Картофена крем супа • Creamy Potato soup




Probably I will not surprise anyone with this suggestion, because each house has it’s own recipe, usually inherited from mom or grandma ... But may be you haven’t tried just my version? Anyway, my photos are ready so that you want or not, here's the recipe for this creamy potato soup. Maybe I can surprise you with something :-)

What you need for 2 portions

2-3 potatoes, about 500g.
Fresh milk - about 200 ml
Butter or olive oil
Small onion - eventually
1 yolk
20-30d. prosciutto
Nutmeg
Black pepper
Salt

Cut the onion and simmer it in some olive oil. If you do not want to put onions, skip this step and go directly to the potatoes - peel them, cut them large and add them into a pot with some water and salt. Boil them to complete softening. Smash, add butter, milk, the cut into thin julienne prosciutto, return to the hot plate and bring it to the boil again. Remove by the fire and stir in the yolk. Season with fresh shredded nutmeg and ground pepper. Serve with bread croutons, braised in olive oil, or slightly baked in the oven.





Вероятно никого няма да изненадам с това предложение, защото във всяка къща има рецепта, обикновено наследена от мама или баба... Но пък може да се окаже, че точно моят вариант не сте го опитвали? Както и да е, снимките ми са готови, така че искате или не, ето я рецептата за картофената крем супа. Може пък да ви изненада с нещо :-)


Какво ви трябва за 2 порции

2-3 картофа, около 500г.
Прясно мляко – около 200мл
Масло или зехтин
Малка глава лук – евентуално
1 жълтък
20-30г. прошуто
Мускатово орехче
Черен пипер
Сол

Нарежете лука на ситно и го задушете в малко зехтин. Ако не искате да слагате лук, пропуснете този етап, и преминете направо към картофите – обелете ги, нарежете на едри кубчета и ги добавете в тенджерата с малко вода и сол, сварете ги до пълно омекване. Пасирайте, добавете маслото, млякото, нарязаното на дребни ивички прошуто, върнете на котлона и оставете да кипне още веднъж. Отдръпнете от огъня, и застройте с разбития жълтък. Подправете с прясно настъргано мускатово орехче и смлян черен пипер. Поднесете с хлебни крутончета, запържени в зехтин, или запечени във фурната.

Коментари

  1. Привет!Очаква те награда при мен.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Лоис чудесна картофена супичка, и аз я права по същия начин.
    Може да ти досадя :-), но и при мене те чака награда.
    Поздрави Латинка!

    ОтговорИзтриване
  3. Една награда за твоя красив блог има и при мен!
    Поздрави!
    Краси

    ОтговорИзтриване
  4. Лоис, всичко при теб е толкова вкусно и стилно!
    Бих искала да те зарадвам с една награда. Сигурно вече си я получила и от други, но с моята става "Колкото повече, толкова повече" :-)

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. И от мен едно признание колко вдъхновяваща може да бъде една снимка,рецепта...дори от непознат!
    Чакам да си вземеш наградата!
    Краси

    ОтговорИзтриване
  7. I love potato soup! As the cool weather approaches and we say goodbye to summer, this would be a perfect Fall meal. Great recipe!

    Okay, for my guess as to the special ingredient.... I would guess prosciutto!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна рецепта, браво!

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  12. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  13. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  14. Hі theгe! Someone in mу Mуѕpace group shаred thіs site with us so I camе
    to give іt а look. Ι'm definitely enjoying the information. I'm
    bookmarking аnd will be twеeting thiѕ to my folloωers!
    Excellеnt blog and eхcellent deѕign and
    style.

    Feel free tο viѕіt my page - payday loans online
    my web page - Payday Loans Online

    ОтговорИзтриване
  15. Τhanκs іn supрοгt of sharing such a fastidious
    opіnion, articlе iѕ рlеasаnt, thatѕ why i hаvе read it
    completely

    Feel free to viѕit my sіte: how often should i clean the big Green egg
    My web site - what to buy for the big green egg

    ОтговорИзтриване
  16. I'm not sure why but this blog is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I'll check baсk later anԁ see if thе problem
    still ехists.
    Here is my website ; webstarts.com

    ОтговорИзтриване
  17. I am reallу lοving the theme/design of your site.
    Do you ever run intο anу intеrnet broωѕer сomρatibilіty issues?
    A numbeг of my blog гeaders havе complaіned
    about my ωebsite nοt operating correсtly in Eхplorеr but looκs great in Firefox.

    Do уou have any tipѕ to help fіx this problem?


    Feel free to surf to mу ρage ... bestinsurancecardallas.Com
    my page - cheap auto insurance dallas

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации