Hidden Heart Cake for St Valentine
There's a lot of time since I do not really care about St Valentine's day. Since I'm married for so many years and have a grown up daughter, who's turn to worry about it has come :)
Really, I do think that romance is in everyday harmony and balance in our lives, because St Valentine is just one from the 365 days in the year.
I'm probably the last person who's gonna make a special dessert for St Valentine. And really I'm not the one who's gonna bake huge piles of heart-shaped cookies to blog them up around :)
But the truth was I had a whole weekend for my self and I was thinking to try filming a short video for some recipe. Then I browsed my favorite resources and I came across this beautiful idea so I have a project to deal with! I thought it will stay lovely on video, and with my daughter's priceless collaboration the work was done!
The recipe is quite simple, and you could make it with your own favorite cake recipe that you are familiar with. Here I will give you mine:
Actually you have to make 2 cakes: one pink, for the heart shapes, and one chocolate, for the outside form. The truth is my chocolate batter hardly could cover the whole tin, and if I had to make it again, I'd probably make more chocolate batter (maybe a dose and a half).
Have in mind that for slicing the pink cake it has to be completely cool, so leave it to stay for a couple of hours.
Hidden Heart Cake for St Valentine
For each cake batter:
3 eggs, separated
1 cup caster sugar
1 and 1/4 cup flour
5 tbsp water
4 tbsp grape seed oil
For the pink batter:
pink food coloring or any natural substitute, like beetroot juice (but have in mind the water quantity)
For the chocolate batter:
60 g chocolate
2 tbsp cocoa
1. Heat the oven to 180C. Butter and dust with flour a plum cake form. Prepare the first cake. Whisk the egg whites to stiff peaks and set aside. Into the bowl of stand mixer add the egg yolks and sugar and beat until pale cream. Gradually add the oil, water and flour, whisking constantly. Add the pink color and mix well. Finally add the egg whites and fold gently. Spread the cake mix into the cake form and bake for approx. 35-40 min. Remove from tin and let cool completely before slicing (best 2-3 hours).
2. Slice the cake as tick as your cookie cutter is. Then cut a heart forms from each slice.
3. Start making the second cake. Heat the oven to 180C again. Cut the chocolate and melt it gently, set aside. Make the cake batter as the first one, adding the cocoa and the melted chocolate instead of the pink color. Spread 1/3 of the mix into the baking form. Arrange the cut heart forms as tightly as possible and pour the remaining batter on top and sides. Bake for 30 min or until ready.
4. Let cool, sprinkle with powdered sugar and slice, serve with tea or coffee and enjoy the WOW effect :)
Отдавна мина времето, в което се вълнувах от деня на Св. Валентин. Омъжена съм от толкова време, и имам пораснала дъщеря, чийто ред да се вълнува от този ден е настъпил. Истината е, че мисля, че истинската романтика е в ежедневната хармония и баланс в живота ни, тъй като Св. Валентин е само един от всичките 365 дни в годината. Вероятно съм последният човек, който ще приготви специален десерт или пък ще изпече купища сърцевидни сладки, за да ги публикува в блога си в дните, оставащи до 14 февруари.
Но истината всъщност е, че имах свободен уикенд на разположение, и тъй като отдавна исках да направя кратко видео за някоя рецепта, разрових любимите си източници и намерих тази красота. Реших, че ще изглежда прекрасно на видео, и с безценната помощ на дъщеря ми видеото беше готово.
Рецептата е съвсем проста, и можете да го направите с която и да е рецепта за кекс, с която сте свикнали. Аз ще ви кажа моята.
Всъщност, трябва да направите два кекса: един розов, за сърцето, и един шоколадов, за външната обвивка. Моето шоколадово тесто едва стигна, за да покрие всичко, и ако трябва да го повторя, вероятно ще приготвя повече от него (може би доза и половина).
Имайте пред вид, че за да нарежете розовия кекс, той трябва да е съвсем изстинал, така че предвидете 2-3 часа.
Кекс със скрито сърце за Св. Валентин
За всеки от двата кекса:
3 яйца, разделени
1 ч. захар
1 и 1/4 ч. брашно
5 с.л. вода
4 с.л. олио от гроздови семена
За розовия кекс:
розова боя или естествена алтернатива като например сок от червено цвекло (но имайте предвид количеството на течността!)
