неделя, 3 октомври 2010 г.

Ham & Parsley Terrine Ꭶ Tерин от джолан и магданоз

Ham & Parsley Terrine

Имате ли два дни време за да приготвите една изкусителна рецепта? Добре, не два цели дни, но все пак два часа поне за да приготвите този терин, и после още ден и половина, в които да го чакате докато стегне в хладилника? Уверявам ви, струва си. Прекрасно и като антре, и като основно ястие, малко неподходящо за хладните дни (сервира се студено), но пък невероятно ефектно и много удобно за бюфет-парти или пък за пикник :-).
Изглежда изискано, и има изискан вкус, а всъщност не струва почти нищо, прави се съвсем лесно и си струва да му дадете шанс.
След тази многословна интерлюдия, с която вярвам, успях да представя рецептата по интригуващ начин, ще ви кажа колко прозаични са всъщност нейните съставки.

Трябват ви два свински джолана (предпочитам задните, с кост)
1 пакетче желатин
150г. мариновани корнишони, ситно нарязани
80г. мариновани каперси или консервирани в сол
80г. лук шалот (но може и бял или червен салатен лук), ситно нарязан
една или две голееееми връзки магданоз, едро нарязан

За сваряването на джолана ви трябват 1 глава лук, 1 морков, 1 парче праз, 1 стебло целина, дафинов лист, няколко зърна бахар.
Сложете джоланите в тенджера (най-добре да използвате тенджера под налягане, така ще съкратите времето много!), добавете зеленчуците и подправките, залейте с литър и половина вода и варете около 30 мин след достигането на налягане.
Извадете месото и оставете да се охлади. Прецедете бульона (трябват ви около 600мл). Разтворете желатина според указанията на опаковката и добавете към бульона. Почистете месото от костите и сухожилията, нарежете на едро. Смесете с каперсите, корнишоните и лука с нарязаното месо и добавете малко от бульона за да навлажните сместа.
Покрийте еднолитрова форма за терин с няколко пласта фолио и започнете подреждането на терина. Налейте един черпак от бульона с желатин, покрийте дъното с магданоз. Сложете един пласт от месото, залейте с бульон и покрийте с магданоз. Продължете така, докато формата се напълни дори над ръба, притиснете месото с ръце, и завийте добре с фолиото. Сложете някаква тежест върху формата и приберете в хладилника за минимум 24 часа. Опитът показа, че това ястие е от онези, които стават по-вкусни на следващия ден :-)

(адаптирано от The Cook's Book)

Ham & Parsley Terrine

Do you have two days of time to prepare a tempting recipe? Well, not two whole days, but at least two hours to prepare that Terrine, and then another day and a half to wait until it tightens into the refrigerator? I assure you it is worth . Suitable as еntree, and as a main dish, a little inappropriate for these cool days (it is served cold), but incredibly impressive and very convenient for a buffet party or a picnic :-).
Looks sophisticated and has exquisite taste, but actually it costs almost nothing and is made so easy so worths to give it a chance.
After this long verbal interlude in which I believe I succeeded to present this recipe in quite intriguing way, I will tell you how prosaic are actually its components.

You need two pork shank (I prefer the rear, with bone)
1 packet gelatin
150g. pickled gherkins, finely chopped
80g. pickled capers or preserved in salt
80g. onion shallots (but you can use white or red salad onions), finely chopped
one or two large bunches of parsley, coarsely chopped

To boil the shanks you need 1 onion, 1 carrot, 1 piece of leek, 1 celery stalk, bay leaf, some allspice.
Place shanks in a pan (best to use a pressure cooker, so it will shorten the time for cooking a lot!), add vegetables and spices, pour one and a half liters of water and cook about 30 minutes after reaching pressure.
Remove meat and let cool. Strain broth (you need about 600m for the terrine). Dissolve gelatin according to package directions and add to broth. Clean the meat from the bones and tendons, cut wholesale. Combine and mix with capers, gherkins and onions and add some of the broth to moisten.
Cover 1 liter terrine form with several layers of cling film and start layering the terrine. Pour a ladle of broth, cover bottom with parsley. Put one layer of meat, pour in broth and cover with parsley. Continue so long as the form is filled even over the edge, press the meat with your hands and wrap well with foil. Put some weight on the form and store in refrigerator for at least 24 hours. Experience has shown that this dish is one of those that become even more delicious on the next day :-)

(adapted from the Cook's Book)

Ham & Parsley Terrine

14 коментара:

  1. Изглежда ужасно вкусно! Ще го пробвам при първа възможност!

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм, ще го пробвам по празниците - мисля, че гостите ще го оценят!

    ОтговорИзтриване
  3. Ей! Радвам се, че ви харесва! Заслужава си опита :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Privetq Lois
    Izviniavai, 4e ne pisha na kirilica, no ima nikakav problem i bukvite izlizat kato kitaiski eroglifi
    Mnogo mi xaresa predlojenieto ti - straxotni snimki :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мария, благодаря ти за отзива!

    ОтговорИзтриване
  6. Ммммммм вкусно, страхотна гозба ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Оооооо, мръвките привличат и мъжка публика, радвам се, много се радвам!

    ОтговорИзтриване
  8. Това ястие наистина заслужава да му се даде шанс. Звучи наистина лесно, стига да имаш търпение да го изчакаш.

    ОтговорИзтриване
  9. хахах, да! Трябва да се запасиш с търпение, и... сандвичи, примерно :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Lois....впечатлих се от снимките! Мисля да се пробвам тази вечер да го направя...искам да изглежда на 10.12 като твоя, имам син който ще навърши тогава 1 годинка и иска менюто да е специално. Даже ще съм ти благодарна и за съвети. Не съм от най-добрите готвачки, то ще опитам :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Няма нищо сложно, най-важното е да се желира добре бульонът, и да се притисне във формата наистина добре, за да не се разпада при рязане. Също така не махай фолиото преди да го нарежеш, става по-лесно.

    ОтговорИзтриване
  12. Снощи го направих - пробно...довечера ще видим резултата. Тавичката ми дойде в повече и за това го направих наполовина. Бульо го направих по следния начин - разтопих пакетчето желатин в 200 мл. студена вода и после на водна баня. Прибавих го във вече хладкия бульо...стана леко по-гъсто....дано не съм гоо прецакала. Малииии много магданоз отива...хихихи. Харесала съм и още твои неща - всичко изглежда много вкусно! Ще съм благодарна и ако ми предложиш някое меню за тържеството, пък аз ще почерпя с питие, че готварските ми умения не могат да се сравнят с твоите :-)

    ОтговорИзтриване
  13. хах, много магданоз отива, наистина.
    не се притеснявай, че е станал гъст бульона, няма да пречи.
    меню за тържество? за първи рд? ще трябва да помисля над това, но аз бих заложила на неща, които де приготвя предварително, и да нямам работа в кухнята по време на събитието :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Да, сина ми ще стане на 1-на година на 10.12 и искам менюто да е специално и приготвено от мен. Искам да има салата,предястия /мисля да е терина, тартите ти и още нещо/ и основно ястие. Десерта ще е готов...няма да успея да приготвя всичко. Ще бъдем около 12-15 човека. Тази сутрин леко надигнах фолиото да видя какво е станало - бульона се е желирал...остава да не се разпадне като го режа.

    ОтговорИзтриване