събота, 7 февруари 2009 г.

Vegetable (but not exactly) terrine ● Терин с тиквички, праз и броколи, и не само



Вчера си купих два нови съда...нали вече знаете за неовладяната ми страст да купувам все нови и нови “props”... Керамична тенджерка и правоъгълна съдина за печене, в невероятен оранжев цвят отвън, черни отвътре, с кукленски размери. Естествено веднага трябваше да намеря подходяща за употреба рецепта. И въпреки че на тенджерката пишеше The Soup Pot, някак си не посмях да я сложа върху котлона, и докато търсех информация дали все пак става за супи, измислих с какво да напълня другия съд. Зеленчуци, нарязани и разбъркани, и залети с нещо като бешамел, но не съвсем...



Ето какво ви трябва:
1 тиквичка
1 голям стрък праз
½ глава броколи
Десетина зелени маслини без костилки
150-200г шунка
2-3 с.л. зехтин
Мащерка
Зелен пипер на зърна

За заливката:
2 яйца
1кофичка кисело мляко
150-200г кашкавал
2с.л. брашно

Нарязвате зеленчуците, нарязвате шунката, подправяте с мащерката и зеления пипер, обърквате ги в тавичката и заливате със струйка зехтин.
Пъхате ги в горещата фурна (около200-220°С) и ги печете до полуготовност.
Разбивате яйцата с брашното, добавяте киселото мляко, настъргвате кашкавала и го обърквате в млечно-яйчената смес. Заливате зеленчуците и допичате, докато заливката придобие приятен златист цвят.
Получи се една много свежа и лека манджа, с неочаквано добре балансиран вкус.
Може да се сервира с кисело мляко, а може и без. Аз го придружих с една свежа зелена салата, нищо че още не е сезон.

3 коментара:

  1. ДНЕС ГО НАПРАВИХ И СТАНА МНОГО ВКУСНО ДОБАВИХ И МОРКОВ И ГЪБИ ДА СТАНЕ ПОВЕЧКО

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно е, леко и много вкусно, става и с бекон, нямах шунка...
    Благодаря за рецептата и вдъхновението да си купя най-накрая порцеланова форма за сладки/солени запеканки
    Теди

    ОтговорИзтриване
  3. Теди, моного се радвам, че ти е харесала рецептата! А и тъкмо повод за нови покупки :-)

    ОтговорИзтриване