За шоколадовия кекс:
60 г черен шоколад
2 с.л. какао
1. Загрейте фурната на 180С. Намежете с масло и поръсете с брашно продълговата форма за кекс. Разбийте белтъците на сняг. Със стационарен миксер разбийте жълтъците със захарта на светъл крем. Постепенно добавете олиото, водата и брашното, като не спирате да разбърквате. Добавете розовата боя, и накрая разбитите белтъци, като ги смесите внимателно. Изсипете сместа във формата и печете около 35-40 мин. Извадете кекса от формата и оставете да се охлади (най-добре 2-3 часа).
2. Нарежете изстиналия кекс на резени с дебелината на формата за сладки. Изрежете сърца от всяко парче.
3. Започнете приготвянето на втория кекс. Загрейте отново фурната до 180С. Нарежете шоколада на ситно и го разтопете внимателно. Пригответе тестото за шоколадовия кекс по същия начин, като накрая добавите какаото и разтопения шоколад вместо розовата боя. Разстелете 1/3 от сместа във формата за печене. Подредете в средата розовите сърца, колкото можете по-плътно едно до друго. Покрийте отгоре и отстрани с останалата част от шоколадовата смес. Изпечете за около 30 мин, или до готовност.
4. Оставете да се охлади, поръсете с пудра захар, нарежете и сервирайте с чай или кафе, и се насладете на Уау ефекта!
Луиза, и ти ли :)
ОтговорИзтриванеОтвсякъде бликат сърчица, девойката ми иска точно "уауу сладкиш"за 14 февруари и вчера и предложих същата идея, но с бяла основа. Е сега ще я зарадвам с шоколадова :) пък и с добро видео, тайничко надявайки се сама да си го направи :)
Спорна седмица да ти е!
ей, пепчо, ама аз точно обяснявах, че по принцип не бих :) направо ми горчи от толкова сърцевидна захар! Ама трябваше операторът да бъде заинтригуван с нещо, и ето ти две в едно :)))
Изтриванездравейте.чудесна идея,но имам два въпроса понеже утре мисля да се пробвам :) с какво мога да заместя олиото от гроздови семена, и понеже днес не намерих розова боя,колко сок от цвекло да сложа?благодаря ви!
ИзтриванеЗдравейте,
Изтриванеолио от гроздови семена можете да намерите в по-големите вериги магазини, като Билла, Фантастико, Пикадили, Карфур, Кауфланд също мисля. Ако нямате, можете да го замените със слънчогледово (рецептата в оригинал е с такова, но аз не обичам да го ползвам).
Относно сока от цвеклото - не съм го правила по този начин, но съм сигурна, че ще стане. Мисля, че ще е добре да замените водата в рецептата изцяло със сок от цвекло. Честно казано, не зная колко наситен цвят ще се получи.... Другият вариант е да направите сърцето бяло, без оцветители :)
Видеото е жестоко! Браво!
ОтговорИзтриванеблагодаря ти! Много се надявам да съм успяла поне малко да изглежда така, както исках. Макар че виждам доста кусури, нооооо.... повече следващият път :)
Изтриванеблагодаря за рецептата и видеото. много са ми полезни и тъкмо на време!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, че ми пишеш! Радвам се :)
ИзтриванеБлагодаря за чудесното видео ! Точно ми говориха за този тип сладкиши със скрити в тях форми и бях решила да посветя няколко часа в търсене на идеи.
ОтговорИзтриванехаха, да, идеята не е нова никак - и виж в източника каква по-голяма двойна форма е използвана. Но аз такава нямам и го направих с подръчни средства. Отчитам, че ако го направя втори път, ще е доста по-изпипан :)
ИзтриванеИдията е трепач както и комбинацията вкусове!
ОтговорИзтриванеидеята не е моя, обаче пък реализацията - да :)))
ИзтриванеPrekrasno video, s izbora na muzikata , stila na uredite, dori malkoto kustche roklja na tochki , koeto se provizda;) doprinasja za cjalostnoto nastroenie i atmosfera na 50' godini...ako ne se luza!, ....dori receptata ne sum poglednala oshte, prosto bjah ocharovana ot filma!!!
