Velvety Cream of Potato & Leek Soup ✣ Кадифена крем супа от картофи и праз

Hi to all of you, my food addicted friends :)

It's time for a breakdown for our stoves and for our stomachs, too, isn't it? After all those generous meals we cooked for the Holidays, now it's time to prepare something humble, simple and modest. And warm, because I do not know for you, but here, where I live it's winter and it's snowing, and today was 10 below zero! So I voted for a comfort soup, easy to make and yet delightful, with a hint of luxury in it :) because it wouldn't be me if it was just a potato soup, n'est pas?


Velvety Cream of Potato & Leek Soup

1 tbsp olive oil
1 large onion, sliced
200 g leeks, cut
200 g potatoes, cubed
pinch of saffron
pinch of ground cumin
1 l chicken stock
2 tbsp white wine
2 tbsp cream

Heat the oil in a heavy-based pan and gently fry the onion. Add leeks, cubed potatoes, saffron, cumin and pour stock. Season, cover with a lid and boil gently until potatoes become soft. Blend the soup with the white wine and cream. If the soup is too tick, add some more stock or water. Sprinkle with ground black pepper and serve with some croutons.

What is your comfort food for the chilly winter days?


Здравейте всички, изкушени от храната мои приятели :)

Все още не съм намерила добре звучаща дума за да преведа foodies. Време е да дадем почивка на фурните си и на стомасите си. След всички разточителни ястия, които приготвихме за празниците, дойде ред да приготвим нещо просто, скромно и леко. И топло, защото зимата е тук, и вали сняг, и днес беше 10 градуса под нулата! Затова аз избрах тази уютна супа, лесна за приготвяне, но с лек нюанс на лукс :) защото иначе нямаше да съм аз, ако това еше просто една картофена супа, нали?

Кадифена крем супа от картофи и праз

1  с.л. зехтин
1 глава лук, нарязян на полумесеци
250 г праз, нарязан
200 картофи, на кубчета
щипка шафран
щипка смлян кимион
1 л пилешки бульон
2 с.л. бяло вино
2 с.л. сметана

Загрейте зехтина в съд с дебело дъно и сотирайте лука. Добавете праза, картофите, шафрана, кимиона и налейте бульона. Покрийте с капак и гответе на не много силен огън, докато картофите омекнат. Пасирйте супата заедно с виното и сметаната. Ако е много гъста, добавете още малко бульон или вода. Поръсете със смлян черен пипер и сервирайте с малко крутони.

Коя е вашата уютна храна за студените зимни дни?

Коментари

  1. Здравейте:)
    Да Ви споделя моята любима супа - арабска леща. Най-простата и съвършена рецепта. За топли и студени дни, за стомашна, физическа и душевна умора.
    1 опаковка 500гр. белена (червена) леща
    50гр. масло
    кимион
    лимон

    Лещата се сварява с малко сол до пълното й разваряване (което става доста бързо). През цялото време се обира пяната. Десетина минути преди да е готова се поръсва с кимион (повечко), количеството е на вкус, но трябва така да се усеща като се наведеш отгоре.
    Като се свали от огъня се пасира. Слага се маслото, може пак малко да се кипне.
    Накрая се цеди лимон - половин или повече, пак на вкус.
    И това е:) Много е вкусна с препечен хляб със сирене или пастет. Или арабски питки хляб намазани с нещо.
    Поздрави и благодаря за прекрасните рецепти и снимки и отношение:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. оооо и аз много я обичам! Правя я почти по същия начин, но слагам и малко лук и малко моркови, а накрая сервирам с крем сирене - примерно Филаделфия и малко нарязан див лук... ооооо, размечтах се :)
      Благодаря, че се отбивате

      Изтриване
  2. Чудесна идея, която често ползвам през зимата.
    Тези дни правих една морковена крем супа с лук и пресован чесън, сол и зехтин.
    Но към нея при сервиране се добавя сос от тахан, с лимон и малко вода
    и един хрупкав нахут от консерва, напръскан със зехтин и кимион и запечен на фурната.
    Стана божествено!
    Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ммм, ще трябва да пробвам и това :) Вкусно звучи!

      Изтриване
  3. Вкусно и ароматно, Люси! Много благодаря за чудесната рецепта! Снимките са прекрасни! :))
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудна! А снимките са толкова прекрасни, че се стоплих само докато ги гледам!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна е, и супичката и презентацията и снимките:):)*
    Моята любима супичка е крем супа от кореноплодни:
    2 или 3 моркова
    глава целина
    1 ряпа,ако са по малки 2
    1 стрък праз
    пресен магданоз
    ронена чубрица
    сол и растителна мазнина
    от маслини 4%
    който желае може да прибави и 2 или 3 картофа,аз я правя без картофи
    Варя зеленчуците с вода без да ги сотирам. Пасирам, посолявам и сервирам с лимонов сок ,готварска сметана и крутони.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хммм... Ряпа? Май никога не съм опитвала ряпа в супа, правя я само на салати и си признавам, че изобщо рядко се сещам за този зеленчук :) може би трябва да поправя тази грешка!

      Изтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  7. Супата е чудесна, а снимките ти са ароматни и толкова уютни!
    Имам много рецепти, които с удоволствие приготвям-действат сгряващо, а аромата им те кара да се чувстваш уютно...супи, топли напитки и разбира се сладкиши!
    Радвам се, че намираш време да постнеш тук красивите и вкусни неща, които приготвяш!Винаги се радвам много на снимките ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети :)
      Истината е, че тези дни четох назад архивите, и като видях какъв живот е кипял тук, мисълта как е затихнало сега доста ме потресе. Та си казах, я да се стегна малко и да му направя един електрошок на тоя блог :))) Дано не е седял твърде дълго без кислород само...

      Изтриване
    2. :)
      Не е, аз и още много хора го следят и черпят идеи и красота...
      Но е добре, че си решила да публикуваш по-често и топлата супа за душата е страхотна идея и за един блог!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации