Bell peppers and feta galette ◉ Галет с чушки и овче сирене

Това му е хубавото на лятото - като е жега, и не ти се яде. Тоест, яде ти се, но не ти се готви твърде много. Можеш да минеш с таратор, или салата плюс малко сирене и малко хляб. Или с парче баница. Или пък с един галет? 
Само ако знаете колко е вкусен! Нежно, хрупкаво маслено тесто, мека и топяща се вътрешност, аромати от всички краища на Средиземноморието и леко сладко-люто-солен вкус. 



Сега, няма да ви убеждавам, че галет се прави ей така, щрак с пръсти и готово. Ама пък не е и чак някаква сложнотия. Изобщо, ако го сравняваме с пай, е направо мързелива работа 😃 Като направите 2-3-4 и ще му хванете цаката и ще ви се струва детска игра. 
А аз ще ви кажа кои са основните тънкости, за да ви се получи без произшествия даже и от първия път. 

Кои са важните неща? 

Маслото трябва да е много студено, и нарязано на ситни кубчета. Аз го измервам, нарязвам и прибирам отново в хладилника преди да започна да приготвям тестото. 

Водата също трябва да бъде ледена - в чаша отмервам няколко лъжици и пускам едно кубче лед. Така е наистина много студена. 

Съотношението между брашно и масло може да варира, но за да бъде тестото ви истински вкусно, най-добре е количествата да бъдат равни - колкото грама брашно, толкова грама масло. Естествено, ако се пазите от мазнини, сложете по-малко масло. Може да добавите и яйце в тестото, но без него става по-ронливо. 

Можете да приготвите тестото на ръка, като претриете кубчетата масло с брашното. Но първо е доста голяма мацаница, второ мисля, че така маслото се разтапя повече от нужното. Затова предпочитам да го направя с робот, и после да измия купата. Става за минута. 

Добавяйте водата по малко - лъжица по лъжица - трябва ви съвсем малко влага, колкото тестото да се събере на топка. След това извадете върху леко набрашнен плот, оформете на диск и завийте с фолио. Охладете за поне 30 мин. 

За тестото на този галет стъпих на основата на една рецепта на Йотам Отоленги, но замених част от брашното с брашно от спелта, пропуснах едната подправка и намалих малко водата. 

Кои са най-честите грешки, които можете да направите?

Да приготвите много влажно тесто
Добавянето на част пълнозърнесто брашно или смлени ядки може да поеме повече вода, но дръжте тестото по-сухо, за да можете да оформите краищата на галета прецизно и да не се разпаднат при печене. 

Да разточите тестото твърде тънко или твърде дебело 
Ако основата на галета ви е много дебела, ще стане гумена, вместо пръхкава. Ще стане и много малка, за да събере целия пълнеж. Но не отивайте и в другата крайност, защото ще ви бъде трудно да преместите готовия галет върху тавата за печене. Най-добре се стремете към 3 мм дебелина, така тестото ще се изпече добре, ще бъде пръхкаво и ронливо, и няма да прегори, преди пълнежът да се е изпекъл. 

Да използвате твърде влажен пълнеж
Ако използвате плодове или зеленчуци, които съдържат повечко влага, подсигурете се срещу влажно дъно, като го поръсите с малко царевичен грис или едра галета, преди да сложите пълнежа. 

Да сложите твърде много пълнеж
Галетът трябва да бъде пръхкав, така че не прекалявайте с количеството на пълнежа, за да може всичко да се изпече равномерно и едновременно. 

Да препечете тестото
Тестото на галета е тънко, нали помните? Така че е възможно да прегори доста по-бързо, отколкото тестото за пай. За да предотвратите препичане печете галета в средата на фурната на умерена температура - около 190°С.

И така, въоръжени със знания, сега ви трябва само рецепта, нали? Ето я и нея, като сте поканени да импровизирате с продуктите, също и с ароматите, ако някой от тези тук не ви е скъп на сърцето (и небцето 😋)





Галет с чушки и овче сирене 

За пълнежа 
1 голяма жълта и 1 голяма червена чушка Калифорния 
2 с.л.  зехтин
1 глава червен лук
3 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки 
щипка рас-ел-ханут
щипка лют пушен пипер 
8-10 маслини каламон, безкостилки, нарязани 
1 с.л. царевичен грис
50 г рикота 
1 филия сух хляб с квас (или 3-4 с.л. галета)
40 г бяло овче сирене, натрошено 
1 яйце, разбито 
бял и черен сусам, за поръсване

За основата 
80 г бяло пшенично брашно 
35 г пълнозърнесто брашно от спелта 
1 ч.л. захар 
½ ч.л. сол 
½ ч.л. сушен риган 
115 г студено масло, нарязано на кубчета 
1-2 с.л. ледено студена вода 

1.   Загрейте фурната до 200°С.  Почистете чушките от дръжките и семките и ги нарежете на по четири парчета. Намажете ги с половината зехтин, подредете в тава и изпечете, докато омекнат. Охладете и ги обелете. Нарежете на дълги ивици и сложете в купа. 
2.   Докато чушките се пекат пригответе тестото за основата. Сложете в купата на робота всички продукти без водата и миксирайте, докато сместа стане на трохи. Добавете водата (не цялата наведнъж) и съберете тестото на топка. Извадете върху набрашнен плот, направете на диск, завийте с фолио и охладете за поне 30 мин. 
3.   Нарежете лука на полумесеци и го задушете в останалия зехтин. След 5-6 мин добавете и чесъна, гответе още 3-4 мин и дръпнете. Извадете лука при чушките. Добавете подправката рас-ел-ханут,  пушения пипер и нарязаните маслини и объркайте. Оставете настрана. 
4.   Извадете охладеното тесто от хладилника и го разточете върху лист хартия за печене на кръг с диаметър 28 см. Поръсете с царевичния грис и разпределете отгоре рикотата. Подредете плънката върху основата, като оставите по 2 см непокрито тесто открая. Поръсете с галетата и натрошеното овче сирене. 
5.   С нож направете 2 см срезове по периметъра на тестото на разстояние около 5-6 см един от друг. Прегънете получените ивици тесто навътре, като ги застъпвате. Намажете с разбитото яйце и поръсете с бял и черен сусам. Изпечете за около 40-45 мин, докато тестото стане хрупкаво и златисто. Оставете да престои 10-15 мин, преди да нарежете. 


Ами това е! Ще се радвам да споделите, ако сте го приготвили - хареса ли ви, променихте ли нещо, и ако да - какво?



Коментари

Популярни публикации