ОтговорИзтриванеBlagodarja!!
Благодаря за коментара! Радвам се, че ти харесва и доста точно си усетила идеята :))
ИзтриванеЗдравейте, рецептата е чудесна, но видях една правописна грешка в текста - "порастнала" - пише се пораснала. Приятен празник!
ОтговорИзтриванеВсъщност аз приветствам правилното писане, и дори се радвам, когато някой сподели, че е открил грешка. В днешно време, когато правописът очевидно е последна грижа на мнозинството, чак е учудващо, че някой се е впечатлил. В първия момент мислех, че съм си напълно изрядна, но после проверих и в речника на БАН от 2012 (чиито нововъведения направо не искам да коментирам....), наистина пише "пораснал". Любопитно ми е да видя какво пише в предишното издание, но за съжаление нямам възможност. Дано липсата на това Т в думата да не е по линия на опростяване на езика и началото на премахването на пълния член.
ИзтриванеИначе отивам да се поправя :))) и се радвам, че намерената правописна грешка е в толкова спорен казус :)))
Всъщност сега получих още една консултация по случая, и тя гласи, че в глагол от свършен вид при словообразуването наставката е Н. Така че, съвсем приемам критиката :)
ИзтриванеИдея за използване остатъците от розовия кекс?
ОтговорИзтриванеами и аз си мислех същото, и след третото резенче установих, че мога да изрежа две сърца от всяко. След което реших да разтопя малко шоколад и да ги покрия, и да ги набуча на клечка. Стават чудесни валентински кексчета :)
ИзтриванеДруг вариант е да си направиш bread pudding с кекс: http://en.wikipedia.org/wiki/Bread_pudding
В неделя гледах един чужд блог, който не се преведе добре със сърцевина-снежни човеци. Чудех се кой ще направи подобен кекс/въпреки, че и дуг път е имало такива идеи/?? Колко голяма е кексовата форма като "см"?
ОтговорИзтриванеФормата е на PYREX, със леко скосени стени. Дъното е 28/9 см, а отворът е 30/11см.
ИзтриванеХаха, на този принцип има какво ли не - тикви, елхички... може би сърцето е най-трудната форма, защото е остро отдолу и не стои право :) Чудя се ако се обърнат наопаки, дали няма да е по-добре?
Комплименти,
ОтговорИзтриванеидея и изпълнение, снимки и презентация - впечатляващи!!!
Благодаря за споделената рецепта,
хубава, успешна и усмихната нова седмица, Диана
и аз благодаря :)
ИзтриванеBeautiful pictures. I just found your blog and I´m speechless. You´re recipes are awesome. I´am gonna try your heart cake:-)
ОтговорИзтриванеThank you for sharing
sabrinasue:-)
Thank you, Sabrina, I'm glad you like my pics :)
ИзтриванеНе мога да се сдържа - великолепно презентиране!
ОтговорИзтриване:) Радвам се, че те изкуших да не се сдържиш :)
Изтриване:) ами винаги като вляза тук и оставам без думи!
ИзтриванеОще сутринта във фейса го гледах и минавам за да изкажа възхищението си! Снимките - невероятни, но пък видеото е убиец направо!
ОтговорИзтриванемерси, Ваня :)
ИзтриванеВидеото е перфектно, сигурно и вкусът си го бива, поздравявам и двете ви и ви пожелавам вдъхновяваща седмица, без значение кой какво празнува !
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иглика, и от името на Ясмин, която е силно заинтригувана от видео мейкинга :)))
ИзтриванеЛуиз, страхотно се е получило видеото и рецептата! Прекрасно! Благодаря ти
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, за видеото най-вече :))) Иначе рецептата е стара като света! В смисъл... кекс!
ИзтриванеДруго си е човек да го види!по-бързо,отколкото да чете!Поздравления,Lois!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня!
ИзтриванеLOVE IT! thanks for sharing!
