Lemon-coconut cake with raspberries 🍋 Лимоново-кокосов кейк с малини


Н
ай-неочаквано и изневиделица се сдобих с мечтана играчка - форма за кейк от Nordicware, и то точно най-любимия: Brilliance. 
И разбира се, трябваше да я изпробвам. Веднага. 

Естествено, не всички имаме еднакви съкровища в шкафа, така че можете да изпечете този кейк във всякаква друга форма с обем около 1,5 л. Моят Брилянс е 1,25 л, и ми остана малко смес, която разпределих в 3 малки силиконови форми за кексчета. Тоест, можете да направите и само кексчета, ако предпочитате. 



Лимоново-кокосов кейк с малини 

180 г брашно 
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
150 г меко масло 
160 г захар фин кристал 
3 яйца, на стайна температура 
150 г кисело мляко с висок процент масленост, примерно 4%
1 с.л. ванилов екстракт 
настъргана кора от 2 средноголеми лимона 
30 г лимонов сок
100 г кокосови стърготини (изберете някакви по-фини)
125 г малини, ако са много едри ги нарежете (отделете малко цели за декорация)

За глазурата
150 г пудра захар 
сокът от 1 лимон (може да не ви трябва целия)


Загрейте фурната на 170℃. Внимателно намажете с масло и поръсете с брашно форма за кейк с обем 1,5 л. 
Смесете брашното, бакпулвера и солта. 

Разбийте с миксер мекото масло и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко. 
Добавете киселото мляко, ваниловия екстракт, лимоновата кора и сока, разбъркайте. 
Пресейте отгоре брашното и разъбъркайте с шпатула. 
Добавете кокосовите стърготини и разбъркайте. 
Накрая прибавете малините, като преценете размера им и ако е нужно ги направете на по-дребни парченца. Сместа става доста гъста, по-гъста от обичайната смес за кейк. 

Пресипете сместа в подготвената форма, като с шпатула заравните и изтеглите по стените към външния ръб. Ако ви остане смес, можете да я изпечете в малки силиконови формички за кексчета или пък дори в чашки за крем карамел (но тях трябва да намажете с масло и да поръсите с брашно). 

Изпечете за около 40 мин, като проверите за готовност 5 мин преди времето да изтече. При пробождане с дървено шишче то трябва да излезе чисто, най-много с някоя малка полепнала троха. Не препичайте, за да остане кейкът сочен. 
Извадете от фурната и оставете да се охлади за 5-6 мин във формата, след което внимателно обърнете върху решетка и охладете напълно. 

Пригответе глазурата - разбъркайте пудрата захар с малко лимонов сок, като добавяте още постепенно, докато получите желаната гъстота. Трябва да е гъста, но все пак течлива, за да можете да полеете кейка. 
Поставете кейка върху решетка и полейте артистично с глазурата. Отгоре подредете отделените за декорация малини. Изчакайте няколко минути глазурата да стегне, преместете върху чиния или поставка за торта и готово :) 


 


Коментари