Persian Love Cakes ❤️ Персийски любовни кексчета


Както вече стана ясно, всичко ориенталско ми звучи като излязло от приказка за Шехеразада. Затова и тези Персийски любовни кексчета нямаше как да останат неопитани. На всичко отгоре имаше повод - получих покана за участие в едно общо събитие в Инстаграм - група любители на творчеството на Йотам Отоленги се организират и в рамките на месец готвят по рецепти от избрана негова книга. 



За януари книгата беше SWEET by Yotam Ottolenghi & Изборът на рецепти беше голям и труден, и се колебах до последно. Но в крайна сметка избрах тази рецепта, защото имах почти всичко нужно в шкафа, както и силиконова форма за финансие, в която са приготвени кексчетата в оригинал. 
Рецептата е много лесна за приготвяне, а на всичко отгоре е и без глутен, така че е отбелязано още едно квадратче в списъка с бонус точките. Кексчетата са с хрупкава основа, а нагоре са влажни и сочни, а в съчетание с маскарпоне с шамфъстък и зърна нар стават истински великолепни. 
 


Какво ви трябва, за да приготвите тези Персийски любовни кексчета

Смлени бадеми - моят съвет е да си смелите бадемите у дома, така ще бъдат хем пресни и ароматни, хем ще имате контрол върху съдържанието. Това, което се продава като "бадемово брашно", е много различно у различните производители. Често пъти за "брашно" се използват бадеми, които са вторичен продукт от производството на бадемово масло. Тоест ядки, от които е извлечена мазнината. Обърнете внимание на етикета - съдържанието на мазнини варира много - аз имах купени два различни пакета, единият с около 8% мазнини, другият с около 55%. Аз използвах смес от смляно у дома кашу (½ от количеството) и бадемово брашно с висок процент мазнини. 

Брашно от елда - бях скептична първоначално, защото съм опитвала сварена елда и не ми допадна много. Но брашното от елда има приятен аромат на ядки, и нежен кафеникав цвят. Освен това е без глутен. 

Масло - използвайте качествено масло, най-добре френско, за да няма десертът ви аромат на застояла мазнина. Нарежете на кубчета и приберете отново за малко в хладилника.

Захар - в оригинал рецептата иска два вида захар - светла кафява плюс демерара в равни количества. Аз имах тъмна мусковадо, от която сложих ⅓ от общото количество и допълних със светла тръстикова. Освен това в оригинал захарта е доста, аз я намалих с около 50 г,  и пак ми се стори доста сладко. 

Яйца - мисля, че няма нужда да казвам, че най-добре е да използвате яйца от свободноотглеждани кокошки. 

Кисело мляко - в оригиналната рецепта се използва гъсто кисело мляко "гръцки стил" 😉. Аз имах някакво просто магазинско, което ми се стори много воднисто, и замених ⅓ от него със заквасена сметана. 

Подправки: Тук е малко по-специфично. Индийско орехче, което вероятно имате, и махлеб. Махлеб се получава от смлените костилки на един сорт дребни диви череши, и има приятен аромат на нещо, подобно на горчив бадем. Ако нямате махлеб, можете да използвате няколко капки бадемов аромат, а може и да пропуснете. За индийското орехче е важно да си купите цели, и да ги настъргвате в момента, в който ви трябва. Всъщност това важи за всички ароматни продукти, но най-вече за подправките. 

Ще ви трябват още кухненски робот или блендер (с нож в дъното на каната), и форма, в която ще изпечете кексчетата. Аз използвах силиконова форма за финансие с 12 гнезда, просто защото я имам, и рецептата в оригинал използва точно същата. Но можете спокойно да използвате форма за мъфини, просто ще станат кръгли. 


Персийски любовни кексчета
получават се 12 

240 г смлени бадеми (аз използвах 120 г смляно кашу и 120 г смлени бадеми)
135 г светла кафява захар (аз използвах 120 г )
135 г захар демерара (аз използвах 90 г мусковадо)
50 г брашно от елда 
80 г масло, студено, на кубчета 
½ ч.л. сол 
160 г "гръцко" кисело мляко (аз използвах 100 г кисело мляко 3.6% и 60 г заквасена сметана, 20%)
90 г яйца (около 1 ½ яйца), леко разбити
1 с.л. махлеб (аз го пропуснах, защото се оказа, че моят махлеб е загубил свежия си аромат, въпреки че имах цели костилчици) 
½ ч.л. индийско орехче, прясно настъргано

За сервиране (на стайна температура)
60 г маскарпоне 
1 ½ ч.л. шамфъстък, ситно нарязан 
12 или повече зърна от нар (по желание)
пудра захар, за декорация 



Как да приготвите рецептата: 

1. Загрейте фурната до 180°C/160°C с вентилатор. 

2. Сложете смлените ядки, двата вида захар, брашното от елда, маслото и солта в каната на робота и смелете на няколко пулсации, докато сместа заприлича на мокър пясък. Пресипете ⅔ от сместа (около 400-420 г) в голяма купа, заедно с киселото мляко, яйцата и подправките. Разбъркайте добре и оставете настрана. 

3. Разпределете останалата в блендера смес на дъното на 12те гнезда на формата и притиснете добре с лъжичка или с пръсти (както бихте направили за основата на чийзкейк), така че да стане плътен слой. 

4. С помощта на две лъжички, напълнете всяка форма с сместа, като пълните до ръба. Заравнете с нож за гладък финиш и печете 30-35 мин, като завъртите тавата по средата на печенето, докато кексчетата станат златистокафяви отгоре и при пробождане с дървено шишче, то излиза навън чисто. 

Кексчетата изглеждат леко недопечени и влажни в средата, но така и трябва - това е част от тяхното очарование. Оставете ги да изстинат във формата за 15-30 мин, преди внимателно да ги извадите. Сервирайте както са, топли от фурната, или охладете напълно върху решетка и декорирайте с пудра захар, лъжичка маскарпоне, нарязан шамфъстък и зърна от нар. 

Тези кексчета са най-вкусни ден след изпичането. Можете да ги съхраните в затворена кутия (без маскарпонето) до 2 дни, ако ги държите по-дълго, придобиват леко гумена текстура. Веднъж декорирани с маскарпоне, трябва да се съхраняват в хладилник и оставени да се темперират до стайна температура преди сервиране. 

Може би ще харесате още:  



Ще се радвам, ако направите рецептата, да споделите впечатленията си - тук в коментар, на страницата ми във Facebook Salted Lemons - Food Photography and Styling или в Instagram, като ме тагнете @ludmilaslokoski




Коментари

Популярни публикации