Saffron Vanilla Poached Pears in Sweet Wine ⦿ Поширани круши в сладко вино с шафран и ванилия


Ехо? Има ли някой тук?                                           (For recipe in English scroll down)

Чувам как ехото кънти в главата ми.
Дали дърво, което пада в гората, издава звук, ако няма кой да го чуе?



Какво всъщност се опитвам да кажа? Сигурно се чудите какви ги върша след толкова години?  Когато си приклещен в един избор, който те кара да се движиш по инерция, и става така, че забравяш какво те е радвало, очевидно е време за промяна.
Е, моето приклещване продължи доста дълго, а промяната настъпи преди няколко месеца, но явно ми е трябвало още време, за да приключа със старите навици. Работата в офис определено не е моята стихия, веднъж понечих да избягам, но тя ме настигна пак. Tози път обаче успях. Сега се опитвам отново да стана свободна, най-вече като артист, нещо което дълго време потисках поради най-банални и тъпи причини.



В резултат на всичката инерция се оказва, че съм пропуснала десетгодишнината на този блог, която е била нейде през октомври 2018. Дали един блог, оставен сам на себе си, има смисъл? Дълго време се чудих какво да правя с това място. Да го затворя, да го архивирам, да го изтрия, да го оставя както досега? Дори не знаех дали помня паролата и как се публикува тук.
Но излезе, че всичко му работи, а когато погледнах статистиките, видях, че живее собствен живот - тук всеки ден влизат различни хора и търсят нещо.
Затова избрах да реанимирам това тъжно малко блогче, или поне да се опитам да го върна към живот, пък да видим какво ще стане този път и докъде ще ни доведе новото пътешествие.

За нашата нова среща, която е почти като първа след толкова много време, избрах нещо сладко, но не прекалено, за да мога хем да ви се харесам, хем да ви накарам да искате още.
Поширани круши с шафран и ванилия - прави се лесно, сравнително бързо, изглежда свръх изискано и елегантно и може да го приготви всеки с умения да държи нож. Може да се приготви предварително, и да се поднесе в сюблимния момент с апломб и малко сладолед, обирайки всички точки.
Да! Някои неща е добре да ги умееш :)




• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Поширани круши в сладко вино с шафран и ванилия 

Порции 4-6

200 мл сладко вино, например марсала или порто
щипка шафран
1 шушулка ванилия
4 с.л. захар или мед
6 твърди круши, например Уилямс, обелени и разрязани на половинки, семките издълбани с кръгла лъжичка
ванилов сладолед, за сервиране
нарязани ядки или натрошени бисквити, за сервиране

      •  Сипете виното в широк съд, в който могат да се поберат всички половинки круши на един ред. Добавете шафрана и изчакайте, докато течността се оцвети. Добавете шушулката ванилия, разцепена на две, захарта или меда и долейте 200 мл вода.
      • Поставете крушите в съда и загрейте течността почти до кипване, намалете огъня и оставете да къкри, покрито с капак, за около 25 мин, докато крушите станат полупрозрачни, но без да се разваряват (времето зависи от твърдостта на крушите).
      • След като крушите омекнат, ги извадете с решетъчна лъжица в чиния и оставете настрана. Засилете котлона и варете течността, докато се редуцира до 1/3 и се сгъсти – целта е да получите гъст карамелен сироп.
• За да сервирате, поставете по две половинки круши в чиния, добавете топка ванилов сладолед, поръсете с нарязани ядки или натрошени бисквити и полейте с част от карамеления сироп. 

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Вероятно ще има доста учудени, когато натисна бутона Публикувай. 
Надявам се обаче, учудването да е от приятните :)



• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Saffron - Vanilla Poached Pears in Sweet Wine 

Serves 4-6

200 ml sweet wine like marsala or porto
pinch saffron
1 vanilla pod, cut in length
4 Tbs sugar or honey
6 ripe firm Williams pears, peeled, halved and deseeded with a round spoon
vanilla ice cream, for serving
nuts and/or biscuits, crushed, for serving

Pour the wine in a shallow pot that could hold all of the pears in one layer. Add the saffron and let steep for some mins, until the liquid turns yellow. Add the vanilla pod, sugar or honey, and 200 ml water.
Lay the pears into the pot and bring to boil, cover and let simmer for approx 25 mins, until the pears get translucent but still hold their shape. (The time depends on the pears ripeness).
After the pears are soft, take them out of the pot using slotted spoon. Increase the heat and boil the liquid until reduced to ⅓ and thickened - you want to get thick caramel syrup.
To serve put two pear halves on a plate, add an ice cream scoop, some crushed nuts and biscuits and drizzle with the caramel syrup. Enjoy :)

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Коментари

  1. Има, има - любопитни колкото щеш! Но ги мързи да пишат!
    Чудесна публикация и страхотни снимки!
    Поздравления за завръщането в блог пространството!
    Продължавай да ни радваш с невероятните си рецепти и доброто настроение!
    Късмет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох! Колко прекрасно да срещнеш жив човек :)
      Благодаря много!

      Изтриване
    2. Чакахме това завръщане.
      Добре дошла отново!

      Изтриване
    3. Йей :) Още един кометар, това си е направо мноооого в днешни дни!
      Благодаря!

      Изтриване
  2. It's alive! Нов живот за любимото местенце :) Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Луиза :)! Много се радвам, че отново обитаваш това виртуално пространство. Относно твоята чуденка - има ли смисъл от него или не, за мен Salted lemons винаги е бил една чудесна кулинарна книга, при това страхотно илюстрирана :), която аз лично отварям поне по 1-2 пъти годишно. Би било жалко, ако загубя любимата си рецепта за тарталети с круша ;). Честито ново начало!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хей, привет, и много благодаря! Значи ще внимавам за тези тарталети да не пострадат :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации