събота, 7 февруари 2009 г.

Danubio ● Данубио



Тази рецепта намерих преди около две години в gennarino.forum, когато много ентусиазирано търсех рецепти за италиански козунаци, коломби, панетоне и бриош. Записах няколко нейни варианта, и ги оставих да отлежават в папаката сред много други, така и неизпробвани до днес. Днес, когато дъщеря ми рече, че й е писнало от сладкиши, и иска нещо тестено, солено, но не хляб, не питка, и не палачинки.
И така, разрових стотиците листчета, (да, не се смейте, въпреки че имам блог и пиша в няколко форума, моите рецепти са записани върху хартия) и попаднах на рецептите за Данубио. Между другото, Дунав трябва да е на български, но от уважение към първоизточника го оставям така, както звучи. За съжаление, на времето не съм записала коя рецепта от кого е, пък и аз направих малка комбинация от четирите, които имах, така че ще я обявим за общо творчество с дълбоки италиански корени...

Какво ви трябва:
500г. брашно
140г. мляко
150г. масло
25г. прясна мая
3 жълтъка + 1 цяло яйце
1с.л. захар
1к.л. сол
1 яйце за намазване

Пълнеж:
Пълнежът е въпрос на лични интерпретации и вкус, срещат се варианти със гъст бешамел, смесен със сирене и грах; различни комбинации на салами, прошуто, и сирене; задушени зеленчуци и всякакви други. Аз използвах нетлъст бекон и кашкавал, нарязани на зарчета, плюс добавка от черни и зелени маслини.
В три от топчиците сложих експериментален пълнеж от зелени маслини и горгонцола, като се изпече ще ги пробвам, и ще допълня впечатленията си.

Как да процедирате:
Ако имате кухненски робот, или здрав миксер, можете да го изпoлзвате. Ако не, ще се наложи да замесите тестото на ръка. Но във всички случаи започнете като затоплите млякото, сложите в него захарта и маята, и оставите да шупне. Маслото трябва да бъде със стайна температура, можете да го нарежете на парченца и да затоплите в МВ на ниска мощност. Пресейте брашното в купа, добавете яйцето и жълтъците, шупналата мая, лъжичката сол, и маслото. Замесете тестото, докато стане гладко и се отдели от стените на съда. Оформете топка и го оставете да втасва покрито в купата поне час, час и половина, докато си удвои обема.
Към края на втасването пригответе съставките за пълнежа – нарежете ги на зарчета или както ви е удобно. Премесете тестото отново и го разделете на около 16 равни части (аз правя така – деля първо на две, после всяка половинка пак на две, и пак и пак, докато станат 16). Оформете топчици, които после разточете или разтеглете или разплескайте на плоски питчици, сложете в средата пълнеж и затворете на вързопче. Поставете ги на разстояние едно от друго в намаслена тавичка със затворената страна на долу и оставете да втасват отново, докато изпълнят обема.
След като втасат, намажете отгоре с разбитото яйце и поръсете с едра сол.
Изпечете на предварително загрята до 180-200 °С фурна за около 30 минути, докато станат приятно златисти на цвят.




I found this recipe round two years ago in gennarino.forum while I was enthusiastically looking for Italian recipes for colombe, panetone and briosh. I’ve wrote down some versions, and left them rest in my book among many others untested. Today, when my daughter told me that she was sick of sweets and claimed for a salty dough, but not bread, not focaccia and no pancakes.
So I’ve dug the hundreds pieces of paper (yes, do not laugh, although I have a blog and write in several forums, my recipes are written on a paper) and found the recipes for the Danubio. It should be called Danube in English, actually, but in respect of its origin I will leave it as it sounds. Unfortunately, I have not recorded whose were the recipes that I’ve copied.
I made a combination from the four I had, so we are going to pronounce it as common work with deep Italian roots ...

That’s what you need:
500g all purpose flour
140g milk
150g butter
25g yeast
3 yolks + 1 whole egg
1tbs sugar
1ts salt
1 egg for spreading

Filling:
The filling is a matter of personal taste and interpretation. There are variations with thick bechamel sause mixed with cheese and peas, different combination of salami, prosciutto and cheese, stewed vegetables and many others. I’ve used some bacon and cheese, cut into dice, plus the addition of black and green olives.

How to proceed:
If you have a kitchen robot or mixer, you can use it. If not, you'll need to do it by hands. But in all cases begin with warming slightly the milk, put in the sugar and yeast, stir and let it rise. Butter should be at room temperature, you can cut it in pieces and warm it into the MW at low power. Sift flour into a large bowl, add egg yolks and the egg, the milk-yeast mixture, the salt , and the butter. Knead the dough until smooth and elastic, then shape it in a ball and let it in a covered bowl to rise for an hour, hour and a half until doubles its volume.
Prepare the ingredients for the filling - cut or dice them as you prefer. Knead the dough again and divide it at about 16 equal parts. Shape balls which then make flat, put stuffing in the middle and close as a parcel. Set them in a slightly greased pan with the closed side down and allow to rise again until fill the form.
Preheat the oven to 180/200°С.
When done, spread with the slightly beaten egg and sprinkle with salt.
Bake for about 30 minutes, until nice golden color is formed.


3 коментара:

  1. Няма нищо лошо рецептите да са на хартия. Аз имам няколко тетрадки и продължавам да трупам. :)
    А къде е хубавата снимка на това Данубио?

    ОтговорИзтриване
  2. Ахахаха, кой не спи по нощите? Ами обработвам снимките, ще има разбира се.

    ОтговорИзтриване
  3. Чакам с нетърпение. До тогава ще се любувам на останалите. :)

    ОтговорИзтриване