неделя, 18 октомври 2009 г.

Finland Mushroom Soup ● Финландска гъбена супа

The recipe which I want to present to you today is not mine. It is taken from the site www.dinnerexplorer.com, where you can find other interesting proposals. Why I am telling you all this stuff? Because I've read on the pages of the Good Food magazine for a photo-culinary competition in which I thought it was necessarily to participate. I do not deny that there are recipes that not only sound exotic, but are directly feasible in our country - such as the Argentinian bull on a barbeque and other similar. But if you dig deeply, you will find very simple and feasible recipes that not only can be prepared and photographed, but could turn out quite delicious, like this soup of chanterelle mushrooms.

What you need: (In the BG version of the recipes, who knows why, there are no measures, but this does not frighten us too much, lol)

about 2 to 3 servings
400g chanterelle mushrooms
one medium onion
about 50 g butter
2 tablespoons flour
vegetable broth (I replaced it with milk)
fresh cream - about 150ml
saffron powder - my addition
salt
freshly ground white pepper
parsley

Stew finely chopped onion and sliced mushrooms in half of the butter. Add flour and stir, add the vegetable broth (in my version the milk), mixing constantly. Allow to simmer for about 15 minutes. Add spices and cream, boil again. Before serving sprinkle with chopped parsley and serve with toast and the rest of the butter.



Рецептата, която искам да ви представя днес, не е моя. Взета е от страницата на www.dinnerexplorer.com, където можете да намерите и други интересни предложения. Защо ви разказвам всичко това? Защото прочетох на страниците на списание Good Food за един фото-кулинарен конкурс, в който реших, че непременно искам да участвам. Не отричам, че сред включените рецепти има такива, които не само че звучат екзотично, но и са направо неизпълними в нашите условия - като например барбекю от аржентински бик или фазани по назнам-как-си. Но ако се разровите, ще намерите и съвсем семпли и изпълними рецепти, които не само че могат да се приготвят и заснемат, но се оказват и доста вкусни, като тази супа от гъби пачи крак.

Какво ви трябва: (В БГ вариант на рецептите кой-знае защо липсват количества, но това нас не ни плаши особено, хахах)

за около 2 до 3 порции
400г гъби пачи крак
средна глава лук
около 50 г. масло
2 с.л. брашно
зеленчуков бульон (аз го замених с мляко)
сметана - около 150мл
шафран на прах- моя добавка
сол
прясно смлян бял пипер
магданоз

Задушете ситно нарязания лук и нарязаните гъби в половината от маслото. Добавете и разбъркайте брашното, добавете зеленчуковия бульон (при мен млякото),като разбърквате непрекъснато. Оставете да къкри около 15 минути. Добавете подправките и сметаната, кипнете отново. Преди сервиране поръсете с нарязания магдзаноз и поднесете с препечени филийки и останалото масло.

4 коментара:

  1. What a beautiful bowl of soup! I love mushrooms and this sounds like a delicious way to enjoy them.

    ОтговорИзтриване
  2. Ciao,
    ho trovato il tuo blog per caso. Complimenti!!! è bellissimo!!..Ma non ho capito bene, sei bulgara o serba? Capisci russo?

    ОтговорИзтриване
  3. Ciao, Oxana, sei molto gentile! Io sono da Sofia, Bulgaria. Capisco russo, e anche italiano.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря,Lois,за споделената рецепта!Току-що я приготвих с прясно откъснати сърнели от странджанска гора.Получи се невероятен вкус!

    ОтговорИзтриване