събота, 12 януари 2013 г.

Turkey Teriyaki Burgers ✦ Пуешки терияки бургери



There's a challenge going on among the Bulgarian food blogger society lately that had caught me too - cooking recipes with Kikkoman products. I love working on a common theme, so I felt challenged to enroll. Even not hopping to win the santoku knife (which is the prize), as I have bought one lately, I decided to participate.
After some days of thinking, here is the dinner that I cooked last night.


Turkey Teriyaki Burgers
serves 6

600 g minced turkey meat ( I usually buy breast meat and mince it by my self in a food processor)
2 Tsp olive oil (or other vegetable oil on your choice)
1 red onion
2 cloves garlic
1 green pepper
2 Tsp teriyaki sauce (I use Kikkoman)
1 egg white
1 tsp grated ginger

6 pineapple rings, fresh or canned
green salad leaves
some red onion and green pepper rings
4 Tsp Yakitori sauce (I use Kikkoman)
6 hamburger buns

Heat the oil in a frying pan and gently fry the finely chopped onion and garlic. Add the chopped green pepper and the teriyaki sauce. Remove pan from heat, cool slightly and add to the turkey mince. Season well, add the egg white and ginger and mix well. Shape into 6 patties and leave to rest until ready to cook.

Grill the pineapple slices. Cut the buns in half and toast. Put a batch of burgers into the griddle and bake for 4-5 min on each side. If you think they're too rare, you can finish cooking them into the heated oven for 4-5 min. At the end of cooking top each burger with some yakitori sauce.

Serve burgers int the baked buns over green salad leaves, topped with a pineapple slice and garnish with some onion and green pepper rings. You can serve with extra yakitori sauce if you like.

Of course, you can make this with beef too, like I think to do next week :)



Вероятно вече всички са усетили вълната от рецепти с азиатски полъх, която залива българското кулинарно блог пространство :) Аз упорито и дълго се съпротивлявах, но в крайна сметка играчът в мен взе надмощие и ето ме тук, в общата надпревара. Добре, че преди известно време си купих нож сантоку, че ако не спечеля да не се ядосвам :)
Истината е, че винаги съм обичала предизвикателствата на общата тема, това е което ме привлече и към обществото на Daring kitchen (макар че съвсем съм занемарила участията си при тях :-/).

И така след като мислих-мислих, вчера вечерта измислих и сготвих ето това:


Пуешки терияки бургери
за 6 порции

600 г смляно пуешко месо (аз предпочитам лично да смилам всичко, един по-силен кухненски робот върши чудесно работата)
2 с.л. зехтин (или друга растителна мазнина по ваш избор)
1 глава червен лук
2 скилидки чесън
1 зелена чушка
2 с.л. терияки сос
1 белтък
1 ч.л. настърган джинджифил

6 кръга ананас, пресен или от консерва
зелени салатни листа
кръгчета червен лук и зелена чушка, за гарниране
4 с.л. сос якитори
6 хлебчета за хамбургери
 
Загрейте зехтина в тиган, и сотирайте ситно нарязания лук и чесън. Добавете ситно нарязаната зелена чушка и соса терияки. Свалете от огъня, охладете леко и добавете към пуешката кайма. Подправете със сол и пипер, добавете белтъка и джинджифила и разбъркайте добре. Оформете 6 бургера и оставете настрана докато сте готови с останалото.

Запечете резените ананас на грил тиган. Разрежете на две хлебчетата и ги запечете леко. Сложете по няколко бургера в грил тигана и изпечете по 4-5 мин от всяка страна. Ако ви притеснява, че не са  достатъчно изпечени, можете да довършите готвенето за няколко минути в загрята фурна. Към края на готвенето полейте по малко якитори сос върху всеки бургер.

Сервирайте бургерите в препечените хлебчета върху листа салата, с по един резен ананас и украсете с резенчета лук и зелена чушка. Можете да сервирате с още якитори сос.

Разбира се, можете да приготвите бургерите и с телешко, както аз смятам да направя следващата седмица :)

10 коментара:

  1. И прекрасно си го измислила, Люси! Вечерята ви е била изключително вкусна. Разкошни снимки!
    Прекрасен ден и усмихнато утре! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. в интерес на истината, станаха доста вкусни. Мисля обаче, че с телешко ще станат още по-вкусни :)

      Изтриване
  2. И аз упорствам, та чак се дърпам от този прилив на азиатска кухня за сега, но не знам до кога, след като вече у дома си имаме фен на ориза, характерните сосове и стил на готвене. Отлична рецепта ни предлагаш, прекрасно поднесена и аранжирана, предизвикваща внезапен апетит, Лоис! Не бих й устояла, със сигурност! :)
    Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хаха, ами май имаш още една седмица да решиш ще упорстваш ли до край :) Лошото е обаче, че май всички сме се метнали на терияки рецепти, да му мислят оценяващите :))))

      Изтриване
  3. Много вкусно звучи, ще пробвам като заместя пуешкото с някаква веган смес. Вероятно няма да е същото, но пък всички гарнитурки много ми допаднаха!
    Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ау, Бети? Веган? Възхищавам ти се на смелостта в такъв случай, с която се разхождаш тук :)

      Изтриване
  4. Уау, разкошен нов изглед, браво!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, ти си първата май дето го вижда :)
      Отдавна беше време за промяна, но да почнем все пак от някъде!

      Изтриване
  5. Страхотни снимки, а цветовете се съчетават просто невероятно добре! Браво Люси! Много се радвам за новото ти завръщане и новата визия на блога :)))

    ОтговорИзтриване
  6. благодаря, Канди, и аз се радвам, че ме посещавате :)

    ОтговорИзтриване