Peach and raspberry pistaccio frangipane cake ✹ Сладкиш с праскови и малини и франжипан от шамфъстък






От доста време отлагам публикуването на тази рецепта, но вече няма накъде - и прасковите, и малините са в разгара на сезона си! И ако не сега, то кога? Изумително вкусен сладкиш, лесен за приготвяне и изпичане. 
Франжипанът пък е нещо изумително вкусно дори и суров, внимавайте много да не изядете повече от половината, защото няма да ви стигне :) Но всъщност се получава доста като количество, така че може да си потопите пръста няколко пъти, а може дори и с лъжичката да действате, ще си мълча и няма да кажа на никого. Аз лично трудно се удържам, честно. Естествено, правим уговорката, че който го е страх да яде сурови яйца, да не ходи в гората, нали. 
Та въпросният франжипан потъва леко в другата смес, но също така и бухва малко над плодовете, където се карамелизира по ръбчетата, и става... абе ще пробвате и ще видите. 



Предполагам, че и с кайсии ще стане чудно, пък защо не и сливи. Аз предпочитам да не беля плодовете, защото така има повече цвят, а и повече вкус. 
Ако нямате олио от гроздови семки, хич не се тормозете, а го заменете с каквото имате. Правила съм рецептата и със зехтин, и със слънчогледово олио, и с орехово.   И с масло ще стане, и с лешниково олио, също предполагам и с кокосово масло. Само маргарин не използвайте, за бога. 



Сладкиш с праскови и малини и франжипан от шамфъстък 
За кръгла форма с диаметър 26 см


За основата 
3 яйца 
85 г захар
60 г олио от гроздови семена
150 г брашно 
1 ч.л. бакпулвер
50 г смлени бадеми 

За франжипана 
120 г захар
130 г меко масло
1 яйце и 1 жълтък 
150 г шамфъстък, едро смлян 

4 праскови, разполовени и нарязани на резени 
шепа малини 




Загрейте фурната до 180ºС. 

Намажете с масло и поръсете с брашно кръгла форма за печене с падащ борд. Сложете яйцата и захарта в купа и разбийте с миксер на пухкав крем. Постепенно добавете на тънка струйка олиото, като не спирате да разбивате. Добавете на части брашното, смесено с бакпулвера, като бъркате с шпатула, накрая добавете и объркайте и бадемите. Пресипете сместа в подготвената форма. 

Пригответе франжипана, като разбиете с миксер захарта и маслото на пухкав крем. Добавете яйцето и жълтъка и смлените ядки. Объркайте и сипвайте с лъжица от сместа върху основата на сладкиша. 
Отгоре подредете резените праскови, между които поставете малините. Печете в средата на фурната за около 40-50 мин, докато повърхносттта стане хрупкава и златиста, а франжипанът е бухнал. 


Ами това е, и после да се похвалите! 

Коментари

Популярни публикации