Pear - Chocolate Creme Mousseline ● Крем муселин с шоколад и круши
През зимата ... освен портокалите :-)... сред малкото плодове, които ме радват, са крушите. Жълти, зелени, червеникави, малки, големи. Пазят сладостта на отминалата есен, и чудесно стават за украса. Освен за украса обаче, стават и за десерти. Обожавам вкуса на крушите, когато са комбинирани с шоколад и ванилия. Предлагам ви една рецепта, която е лесна за изпълнение, прекрасна на вкус, а може да бъде представена по начин, достоен и за завършек на една естетска вечеря.
Крем муселин с круши и шоколад
Кремът Муселин представлява всъщност смесване на два основни крема - крем патисиер и крем шантили. Кремът шантили е просто леко разбита гъста сметана, обогатена с различни вкусове. Крем патисиер, или иначе казано - сладкарски крем, се приготвя от мляко, яйца, нишесте (или брашно) и захар. Но пък всички тези френски наименования звучат много изискано, нали? :-)
И ето какво ви трябва, за 4 порции:
За крем шантили:
200мл сметана
50г. захар
За крем патисиер:
500мл мляко
4 жълтъка
125г захар
1 шушулка ванилия
40г. царевично нишесте
20г. масло
За овкусяване:
60г. тъмен шоколад
2-3 круши
Разбийте сметаната до мек крем и оставете на студено.
Разтопете шоколада на водна баня и отавете да се охлади.
Сложете в съд млякото заедно с разполовената шушулка ванилия да заври. През това време разбийте жълтъците със захарта, докато побелеят. Пресейте отгоре им нишестето и разбъркайте. Прибавете 1/3 от горещото мляко, объркайте, и изсипете сместа наведнъж в съда с останалото мляко, като не спирате да разбърквате. Сложете отново на огъня и когато се появят 3-4 мехурчета, оттеглете и пресипете крема в нов, студен съд. Охладете, като прибавите маслото, нарязано на парченца, и разбъркайте.
Обелете и почистете крушите, задушете ги със съвсем малко вода. Отцедете плода, оставете няколко цели парченца за декорация, а останалото пасирайте.
След като кремът изстине, прибавете внимателно разбитата сметана. Разделете на две части. Едната смесете с разтопения шоколад, другата с пасираните круши. Насипете на слоеве в подходящи чаши, и оставете да се охлади за няколко часа. Преди поднасяне декорирайте с отделените круши и поръсете с какао.
Крем муселин с круши и шоколад
Кремът Муселин представлява всъщност смесване на два основни крема - крем патисиер и крем шантили. Кремът шантили е просто леко разбита гъста сметана, обогатена с различни вкусове. Крем патисиер, или иначе казано - сладкарски крем, се приготвя от мляко, яйца, нишесте (или брашно) и захар. Но пък всички тези френски наименования звучат много изискано, нали? :-)
И ето какво ви трябва, за 4 порции:
За крем шантили:
200мл сметана
50г. захар
За крем патисиер:
500мл мляко
4 жълтъка
125г захар
1 шушулка ванилия
40г. царевично нишесте
20г. масло
За овкусяване:
60г. тъмен шоколад
2-3 круши
Разбийте сметаната до мек крем и оставете на студено.
Разтопете шоколада на водна баня и отавете да се охлади.
Сложете в съд млякото заедно с разполовената шушулка ванилия да заври. През това време разбийте жълтъците със захарта, докато побелеят. Пресейте отгоре им нишестето и разбъркайте. Прибавете 1/3 от горещото мляко, объркайте, и изсипете сместа наведнъж в съда с останалото мляко, като не спирате да разбърквате. Сложете отново на огъня и когато се появят 3-4 мехурчета, оттеглете и пресипете крема в нов, студен съд. Охладете, като прибавите маслото, нарязано на парченца, и разбъркайте.
Обелете и почистете крушите, задушете ги със съвсем малко вода. Отцедете плода, оставете няколко цели парченца за декорация, а останалото пасирайте.
След като кремът изстине, прибавете внимателно разбитата сметана. Разделете на две части. Едната смесете с разтопения шоколад, другата с пасираните круши. Насипете на слоеве в подходящи чаши, и оставете да се охлади за няколко часа. Преди поднасяне декорирайте с отделените круши и поръсете с какао.
чудесно изглежда!
ОтговорИзтриванеНаправо ме разби с този крем...страхотно изглежда... изблизах монитора....
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки!
Спокойни почивни дни!
Чудесен и лек десерт! И аз обожавам съчетанието на шоколад и круши :-)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Това ще трябва да е много, много вкусно! Страхотни снимки както винаги!
ОтговорИзтриванеблагодаря, много сте мили. Вкусно е, пък и лесно, както виждате.
ОтговорИзтриванеЛойс,
ОтговорИзтриваненапълни ми душата!
И като вкусова, и като визуална наслада.
Наистина много изискано!
Анонимен, никнеймът ми се пише с И, не с Й. Лоис.
ОтговорИзтриванеМоля, благодаря.
Защо не обичаш критиките!?
ОтговорИзтриванеТе явно могат да бъдат градивни.
Не съм искала да те засегна.Просто,почна да изневеряваш на себе си.
Анонимна съм по неволя.Не се оправям лесно с регистрациите.
Твоя доживотна фенка.
нещо май не разбирам аз. тук критики не виждам? уточнявам за ника, защото много ме дразни, а си давам сметка, че на бг не е ясно как трябва да се изпише.
ОтговорИзтриванеа относно анонимността, получавам и коменти от нерегистрирани, които просто си оставят никовете или имената :-)