Poched Pear with Sabayon and Chocolate Sause ᐅ Поширана круша с крем сабайон и шоколадов сос

(4 servings)
For the pears:
4 pears
400 ml Prosecco
juice and grated peel of one orange
2 tablespoons honey
1 vanilla pod
1 star anise fruit

For the sabayon sauce
4 egg yolks
100g sugar
100ml Prosecco
seeds from the vanilla pod

For the chocolate sauce:
100g chocolate
20g butter
30ml milk

In a small pot combine the wine, orange juice and rind, honey and spices. Put the peeled pears inside and cook on medium heat about 15-20 minutes. Do not overcook!
Beat yolks with sugar and wine on bain-marie until the sauce thickens.
Melt broken chocolate, add butter and milk and mix.
On dessert plate place a spoonful of sabayon, place the pear on top and pour chocolate sauce over. Decorate with strips of orange peel and mint leaves.


Prosseco poched pear with sabayon


(4 порции)
За крушите:
4 круши
400 мл просеко
сокът и настърганата кора от един портокал
2 с.л. мед
1 шушулка ванилия
1 плод звездовиден анасон
За сосът сабайон
4 жълтъка
100г захар
100мл просеко
семената от шушулката ванилия

За шоколадовия сос:
100г натурален шоколад
20г масло
30мл прясно мляко

В малка тенджерка сложете виното, портокаловия сок и кората, меда и подправките. Сложете вътре обелените круши и варете на умерен огън около 15-20 минути.
Разбийте жълтъците със захарта и виното на водна баня, докато сосът се сгъсти и уплътни.
Разтопете начупения шоколад, добавете маслото и млякото, и разбъркайте.
В десертна чиния сложете по една лъжица от сабайона, сложете отгоре крушата и полейте с шоколадовия сос. Декорирайте с лентички портокалова кора и листенца мента.

Коментари

  1. Красота и изящество Луис! Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  2. благодаря ти, ти пък си много бърза :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Лоис, прекрасно е! :) Изглежда много вкусно и ароматно!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Много елегантен десерт Лоис! Снимката е жестока:)

    ОтговорИзтриване
  5. Wow this looks gorgeous! I love the chocolate sauce on the poached pear :) and the sabayon sauce looks so delicious

    ОтговорИзтриване
  6. благодаря ви, Мира, Лулу, Весела.

    chef_d, thank you!

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятно апетитно! Страхотна снимка, Лоис.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации