сряда, 2 декември 2009 г.

Stracciatella all mascarpone, limone е cioccolato ● Страчатела с маскарпоне, лимон, и шоколад



For couple of weeks ago in my head spins the idea of tiramisu. Satanic desire! It’s already known that I have familiarity with the food, but that’s starting to become very visible. Therefore, I carefully avoid stands with mascarpone in stores, but how can I resist to this temptation? Finally, a few days ago I brought home a packet of savoiardi biscuits and a box of .... you know. Okay, but ... today, tomorrow, my daughter had eaten half of the biscuits, and someone (she claims to be someone else) have eaten one third of the mascarpone. So, I thought, there’s no way to do a descent tiramisu, but as I will not buy a new box of ... you know… any soon, so I decided to do something more friendly to the waist – a stracciatella.

The word stracciatella in Italian means something that is torn, crushed, made into small pieces. It is used for naming ice cream, cream and there is even an Easter cake with that name.
Here's the recipe for my stracciatella with mascarpone, lemon and chocolate, absolutely diet :-).

What you need for 4 servings:
4 egg yolks
Sugar, about ½ cup
Grated lemon rind or lemon extract
Vanilla
⅔ box of mascarpone
A handful of chocolate chips or chopped chocolate
A small package of savoiardi biscuits, about 6-8 pieces,
Cocoa for sprinkling
Tiny chocolate drops for decoration

Beat yolks with sugar to foam, add the mascarpone and beat again. Add lemon rind, or essence, add chocolate chips or cut chocolate (the idea is to remain visible pieces, not to be melted) and mix. Cut biscuits into slices and arrange strachatelata in transparent glasses by alternating cream and biscuits, and finally finish with a layer of cream. Sprinkle with bitter cocoa and decorate with chocolate candies. Of course, you can decorate otherwise, do whatever you like. Leave it in the fridge for an hour or two to tighten.



От няколко седмици ми се върти в главата идеята за тирамису. Вероятно това сатанинско желание има нещо общо с подстрекателките от готварския на бгмама, които произвеждат сладкиш след сладкиш, основно наблягат на тирамисуто, и се надпреварват чие да стане по-високо!!! Аз, както вече се разбра, имам любовни отношения с храната, които обаче започват да стават съвсем видими. Поради тази причина старателно избягвам щандовете с маскарпоне в магазините, ама то може ли да се устои на този повик? В крайна сметка, преди няколко дни донесох в къщи един пакет бишкоти и една кутия.... сещате се. Добре, обаче...днес, утре, дъщеря ми изяде половината бишкоти, а някой (тя твърди, че е друг някой) изяде една трета от маскарпонето. И понеже реших, че така и така, тирамису няма как да стане, а пък все пак, няма скоро да купя нова кутия ....сещате се, днес реших да направя нещо мааалко по-щадящо талията, а именно – страчатела.

Думата страчатела на италиански означава нещо разкъсано, натрошено, направено на малки парченца. Използва се за сладолед, крем, дори има и козунак с такова име.
Ето сега рецептата за моята страчатела с маскарпоне, лимон и шоколад, съвсем диетична 

Какво ви трябва, за 4 порции:
4 жълтъка
Захар, около ½ чаша
Настъргана лимонова кора, или лимонова есенция
Ванилия
⅔ кутия маскарпоне
Една шепа шоколадов чипс, или нарязан шоколад
Един малък пакет бишкоти савоярди, около 6-8 броя,
Какао за поръсване
Дребни шоколадови дражета за украса

Разбийте жълтъците със захарта на пяна, добавете маскарпонето и разбийте и него. Добавете лимоновата кора или есенцията, добавете шоколадовия чипс или нарязания на дребно шоколад (идеята е да останат видими парченца, не да се разтопи) и разбъркайте. Нарежете бишкотите на филийки, и наредете страчателата в прозрачни чаши, като редувате крем и бишкоти, накрая завършвате с крем. Поръсвате с горчиво какао, и украсявате с шоколадови бонбончета. Разбира се, можете да украсите и по всякакъв друг начин, направете каквото ви харесва. Оставете в хладилника за час – два, за да се стегне.

19 коментара:

  1. Изглежда изкусително и в същото време лесно за приготвяне!Поздравления!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. наистина е много лесно, а и бързо :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Много изкусително вкусно изглежда,и бързо за приготвяне :-)
    и какви снимки само аз нещо на последък не си харесвм снимките, не знам какво човъркам но нещо не ми се получава.

    ОтговорИзтриване
  4. Ще го пробвам непременно!
    tan4o;-)))

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда толкова изкусително и лесно, тъкмо като за начинаещ кулинар като мен. Имам само едно въпросче - колко е голяма кутията Маскарпоне?
    Благодаря ти предварително, Лоис! Истинско удоволствие е да разглеждам блога ти!
    Виолина

    ОтговорИзтриване
  6. ghost13, писах ти.
    tan4o, радвам се, няма да съжаляваш.
    laureosophie, I'm glad you like my recipe.
    Violina, много е лесно, наистина. Една кутия маскарпоне е 500г. Разбира се, можеш да увеличиш количествата, ако искаш.

    ОтговорИзтриване
  7. Привет и от мен Лоис!
    хубав блог!
    харесва ми идеята за страчателата и ще експериментирам.
    Имам един въпрос-много ми харесаха шоколадовите топчета-къде в София мога да ги намеря?

    ОтговорИзтриване
  8. благодаря, abaca.
    Тези топчета ги купих от голям Фантастико, при ядките, в малки пакетчета. Има стафиди, лешници, и други ядки, шоколадови. А тези са просто хрускави вътре, и по-дребни.

    ОтговорИзтриване
  9. Изумително елегантна презентация на този така вкусен десерт.Аплодисменти!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Страшно вкусно и красиво изглежда. И с любимото маскарпоне...задължително ще го опитам

    ОтговорИзтриване
  11. Йоланта, Даниела, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  12. Поздравления за блога Лоис. Уникално добри снимки и рецепти имаш !
    Харесва ми твоята страчатела, но не открих тирамису, мислиш ли да добавиш в бъдеще този невероятен италиански десерт в блога си?

    ОтговорИзтриване
  13. Правих тази страчатела около Нова година. Единствената модификация беше, че замених лимона с лайм. Май прекалих със захарта, следващият път ще сложа по-малко и ще добавя още бишкоти. За презентацията няма нужда да казвам - класна!

    ОтговорИзтриване
  14. Мария, радвам се. Лайм е добра идея.

    Канди, благодаря. Ще гледам да направя скоро и тирамису.

    ОтговорИзтриване
  15. Yum!

    Participate in my giveaway at http://atasteofkoko.blogspot.com/2010/05/men-can-cook-feat-classic-spaghetti.html#comments

    ОтговорИзтриване