Ciabattine rustiche ● Селски хлебчета

 
 Тази рецепта е от същата съкровищница на велики идеи, www.gennarino.org и принадлежи на Мария от Кремона с която не се е случвало да комуникирам директно, но заслужава едно голямо Благодаря, и съм сигурна, че всеки от вас, който опита тези хлебчета, ще е благодарен също. 

200 г брашно манитоба 
200 г брашно тип 00 (имат се пред вид италианските стандарти за брашно, от българските брашно за хляб, или каквото имате под ръка) 
50 г пшеничен грис – не задължително 
150 г вода 
110 г хладко мляко 
50 г зехтин екстра върджин 
20 г прясна мая или 7 г суха 
1 ч.л. сол 
1 ч.л. захар

 

Смесвате в купа захарта и зехтина с млякото и водата, добавяте натрошената мая, разбърквате добре и оставяте да престои 8-10 минутки. 

В това време пресявате брашното, добавяте солта, правите кладенче и изсипвате смесените течности. Започвате да месите, на ръка или с робот, докато се получи меко тесто и започне да се отделя от стените на купата. Ако брашното ви се окаже доста влажно, може да се наложи да добавите още 50-60 грама, колкото тестото да спре да лепне. 

Оставяте да втаса около половин час, в купата, покрито с кърпа. След като е изминало това време, слагате тестото върху дъска, наръсена с грис или брашно, премесвате отново и го разделяте на малки топчета. Имайте пред вид, че ще станат около два пъти и половина по-големи, аз деля тестото на две части, после всяка от тях още на две, и така до16 бр. общо. 

Разтегляте всяко топче на груб правоъгълник, слагате отгоре нарязани на дребно зелени маслини и навивате като кифличка. Овалвате в грис или брашно и слагате върху застлана с хартия за печене тава. Покривате с кърпа и слагате да втасват във фурната, която сте затоплили до 50°С и загасили, за време около два часа, или поне докато станат двойни на обем. 

След това вадите тавата от фурната, загрявате я до 210°С, връщате хлебчетата и печете около 20 минути, докато коричките им станат златисти.

 

Коментари

  1. здравейте,рецептата изглежда много вкусна и привлекателна.Бихте ли уточнили това брашно манитоба с какво да го заместим.Смятам ,че станат и с българско.Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  2. Данито, здравейте.
    Брашното манитоба е произведено от твърда пшеница, в хлебопроизводството се цени способността му да абсорбира повече течност от нормалното брашно, и да издържа на по-дълги времена на втасване. От българските брашна най-подходящо ми се струва брашното на ОЛа-жълта опаковка - произведено от твърда канадска пшеница. Но съм ги правила и с най-обикновено брашно тип 500, резултатът не ме е разочаровал :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Блгодаря ,весели празници

    ОтговорИзтриване
  4. Ooo, това ще го пробвам още тази година!
    Да живеят тестените изделия!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте!
    Бих искала и аз да пробвам тази рeцепта,но се чудя за маслините.Освен мариновани,за други не се сещам,а те не са ли много мокри?!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, Елица.
    Използвам маслини от тези, които се продават насипни, без костилки. Не са толкова мокри, пък и не се слага по много. Ако ви притеснява влагата, може след като ги нарежете, да ги оставите върху салфетка за няколко минути.Пък може и без маслини, пак е вкусно!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря,ще опитам с маслините.

    ОтговорИзтриване
  8. Lois,а с какво мислите,че е добре да се предложат?

    ОтговорИзтриване
  9. ами с каквато и да е храна, това все пак е хляб?
    Примерно телешки карета с билки, придружени с картофено пюре и тъмен сос :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Ok,благодаря ти!
    Само картофеното пюре не ми допада в тази комбинация,но въпрос на вкус.

    ОтговорИзтриване
  11. е, ами тогава вместо пюре от картофи - задушени зеленчуци.

    ОтговорИзтриване
  12. Пропуснах да отбележа колко много ти се възхищавам на уменията,да готвиш така изискано и на стила ти, да представяш гозбите си по този красив начин!!!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Елица, благодаря ти, и ще се радвам да споделиш как са станали хлебчетата!

    ОтговорИзтриване
  14. Lois,здравей!
    Направих хлебчетата!
    Много точна и изчерпателна рецепта,щом аз,която никога не съм месила хляб,се справих успешно!
    Миризмата и вкусът на прясно изпеченият хляб са неописуеми!!!!
    http://sijna.multiply.com/photos/album/17/17#26
    http://sijna.multiply.com/photos/album/17/17#27

    ОтговорИзтриване
  15. Ееееее, много се радвам!
    Браво, наистина са чудесни, и благодаря за снимките.

    ОтговорИзтриване
  16. здравейте направих хлебчетата и станаха превъзходни-по принцип не съм много на "ти" със тестото /особено като правя козунаци/но явно че рецептата е много точна /мисля,че мога да опитам и друг пълнеж/не съммного на "ти'и със снимките но и това ще стане.Поздрави от Бургас и морето

    ОтговорИзтриване
  17. много се радвам, Дани. Поздрави и на теб.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации