето за изпичане ще се удължи.

You can make it in larger forms, only you'll have to bake it a little longer.

4 коментара:

  1. Grazie, ti accordi di chi sono? Non cel'o scrito e non poso trovare la riceta in gennarino...

    ОтговорИзтриване
  2. This is so beautiful!

    And a very beautiful blog! I am so happy I've discovered it!

    ОтговорИзтриване
  3. Marija, thank you very much! I love your blog, you are doing a great job! And your photos are remarkable, too. BTW, I was wondering why it's called Palachinka, now I see you are my neighbor! (I'm from Bulgaria)

    ОтговорИзтриване