Poched Pears With Citrus Curd and Caramel ༅ Поширани круши с цитрусов крем и карамел
Един приятен сезонен десерт, за който се сетих миналата седмица - поширани круши. Прелестта на тази рецепта е, че може да променяте всички нейни съставки както ви хрумне, и пак ще стане страхотно вкусно. Можете да смените яйчения крем с друг, можете да смените карамеления сос с шоколадов, можете да използвате червено вино, или плодов сок. Важното е само крушите да останат :-)
Какво ви трябва:
4 твърди зрели круши
300мл бяло вино - примерно мускат
300мл портокалов сок
настъргана портокалова кора
1 шушулка ванилия
1 плод звездовиден анасон
2 с.л.мед
Обелете крушите, отрежете леко долната част, за да могат да стоят изправени. Сложете ги в тенджерка с виното, портокаловия сок и кората, меда, анасона и разполовената шушулка ванилия (на която вземете семената и ги сложете при жълтъците). Сложете съда да заври на тих огън и варете около 15 минути - крушите трябва да останат цели.
За цитрусовия яйчен крем:
4 жълтъка
4 с.л. захар
100г масло
сокът и настърганата кора от 1 лимон и 1 портокал
60мл от същото бяло вино
семенцата от шушулката ванилия
Сложете в съд всички продукти, разбъркайте до хомогенизиране, преместете върху котлон на водна баня и варете на тих огън, като разбърквате постоянно, докато кремът се сгъсти и удвои обема си. Охладете, най-добре за няколко часа в хладилник.
За карамеления сос:
1/2 чаша захар
3с.л. вода
1с.л. гликоза или захарен сироп
2 с.л. масло
1 чаша пълномаслена сметана
Сложете в малък съд захарта, водата и гликозата, загрейте до разтваряне на захарта. Намалете котлона, и щом придобие цвета на тъмен кехлибар, дръпнете от огъня, добавете сметаната и разбъркайте добре. Добавете и маслото, и отново разбъркайте. Ако ви харесва по-сложният вкус, може да добавите малко сол към карамела.
Сервирайте, като сипете крем, върху него сложете крушите, и завършете с карамелен сос и малко настъргана портокалова кора.
Какво ви трябва:
4 твърди зрели круши
300мл бяло вино - примерно мускат
300мл портокалов сок
настъргана портокалова кора
1 шушулка ванилия
1 плод звездовиден анасон
2 с.л.мед
Обелете крушите, отрежете леко долната част, за да могат да стоят изправени. Сложете ги в тенджерка с виното, портокаловия сок и кората, меда, анасона и разполовената шушулка ванилия (на която вземете семената и ги сложете при жълтъците). Сложете съда да заври на тих огън и варете около 15 минути - крушите трябва да останат цели.
За цитрусовия яйчен крем:
4 жълтъка
4 с.л. захар
100г масло
сокът и настърганата кора от 1 лимон и 1 портокал
60мл от същото бяло вино
семенцата от шушулката ванилия
Сложете в съд всички продукти, разбъркайте до хомогенизиране, преместете върху котлон на водна баня и варете на тих огън, като разбърквате постоянно, докато кремът се сгъсти и удвои обема си. Охладете, най-добре за няколко часа в хладилник.
За карамеления сос:
1/2 чаша захар
3с.л. вода
1с.л. гликоза или захарен сироп
2 с.л. масло
1 чаша пълномаслена сметана
Сложете в малък съд захарта, водата и гликозата, загрейте до разтваряне на захарта. Намалете котлона, и щом придобие цвета на тъмен кехлибар, дръпнете от огъня, добавете сметаната и разбъркайте добре. Добавете и маслото, и отново разбъркайте. Ако ви харесва по-сложният вкус, може да добавите малко сол към карамела.
Сервирайте, като сипете крем, върху него сложете крушите, и завършете с карамелен сос и малко настъргана портокалова кора.
Обожавам такива рецепти! изглеждат много елегантно!
ОтговорИзтриванеух, и много вкусни бе!
ОтговорИзтриванеЛоис, изглежда прекрасно и много ароматно! :) Особено ме заинтригува цитрусовия крем :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
опс, как съм се промъкнала с една минута пред теб :-)
ОтговорИзтриванеАми да ти кажа, май има доста трактовки по въпроса с този крем... разтърсих се и намерих поне четири основни вариации... от които аз пробвах две, но май има още място за усъвършенстване. Много течно ми се струва, в чаша е добре, но за торта например - не става.
una ricetta facile e chic, bravissima
ОтговорИзтриванеciao
Stefania, grazie per la visita :-)
ОтговорИзтриване