Chicken With Spring Vegetables ○ Печено пиле с пролетни зеленчуци
Оглеждайки списъка си със изпълнени задачи от изминалата седмица, установявам, че домочадието е яло аламинути цели 4 дни...Не че протестират, но в желанието си да избягам от приказката за босите деца на обущаря, решавам днес да приготвя истинска вечеря. И тъй като се усещам изпразнена от способност да създавам рецепти, решавам да сготвя нещо наготово. Отварям последния брой на GoodFood, и избирам "Печено пиле с чесън, дафинов лист и бяло вино". Естествено, не минава без промени, но в общи линии гледам да се придържам към тяхната концепция.
Какво ви трябва:
1 цяло пиле, около 1,5 кг
6 глави млад чесън
6-8 млади моркова
около 600г пресни дребни картофи
2 дафинови листа
30г. масло
150мл бяло вино
половин лимон
Загрейте фурната на 200 градуса Целзий.
Измийте пилето, посолете го, повдигнете кожата на гърдите и пъхнете вътре дафиновия лист и маслото. Пъхнете лимона вътре в пилето, завържете бутчетата с дебел конец. Поставете в тава, налейте малко вода и бялото вино, и изпечете за 45 минути. Меуждувременно почистете зеленчуците. Извадете пилето от фурната, поставете зеленчуците около него, и върнете във фурната за още половин час, докато пилето придобие красив златист цвят.
Какво ви трябва:
1 цяло пиле, около 1,5 кг
6 глави млад чесън
6-8 млади моркова
около 600г пресни дребни картофи
2 дафинови листа
30г. масло
150мл бяло вино
половин лимон
Загрейте фурната на 200 градуса Целзий.
Измийте пилето, посолете го, повдигнете кожата на гърдите и пъхнете вътре дафиновия лист и маслото. Пъхнете лимона вътре в пилето, завържете бутчетата с дебел конец. Поставете в тава, налейте малко вода и бялото вино, и изпечете за 45 минути. Меуждувременно почистете зеленчуците. Извадете пилето от фурната, поставете зеленчуците около него, и върнете във фурната за още половин час, докато пилето придобие красив златист цвят.
Лоис, звучи много вкусно!
ОтговорИзтриванеблагодаря Лулу, вкусно стана наистина.
ОтговорИзтриванеподозирам, че това пиле е великолепно. майката на моя мъж ме научи на най-хитрата и според мен вкусна гозбичка - печено пиле на едра сол. измива се пилето, поставя се върху 1/2 или 1 пакет сол, разстлан върху тавата - без вода, без мазнина. и се пече. обръща се, когато леко се зачерви и така и от другата страна. не знам дали го обяснявам добре. аз нямах никакво доверие на тая рецепта и първия път сварих пилето, да не вземе да остане неопечено и сухо. но после го правя, както тя ми каза, и става мнооого вкусно. а зеленчуците отделно ги правя и така. мерси много за готините рецепти. влизам много често - лазанята ти болонезе е велика! жалко, че ми се струпа много работа и изпуснах зелената лазаня, но ще видя как да компенсирам с други зеленини.
ОтговорИзтриваненакрая явно ще се наложи да се предам, и да го сготвя това пиле на сол. Ако щеш вярвай, но до сега не съм го правила.
ОтговорИзтриванеа това тука посоченото, беше доста приятно, но още по-приятно ме изненада чесънът отстрани :-)
Благодаря за хубавия отклик!
само да споделя и спирам да се обаждам, защото ми е по-приятно да чета разказите ти за ястия (наистина ги разказваш, а не просто пишеш рецепти), но за чесъна... направо мразя чесън, но направих табуле по твоя разказ за табуле и беше вълшебно. не ми се регистрира, но иначе се казвам яна. съжалявам, че под анонимен се явявам, но ме помързява. препоръчвам на всички и сладкишите ти - това са уникални детайли от живота. казва го човек, който за първи път направи в живота си сладкиш - онзи с име монахини в него :) божествен беше!
ОтговорИзтриванехм-хм... ама в табулето няма чесън :-)))
ОтговорИзтриванеи обаждай се, много ми е приятно даже, получаването на обратна връзка е част от кефа, нали за това е всичкото :-)
много ти благодаря, Яна.
хаха, това се казва готин номер!добре, че ти писах, за да разбера как само са ме изпързаляли :)))
ОтговорИзтриванемоят мъж знае, че обожавам твоя блог - в началото се кефех на фотографиите, но постепенно започнах да приготвям това онова. На мен рядко ми се случва да готвя. Той готви обикновено и то много вкусно. Но знае, че мразя чесън. И когато приготвях табулето, ми каза - ама там си пише чесън, спазвай рецептата. ама че хитрост :) а аз понеже следвам всичко, което напишеш, и съм се предала изцяло на разказите ти, сложих чесън. повече няма да позволявам да ми диктува той рецептите. :) Така че един чесън стана факт, благодарение на безкрайното ми доверие. :) ще чакам нови вълшебни разкази за вкуснотии и снимки, разбира се. яна
хахахаххх!
ОтговорИзтриванемного смешно, чак ми стана любопитно да опитам табуле с чесън.
Поздрави и на теб!
lois, пробвах това ястие днес и много ни хареса. Пилето се опече много добре като запази сочността си. Кожичката стана златиста и хрупкава. Чесънът не знам дали се предполага да се хапва, но като се поопече е много вкусен. Лимонът допълнително освежаваше положението. Благодаря за хубавата рецепта. (Виното и дафиновия лист имаха своя дял в разкоша също. Абе, много ни хареса и ще правя тази рецепта и друг път). Поздрави и приятни летни дни!
ОтговорИзтриванеeee, супер, много се радвам! Не че идеята е нова, но всичко накуп става много хармонично, така си е :-)
ОтговорИзтриванеЯна, сготвих пилето на сол!!! Наистина стана върховно, да пратиш поздрави на свекърва ти, даже и без да го обръщам - страшно стана!И го публикувах даже, хахах!
ОтговорИзтриванеПоздравления за вкусното ястие! Аз сложих и десетина малки лукчета, стана наистина чудесно!
ОтговорИзтриванеОооооо, съживи толкова стар пост! :)))
ИзтриванеБлагодаря ти, много ме зарадва че ми писа :)