ОтговорИзтриванеСтрахотен е! Ще се възползвам от рецептата, но за следващия дискусионен празник през март - ще се получи чудесен подарък с изненада за майка ми.
ОтговорИзтриванеоо, да, става и за 8 март :))) хахах
ИзтриванеЗдравейте!Много ми харесва блогът Ви,а това видео ме грабна!Продължавайте да зареждате с позитивизъм и настроение,и с толкова вкус,и непременно пишете "порастнала"-за хората без въображение,които не са чели"Пипи Дългото Чорапче"!:)))Успех!
ОтговорИзтриванеЗДравейте и на вас, и благодаря, че се отбивате, и че ми пишете. А Пипи май казваше "никога да не порЕсна"? :))))
Изтриване(явно сте изчели и коментарите! :))
I just fell in Love with your blog :D
ОтговорИзтриванеHi Su! I'm very happy to hear that!
ИзтриванеSimply beautiful! It's a fantastic blog indeed!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеI just saw your blog for the first time and this hidden heart cake is so mesmerising!! I am going to make it for my hubby for valentines day!! Thanks!
ОтговорИзтриванеThank you for stopping by and I'm glad you liked my presentation :)
Изтриванеbeautiful....i love the fact that ingredients are only few n almost the same for both
ОтговорИзтриванеthe cakes which means less confusion.. thank you :)
Hi Ameena, thank you for stopping here :)
ИзтриванеWonderful job and beautiful Music!! Thanks so much for sharing.
ОтговорИзтриванеHappy Valentines Day to you.
Kathleen
Hi Kathleen, I'm happy you like it!
ИзтриванеHi Kathy, nice to see you here.
ОтговорИзтриванеI will take a look at your invitation :) Thanks!
Луис, невероятно красиви снимки и чудесно видео. Непременно ще го направим, след като Аида, дъщеря ми, се заинтригува и изгледа видеото три пъти :)) Много красиво. Поздравления!
ОтговорИзтриванеей, радвам се :) и моята дъщеря брои колко пъти е гледано видеото ни :)))
ИзтриванеМного красиво предложение за този толкова поляризиращ ни празник!
ОтговорИзтриванеТова са най-красивите снимки, най-красивото представяне!
По-добре пияни от любов, от колкото от производни на гроздето :)
Весел и усмихнат празник!
Благодаря ти, Бети :)
ИзтриванеЛюси, страхотна реализация на тази идея! Харесва ми контраста в цветовете и колко точно си ги улучила. Пустото видео не иска да ми зареди, утре ще го гледам с нормален интернет.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти :)
ИзтриванеЧудесно и като представяне, и като резултат. А за полезното видео - поздравления за семейния женски тандем! Весел празник, дами!
ОтговорИзтриванеБлагодарим :)
ИзтриванеThese are so beautiful. I featured them on my Valentines Day "Wrap" up at Feed Your Soul Friday Five - http://chefpeterskitchen.blogspot.com/2013/02/valentines-wrap-up.html
ОтговорИзтриванеThank you, Peter.
ИзтриванеС каква вместимост е чашата с която се замерват продуктите? Горе-долу?? 200/240 мл???Яна
ОтговорИзтриванеДано не е късно, но принципно 1US cup = 236.588ml. Или за удобство приемаме че е 240мл.
ИзтриванеАз лично не обичам мерките с чаши и лъжици, но американските рецепти обикновено са така. може би трябва да се дават и метричните мерки заедно с другите :)
Мерси! Не е късно! Яна
ОтговорИзтриванеLoved the video and the song!!! Thanks for your wonderful explanation! Greetings from Spain!
ОтговорИзтриванеCarolina
carolinaceballo.blogspot.com.es
Which kind of flour do i need to take? All-porpose or self-raising flour? Thank you...
ОтговорИзтриванеThe recipe calls for plain flour and no rising agent, but if you are insecure you could use self-rising flour
ИзтриванеА може ли да се използва сода бикарбонат или бакпулвер, за да стане по-бухнало... Колко щипки като количество трябват? :)
ОтговорИзтриванеМоже, разбира се, за чаша и четвърт брашно около половин ч.л. Бакпулвер, или използвай брашно с набухвател :)
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриване