Aubеrgines with tomatoes and cheese ○ Патладжани с домати и сирене
Днес, набързо само да ви споделя една рецептичка, която можете да си направите докато е захладняло :-).
Няма да ви разказвам поетичности, че докато се натуткам, току-виж е дошла следващата гореща вълна, и хайдееее, отиде до есента. Поздравявам ви с едно букетче за оправяне на настроението, и под секрет ви казвам, че на морето не вали, не се тормозете!
И така, право към същността: Патладжани с домати, лук и сирене. Но не какво да е сирене, а моцарела, от онази, дето се продава на големи калъпчета, и се слага на пицата! Начинът на подреждане заимствах от Пеп-4о, но промених леко състава и подправките, колкото Пеп-4о да не си познае рецептата, (rofl).
Какво ви трябва, за 4 порции:
4 големи или 8 по-малки патладжанчета
2 домата
1 голям морков
1 голяма глава лук
1 глава пресен чесън
200г зряла моцарела (естествено, можете да я замените с друго - кашкавал, бяло сирене, каквото ви харесва)
прясно смляна морска сол,
риган,
мащерка,
зехтин
пресен магданоз
Направете надлъжни разрези на патладжаните, като оставите частта откъм дръжката неразрязана. Сложете ги в дълбока тава. Нарежете всички останали продукти на резени. Поставете между резените патладжан резени домат, лук, моркови и сирене, като ги редувате. Ако ви останат, напъхайте ги където можете, и между патладжаните. Накрая набучете скилидките чесън тук-таме, посолете, поръсете с риган и стръкчета мащерка, залейте със струйка зехтин, и изпечете до готовност - около час на 200 градуса Целзий.
Накрая, за разкош, можете да поръсите с малко настъргано пекорино или друго твърдо ароматно сирене и да запечете за кратко отгоре. Преди сервиране наръсете със прясно нарязан зелен магданоз - и за вкус, и за контраст.
Ястието е толкова леко, че спокойно можете да обядвате, а след това да отидете да берете маргарити из полето, или да се отдадете на друга приятна леност :-).
Mmmmmmmmmmm buonissimo!!!! Adoro le melanzane!!! Le foto sono fantastiche!
ОтговорИзтриванеUn bacione
Ах, как се обърках да вляза толкова рано сутрин тук...:)))
ОтговорИзтриванеОбожавам патладжаните по този начин, но ще препоръчам да се пробва с пушено топено сирене, най-добрият им "приятел", според мен.
Ухаааа, Луис,
ОтговорИзтриванепрекрасна е рецептата и какво лятно настроение ме завладяяяяя....А снимките са уникални!Обичам зеленчукови рецепти, пък и сега им е сезона :)
Отварям блога ти редовно! След като разгледах снимките от този пост си казах - ето затова ми е в Bookmarks! Доста от рецептите редовно ги приготвям вкъщи , написани са чудесно и винаги се получават , снимките са страхотни! Поздравления!
ОтговорИзтриванеOxana, grazie!
ОтговорИзтриванеRia, благодаря, аз обаче да си призная, недолюбвам твърде много пушеното сирене като продукт... затова препоръчвам моцарелата - хем е по-меко,хем има деликатен вкус и няма да доминира над патладжана.
Дани, благодаря ти много.
Благодаря и на теб, макар и да не знам как да ес обърна:-)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че се получават, това ми е едно от големите притесненеия, хахахах :-))))
Много, много прекрасно. А колко обичам патладжан.....
ОтговорИзтриванеОооо, Лоис, тъкмо днес ще правя нещо подобно!
ОтговорИзтриванеПредадоха ли ти поздравите?
Танчо, да, благодаря! Все едно лично сме се запознали вече, така се почувствах,:-))
ОтговорИзтриванеДаниела, пробвай, няма да съжаляваш!
;-)))) много се радвам!
ОтговорИзтриванеМного леко лятно предложение с любимия ми патладжан. Много ми харесаха снимките на букетите с цветя - различни настроения, но много хубави. Поздрави!
ОтговорИзтриванеСттанимира, благодаря ти много
ОтговорИзтриванеСтана просто чудесно, макар и с обикновено краве сирене.
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Лоис!
Лоис, прекрасна рецепта лека и вкусна
ОтговорИзтриванеЕ, разбира се нарязах патладжанчетата напречно, сори, грешка, но пак станаха...
Благодаря още веднъж за апетитните описания и прекрасните снимки
Теди
Радвам се много, че са ти харесали! Естествено, че може и напречно, хич дори не е грешка! А ако пъхнеш между резените патладжан по някое кюфтенце, става супер също :-)
ОтговорИзтриванеМай имам нещо подобно публикувано...
Аз пак се включвам.....Просто нямаше как да не похваля рецептата и майсторката:) И понеже вкъщи патладжана е на почит,тази вечер приготвих поредното патладжанено изкушение- думи намам...чудо,чудо, а снимките носят толкова настроение... Браво!
ОтговорИзтриване