Asparagus-Mushroom Quiche ○ Киш с гъби и аспержи



Този път аспержите не са от градината на съседката :-). Магазински са, но много свежи и крехки! Решавам да ги направя на нещо различно от просто бланширани и заляти със зехтин, и така измислям вариант на киш лорен с аспержи. Трябват ни също гъби, шунка, жълто сирене по избор, сметана и яйца за пълнежа. Брашно и масло - за тестото.



Рецепта за 6 броя киш с диаметър 16см:

За тестото:
400г брашно
180г масло
1/2 ч.л.сол
3-4с.л. студена вода

За плънката:
300г аспержи
200г гъби
200г шунка
200г жълто сирене (аз използвах италианското верена, непознато до сега за мен)
6 яйца
300-350мл млечна сметана



Замесете тесто от посочените продукти, оставете го за 30мин. в хладилника. Загрейте фурната на 180 гр. Целзий. Разточете тестото на тънък лист, и покрийте намаслените форми за киш. Надупчете с вилица, и изпечете празни за около 15-20мин.
В това време нарежете и бланширайте в малко зехтин гъбите. Подрежете аспержите от долния край и ги бланширайте за кратко във вряща подсолена вода. Нарежете шунката и сиренето на дребни кубчета. Разбийте яйцата и сметаната в отделен съд.
Извадете изпечените форми от фурната, наредете на дъното шунка и сирене, отгоре разпределете аспержите и гъбите. Залейте с яйчено-сметанената смес, подправете с любимата си подправка - мащерка, салвия, индийско орехче, риган... (но сложете само една).
Върнете формите във фурната, и печете до готовност - сместа трябва да се надуе и да придобие красив златист цвят.



В допълнение :-)
Ако и у вас има някой, който смята гъбите и аспержите за отровни (rolf), направете му класически киш, като пропуснете "отровните" съставки


Коментари

  1. Лоис, много са ти симпатични керамичните формички. Би ли споделила от къде са?

    Много апетитно предложение, тъкмо утре мислех да мина през Пикадили и да си купя аспержи, така че твоята рецепта идва тъкмо навреме :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ciao Lois!
    Scusami che non sono passata da te;( Ho perso tante le tue belle ricette. Questo quiche è buonissimo, brava!
    P.S. Anch'io ho gli stampini quasi uguale;)))
    Un bacione!

    ОтговорИзтриване
  3. Ирина, малките съм купувала от jysk, а голямата си донесох от Брюксел, ако не греша...
    Наистина стана супер вкусно, чак и а съм изненадана (хахахх)

    Oxana, grazie, c'e stato moooolto buonooo!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Така, така, правиш си ги ти тези работи и не споделяш и трохичка с другарчетата! А след италия беше обещала едно готвене да направим:)))
    Тези изглеждат страхотно! За мен поне "отровните" са много идейни:)))

    ОтговорИзтриване
  5. хахах, отровните бяха истински жестоки!
    Ех, Лулу, спомням си какви мезета си редяхме в онази дневна прекрасна, и една носталгия ме мъчи....артишоци, карпачо, сирена, наденички от диво прасе, ух.

    ОтговорИзтриване
  6. Тук ухае много приятно и ето че долитам...
    Луйс, невероятно предложение. С тия аспержи още съм на "вие" ама трябва да ги преборя бе.

    Въпросните мини формички ги видях, но на много места пише че са за брюле, а аз си имам, но ето че имат друго приложение.

    Прекрасни снимки, през които направо усещам аромата. Хубава вечер, Луйс

    ОтговорИзтриване
  7. Аз съм толкова щастлив да бъде в състояние да намери аспержи в България отново. Бих искал да е по-популярен.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти за коментара, Кейси.
    В миналото България е била голям износител на аспержи за Европа, но по време на социализма тази култура е изоставена... Сега отново се правят опити да се отглежда промишлено, и в някои от по-големите магазини (поне в столицата) има редовно.
    P.S. гледах те в шоуто "Чужденец в България", много ми хареса представянето ти!
    P.P.S :-) Съпругът ми е от Кюстендил :-)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, благодаря ти много.
    Формите са за брюле, наистина - керамични са и май не понасят много по-високи температури на печене...напука им се глазурата за две употреби... Докато голямата, 20см, е порцелан, и нищо й няма :-)
    Давай смело с аспержите! Не хапят, само трябвада им се свикне :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Сега попаднах на тази рецепта и я пробвах - получи се чудесно. Благодаря за рецептата и снимките!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации