неделя, 24 януари 2010 г.

Risotto ai piselli o Risi e bisi


Лагуната на Венеция с катедралата San Giorgio

Миналата пролет, в края на април, имах щастието да прекарам своите първи 7 часа във Венеция. Наричам ги първи, защото се надявам да не останат единствени.


Cafe Florian

Влюбих се в този град безвъзвратно. Въпреки всичките си проблеми, Венеция продължава да живее. Напук на разяжданите от морето подпори, напук на непрестанната угроза от aqua alta и прииждащите туристически тълпи, Венеция е все така красива, горда и вечна. La Serenissima.


Типична тясна уличка с бизи трафик :-)

Историческите справки показват, че това ястие се е приготвяло за деня на Сан Марко, покровител на града, и се е поднасяло на традиционната трапеза на Дожа.
До края на април има доста време, но тъй като скоро наближава сезонът на карнавала, реших че е подходящо да приготвим една типична за града рецепта, която днес можем да си позволим през всички сезони.


Canale Grande

Рецепта:
1 глава лук
200г. ориз
400г. замразен млад грах (разбира се, ако можете да си позволите пресен грах, нищо по-хубаво от това, сметнете около 700г.)
120г. нетлъст бекон
80мл бяло вино
40г. масло
2 с.л. зехтин
1.2 л бульон
сол
черен пипер
настърган пармезан



Нарежете лука на дребно, и го запържете в половината масло, смесено със зехтина. След като се остъкли, добавете ориза. Разбърквайте хубаво, докато цветът му се избистри, и прибавете виното. След като течността се изпари, прибавете нарязания на жулиени бекон и граха. Наливайте на части от бульона, оризът трябва просто да е покрит, а не да плува в течност. Доливайте нова порция, едва след като предната е била поета. Към края на варенето (ястието трябва да остане с по-течна консистенция) подправете със сол и черен пипер. След като свалите от огъня, добавете останалото масло и внимателно объркайте. Можете да поръсите със свежо нарязан магданоз.
Преди сервиране, гарнирайте с настърган или нарязан на люспи пармезан.




Венециански фасади

9 коментара:

  1. Обичам този град,
    обичам и ризото.
    Хубаво написано,
    впечатляващи снимки и
    чудесен блог -
    поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Хареса ми всичко! Прочетох с удоволствие, насладих се на снимките, а рецептата е прекрасна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм ходила за съжаление във Венеция, но като видях тези красиви снимки реших, че отново ми се ходи там :))Поздравления за снимките и за така красиво предложеното ризото :)

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятни снимки!Все едно се разходих по каналите на Венеция.Благодаря ти Лоис,че ми даде възможност да видя тези снимки!
    P.S.Надявам се да видя и снимките от Тоскана.

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубава статия с прекрасни снимки. Много прекрасни снимки :*

    ОтговорИзтриване
  6. благодаря ви много - значи е успешна стратегията "рецепта плюс фотографии от региона" :-))
    Frida xxx

    ОтговорИзтриване
  7. Много финес има във всичко, което правиш ! Наслада за очите ! ( и стомасите ! ) :)

    ОтговорИзтриване
  8. Лоис, прекрасна рецепта, имах пушен бекон, та добавих още един вкус към и без това вкусното ризи е бизи.
    Благодаря за снимките и дано пак да мога да отскоча до прекрасната Италия
    Теди

    ОтговорИзтриване