Lamb with lemon and saffron Moroccan style ᴕ Агнешко с лимон и шафран в марокански стил

Lamb with lemon and saffron Moroccan style


This delightful recipe comes from Lulu's blog, where I found it some days ago and could not resist doing it. I've made some changes in the spices and in the cooking method, but the idea is still the same :-)

1 piece of lamb from the back (if you find a cut lamb cutlets with preserved ribs, please tell me where?)
1 lemon
2 star anise fruit
2-3 cardamom pods, crushed
5-6 grains allspice, crushed
½ teaspoon cumin, crushed
½ teaspoon white pepper, crushed
½ teaspoon pink pepper, beans
5-6 threads saffron, or on the tip of a knife saffron powder (cheaper, but also a good option)
5-6 cloves garlic, coarsely chopped
4-5 heads shallots
3 tablespoons olive oil
white wine or vegetable broth - about 300 ml

Cut the meat into cutlets, let the ribs where you can and arrange it in a ovenproof dish. Pour the juice of half lemon and sprinkle with chopped pieces of the other half. Add spices, chopped onion and garlic. Season with salt and pour in olive oil. Allow to marinate for a while (as you have time and patience). Preheat the oven to about 220 degrees. Pour broth or wine over the meat (in my case it turned out that there wasn't any white wine left, so I dug out from the cupboard a bottle of champagne Dimyat Brut, I think it will not reflect badly) and bake for 30-40 minutes, until meat become tender and become golden in color. (Reduce the temperature in the middle of the baking time)

Serve with Moroccan couscous, stewed with olive oil and seasoned with crushed pink pepper, cumin and pine nuts. If you dare, you can add a chopped peperonchino for adding some hot tint in the dish.


Lamb with lemon and saffron Moroccan style


Тази интригуваща рецепта идва от блога на Лулу, където я видях преди няколко дни, и не можах да устоя. За късмет в деня за пазар намерих и прекрасно агнешко, та нещата сами се случиха. Естествено, не можах да устоя и на изкушението да променя това-онова: от някои подправки, та до метода на топлинна обработка. Но основната идея си остава същата - ако ви се играе, открийте разликите :-)

1 парче агнешко от гърба – котлетите и филето (ако намерите нарязани агнешки котлети, със запазените ребърца, моля, кажете ми къде?!)
1 лимон
2 плода звездовиден анасон
2-3 шушулки кардамон, счукани
5-6 зърна бахар, счукан
½ ч.л. кимион, счукан
½ ч.л. бял пипер, смачкан
½ ч.л. розов пипер, на зърна
5-6 нишки шафран, или на върха на ножа шафранен прах (по-евтин, но също така добър вариант)
5-6 скилидки чесън, едро нарязани
4-5 главички лук шалот
3 с.л. зехтин
бяло вино или зеленчуков бульон – около 300мл.

Нарежете месото на котлети, където можете, запазете ребрата и го подредете в огнеупорен съд. Полейте със сока от половината лимон и поръсете с нарязани на ситно парченца от другата половина. Прибавете подправките, нарязаните лук и чесън. Посолете и полейте със зехтин. Оставете да се маринова за известно време (колкото време и търпение имате), загрейте фурната до около 220 градуса. Залейте месото с виното или бульона (при мен се оказа, че бяло вино няма, та по този повод изрових от килера една бутилка шампанизиран Димят Брут, мисля, че няма да се отрази зле) и изпечете за около 30-40 минути, докато месото стане крехко и придобие златист цвят.

Сервирайте с марокански кускус, задушен със зехтин, и подправен със смлян розов пипер, кимион и кедрови ядки. Ако ви стиска, можете да добавите и едно нарязано пеперончино, та съвсем да объркаме кухните :-), макар че всъщност лютото май е съвсем присъщо на мароканската храна? Отивам да чета в Гугъл!

Коментари

  1. усещам аромата! :)
    ето какво ще пробвам за Великден :)

    ОтговорИзтриване
  2. ааа, не знам за Великден, доста е различно от традиционното великденско агнешко :-) Но мога да дам отчет вече - току що го довършихме, и е добро, наистина :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Много е вкусно, усещам :))))
    Котлети могат да ти нарежат по този начин в месарницата на Графа и Шишман, много са радостни като поискаш, защото никой не ги иска и все към по-голямо парче ги пробутват.

    ОтговорИзтриване
  4. Много е вкусно, току-що и вторият дегустатор дойде да се отчете :-)
    А инфото за месарницата е много ценно! Непременно ще ида да зарадвам хората, хахахах!

    ОтговорИзтриване
  5. Хааа, каква изненада:) Понеже от тук не виждам снимките, сега ще се гътна от любопитство докато се прибера довечера и ги видя от къщи....

    ОтговорИзтриване
  6. и Фликр ли не виждаш? Тууууу, какви рестрикции! :-)

    ОтговорИзтриване
  7. аз не съм много по традициите :)
    но след като го похвали така може и по-рано да пробвам :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации