Mini Nigella Bread
Вчера, докато блуждаех из мрежата в търсене на вдъхновение за нови рецепти, без да искам попаднах на няколко видео материала за месене на хляб. Изведнъж, така ми се прииска да направя хляб, че оставих всичко друго, извадих брашното, избърсах прахта от моя верен червен миксер, и - речено-сторено.
Всъщност рецептата, която ще ви покажа, беше предназначена за друг тип хляб, но поради внезапността на моята хрумка, и започнатите триста други неща за правене, не успях да я доведа до където трябва. Нямаше и достатъчно време за втасване, Та хлебчетата не са с шуплите, които си представях, но пък имат много мека и нежна сърцевина, и също така приятна мека коричка.
Трябват ви 2и 1/2 чаши брашно
1 чаша хладка вода
2ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. зехтин
Сложете в купата на миксера 1 чаша брашно, солта, захарта и маята и разбъркайте сухите съставки. Добавете водата и зехтина и пуснете миксера на бавен ход. Щом съставките се смесят, започнете да добавяте по малко останалото брашно. Увеличете скоростта и оставете машината да работи около 6-7 минути. Извадете тестото на набрашнена повърхност и леко го премесете. Нарежете на 8 парчета и оформете на топки. Сложете ги да втасват направо върху тавата за печене, постлана с хартия.
Заглейте фурната на 220гр. Ц. Преди да сложите хлебчетата да се пекат, ги намажете със зехтин, и ги поръсете с морска сол и семена нигела. Печете около 20-25 минути, до зачервяване.
Оставете да се охладят върху решетка, след което можете да ги сервирате с вечерята вместо обикновения магазински хляб, или пък да ги разрежете на две и да си приготвите сандвичи със студено месо, останало от предишното печено. Или пък да ги използвате за закуска, като просто ги намажете с малко масло.
Всъщност рецептата, която ще ви покажа, беше предназначена за друг тип хляб, но поради внезапността на моята хрумка, и започнатите триста други неща за правене, не успях да я доведа до където трябва. Нямаше и достатъчно време за втасване, Та хлебчетата не са с шуплите, които си представях, но пък имат много мека и нежна сърцевина, и също така приятна мека коричка.
Трябват ви 2и 1/2 чаши брашно
1 чаша хладка вода
2ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. зехтин
Сложете в купата на миксера 1 чаша брашно, солта, захарта и маята и разбъркайте сухите съставки. Добавете водата и зехтина и пуснете миксера на бавен ход. Щом съставките се смесят, започнете да добавяте по малко останалото брашно. Увеличете скоростта и оставете машината да работи около 6-7 минути. Извадете тестото на набрашнена повърхност и леко го премесете. Нарежете на 8 парчета и оформете на топки. Сложете ги да втасват направо върху тавата за печене, постлана с хартия.
Заглейте фурната на 220гр. Ц. Преди да сложите хлебчетата да се пекат, ги намажете със зехтин, и ги поръсете с морска сол и семена нигела. Печете около 20-25 минути, до зачервяване.
Оставете да се охладят върху решетка, след което можете да ги сервирате с вечерята вместо обикновения магазински хляб, или пък да ги разрежете на две и да си приготвите сандвичи със студено месо, останало от предишното печено. Или пък да ги използвате за закуска, като просто ги намажете с малко масло.
След прочитането на тази рецепта усетих топлият мирис на пресен хляб. Толкова много обичам тази миризма, тя ме опиянява. Мисля, че днес и аз ще спретна малко домашни хлебчета.
ОтговорИзтриванеEй, радвам се, че съм успяла да провокирам поне един човек да си приготви домашен хляб :-) Много хубаво мирише, и аз обожавам.
ОтговорИзтриванеПриветствам домашното приговяне на хляб. Много лесна и вкусна рецепта.
ОтговорИзтриванеНина :-) И аз го приветствам, проблемът идна от това, че изаяждам огромно количество :-)
ОтговорИзтриванеЛоис, вчера ги направих - страхотни са!
ОтговорИзтриванеПри това ние постоянно ядем домашен хляб, но тези хлебчета събраха овациите.
Единственият им недостатък е, че не стигат...;))
хахахах,ами да, другият път - двойно :-)
ОтговорИзтриване