събота, 10 юли 2010 г.

Tai shrimp ⦁ Скариди в тайландски стил



Да прекарваш лятото в провинцията си има и своите лоши страни.... Освен че достъпът ти до магазините, с които си свикнал, е силно затруднен, което от своя страна води до нарушения в снабдяването на килера и хладилника, най-вече липсата на качествен интернет е в състояние да докара мен лично до състояние, люшкащо се между тиха лудост и пълна абстиненция! Наличието на мобилен нет решава проблема едва на 15-20%, дори мисля, че го завиших. Успявам да следя Фейсбук, и някои форуми без много картинки, но участието ми във Фликр, Фотофорум и блогването, изобщо всичко, свързано с ъплоуд на изображения страда ужасно. Силно се надявам моите читатели да не ме изтрият от RSS-а и блогрола си, поради силно разредените в последно време публикации. И поради този си страх, бързам, до като не е изтекъл месецът, да ви споделя една изключително лесна и лятна рецепта - Скариди в тайландски стил.



Имате нужда от 500г скариди, от тези, предварително бланшираните и охладени (ще ги познаете по червения цвят)
2 калмара (или 4, ако са дребнички)
1 лимон (предпочитам лайм)
оризово и сусамово олио
няколко супени лъжици консервиран настърган галангал, джинджифил, може и малко лимонена трева.

Най-сложното нещо в цялата работа е да почистите и обелите скаридите. Нарязвате калмарите на колелца. Загрявате дълбок тиган с дебело дъно, наливате малко от оризовото и сусамовото олио. Слагате нарязаните калмари, и ги запържвате за около две минути. Добавяте консервираните подправки, разбърквате, добавяте и почистените скариди. Общо цялото време на котлона не трябва да бъде повече от 5-6 минути. Накрая слагате и едри резени лайм, и сервирате.

Преди ястието можете да поднесете зелена салата с краставици, пресен лук, авокадо, копър и пушена сьомга. Невероятен акцент се получава от прибавянето на няколко лъжици едро настъргано пармиджано, и не се безпокойте, че от италианската кухня ще се гмурнете в тайландската, двете рецепти не се изключват взаимно, напротив, един добре изстуден траминер ги обединява без никакви грижи :-)
Enjoy!


10 коментара:

  1. Прекрасна рецепта, Лоис :)
    И как си мислиш, че ще те изтрием?
    Прохладно и вкусно лято!

    ОтговорИзтриване
  2. Луис,
    надявам се да си се върнала в реалността и вече да си с бърз и работещ нет. Дори и да не си, не изпадай в тиха лудост, важното е да си вземеш нужната глътка почивка, а после ще наваксаш.
    Скаридите изглеждат прекрасно и неустоимо.
    Хубави слънчеви дни:)

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам скариди, но мразя да ги чистя. Ех, няма ли някой рибарски магазин, който да предлага почистени? В чужбина знам, че е практика от доста време, но тук не съм виждала.

    Много обичам такива бързи и вкусни летни ястия :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Как ще те изтрия, Лоис?!?!
    Още по-чакани са постовете :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Лоис,ако знаеш само колко добре те разбирам относно тези "минуси",които описваш :)...
    но пък ми се струва,че и плюсовете си ги бива.
    А изтриването не е толкова лесна работа:-)

    Чудесни рецепти и фотографии в последните публикации!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, благодаря много за пожеланията!

    Дани, още съм си тук, но започнах да свиквам с бавния нет, животът тук си има и други предимства.

    Ирина, наистина е досадно, но тези по-едрите стават лесно и бързо. А има и чистени, но са замразени, което доста им разваля вкуса....

    Диана, благодаря ти много.

    ДидиБ,благодаря за похвалите.

    Stefania, grazie tante!

    ОтговорИзтриване
  7. Луис, много обичам скариди и калмари. На мен ми е релаксиращо да ги чистя скаридките. Записвам си рецептата;)
    Лека вечер

    ОтговорИзтриване
  8. благодаря ти Ани, надявам се да ти харесат :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Значи продават се изчистени опашки от скариди,тигрови.Запържваш ги в масло с джинджифил и чесън добавяш малко вино и чили.Давам добър резултат.

    ОтговорИзтриване