неделя, 5 декември 2010 г.

No-stress Idea For St Nicholas Day ⚓ Безстресова идея за Никулден

Salmon with Dill and Lemons

Suddenly I realized that since I write this blog have gone twice already the days of St. Nicholas without being properly recorded here!
Saint Nicholas, as we all know, is a patron of many. Besides the obvious Nicholas, bankers and financiers :-), St. Nicholas is the patron and the fishermen. Here is the intersection with the holy man in our house - we all count ourselves to the fishermen, and, hopefully, to the fish-cathers too - and so we always honor St. Nicholas' Day.
Tradition insists that carp must be prepared, because it is fish with scales. But once we ate wild carp cooked incredibly masterly, any subsequent numerous attempts to buy a decent carp ended in failure. The story with store-bought carp get its climax maybe three years ago when I got home with two alive carp, which were jumping in the trunk of the car, and I will not describe you the epic battle that ensued. I will only say that I've been pulled out all the huge knives I had, wood and metal hammer, plus a chopper - and then nobody ate them because they had swamp odour. From this day forth, I respect the tradition, but I do not cook carp.

This year I offer you an easy and clean option which is guaranteed to save you time and effort, and most of all a murder will not weigh on your conscience.

Buy a whole smaller salmon, or a salmon trout from the larger - about 4 pounds. The most important thing is they are sold clean, very important point! Buy 3-4 lemons, two or three dill bunches. Put the fish in a baking tray, covered with paper or foil and then fill it with dill and lemon slices. Spread with olive oil, sprinkle with sea salt and bake in preheated to 200 degree oven for about 25 minutes.
You can steam some potatoes and add to it cut red onion and dill, and all is ready!
Even the pan remains relatively clean, if you do not break the paper :-)

Salmon with Dill and Lemons

Изведнъж си дадох сметка, че откакто пиша този блог, са минали вече два пъти дните на Свети Никола, без да бъдат отбелязани тук подобаващо!
Свети Никола, както всички знаем, е покровител на какво ли не. Освен очевидните Николовци, банкери и финансисти, от които у нас няма :-), Св. Никола е покровител и на рибарите. Ето, тук е пресечната точка със светия човек в нашата къща - ние всички се числим към рибарите, а, надяваме се, и към риболовците - и затова винаги почитаме Никулден по подобаващ начин.
Традицията настоява да бъде приготвен шаран, защото трябвало да бъде риба с люспи. Но след като веднъж ядохме диви шарани, приготвени по невероятен майсторски начин, всички последвали многобройни опити да се купи приличен шаран завършваха с неуспех. Историята с купените шарани получи своята кулминация преди може би три години, когато се прибрах у дома с два живи шарана, които пляскаха в багажника на колата, и няма да ви описвам епичната битка, която последва. Само ще кажа, че бях извадила всички огромни ножове, дървен и метален чук, плюс сатър - и накрая никой не ги яде, защото имаха блатен дъх. От този ден натам, спазвам традицията, но шарани не приготвям.

Тази година ви предлагам лесен и чист вариант, който гарантирано ще ви спести време и сили, и на всичко отгоре няма да ви тежи убийство на съвестта.

Купувате си една цяла сьомга, от по-дребните екземпляри, или пък сьомгова пъстърва от по-едрите - около 2 килограма. На всичко отгоре ги продават изчистени :-), много важен момент! Купувате 3-4 лимона, две-три връзки копър. Полагате рибата в тава, постлана с хартия или фолио, и я напълвате с копър и резени лимон. Поливате със струйка зехтин, поръсвате с морска сол, и я изпичате в загрята до 200 градуса фурна за около 25 минути. Не трябва да е сурова, но не трябва и да я препичате, за да не изсъхне.
Отделно можете да задушите малко картофки, да нарежете към тях червен лук и копър, и цялата галимация е готова!
Дори тавата остава сравнително чиста, ако не ви се пробие хартията :-)

7 коментара:

  1. Правя я често по същия начин, само че на барбекю и става уникално вкусна, с коричка, мммм! Ако е пъстърва, прибавям и малко чесън. Иначе добре приготвен и немиришещ пълнен шаран много обичам, но разчитам на мама. Да го приготвя аз, ми се струва почти сюрреалистично:-))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ние шарана го изядахме преждевремено, но за днес съм си взела едан сьомгова пъстърва и мисля нещо такова да я омайвам:)

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, не е голяма философия един пълнен шаран, проблемът е в самата риба, че често има неприятен мирис - мен лично това ме отблъсква. А цяла сьомга на барбекю - до сега не съм пробвала да приготвя, сигурно не е проста работа :-)

    Лулу, ще я покажеш после, надявам се. Шарана ти го видях :-) Класически :-)

    ОтговорИзтриване
  4. lois, снощи приготвих 3 броя пъстърви по твоята рецепта, не остана и парченце. Аз по принцип не съм фен на рибешките истории, но тази рецепта влиза директно в списъка на често правещите се.
    Поздрави и благодаря за вкусното предложение!

    ОтговорИзтриване
  5. Искам да ти кажа, че тази сьомга я видях в неделя и я сънувах. И понеже вчера бях до късно на работа, инструктирах моя човек да отиде до рибния магазин и да купи най-хубавите котлети сьомга (с цяла риба щяхме да се озорим).
    И снощи след работа рибката ме чакаше (овкусена) да я метна на тигана. А после й се насладихме с картофки и чаша Совиньон блан...

    :-))

    ОтговорИзтриване
  6. Ваня, радвам се много, че ти е харесала рецептата - това си е истински успех - да накараш някого да прояде риба :-)

    Ирина, дано не е бил кошмар - ама щом сте яли сьомга в крайна сметка, явно не :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусен е, а удоволствието от риболова й е много по-голямо.
    Риболов на шаран

    ОтговорИзтриване