Qinoa ❦ Киноа

IMG_6326_9298A

Киноата произлиза от района на Андите в Южна Америка, където е успешно отглеждана за храна още преди 3000 - 4000 години. Хранителния състав на семената му е много благоприятен в сравнение с този на другите зърнени култури. Семената на киноата съдържат незаменими аминокиселини като лизин и сравнително големи количества калций, фосфор и желязо. След прибиране на реколтата, зърната трябва да бъдат обработени, с цел да се премахне външната им обвивка, съдържаща сапонини – вещество, което придава горчив вкус. Обикновено продаваните в магазините пакетирани семена са фабрично предварително третирани.
Киноата е с лека, въздушна текстура, когато e сварена, и има мек, нежен вкус на ядки, което я прави добра алтернатива на белия ориз или кус-куса.
Зърната на киноата като цяло се готвят по същия начин както ориза и могат да бъдат използвани в широк спектър от ястия.
Един от начините за приготовление е да се кипнат две чаши вода с една чаша семена, и да се оставят да къкрят покрити на ниска температура за 10-15 минути, или докато зародишите се отделят от семената. Към киноата могат да се прибавят зеленчуци и различни подправки, да се използват различни бульони. Киноата е подходяща да замести ориза или да го допълни в рецептите за пилаф.
Може също така да се използва и като протеинова закуска, смесена с мед, ядки и плодове, а смляна на брашно може да се употребява като добавка при пшенични или безглутенови печива.

Red Quinoa Salad

Салата с червена киноа и зелен фасул

Порции: 2, време за подготовка: 10 мин, време за приготвяне: 30 мин.

300 г свеж зелен фасул
½ чаша червена киноа
1 жълта чушка, почистена от семките
1 малка глава червен лук
сол
1 ч.л зехтин
клонка пресен риган

Почистете и нарежете зеления фасул на парчета, задушете го в малко вода и оставете да се охлади. Сварете киноата в обилно количество вода за около 15 минути, или докато видите опашчиците на семената да се отделят. Отцедете от водата и смесете със зеления фасул. Нарежете жълтата чушка на кубчета, а лука на полумесеци, смесете със салатата, посолете. Отгоре поръсете с откъснатите листенца на пресния риган, и полейте със зехтина.


Quinoa-Rice-Lentil Pilaf

Пилаф с киноа, кафяв ориз и червена леща

Порции 4, време за подготовка: 5 мин, време за приготвяне: 25 мин.

1 глава лук шалот, дребно нарязан
1 средно голям морков, нарязан на колелца
600 мл зеленчуков (или месен) бульон
½ чаша кафяв ориз
½ чаша бяла киноа
½ чаша червена леща
1 ч.л къри
1 ч.л кимион на зърна
2 с.л зехтин
100г бекон, нарязан на ивици
сол, смлян черен пипер

Загрейте зехтина в тенджера и сотирайте шалота и моркова. Добавете ориза, залейте с бульона и варете почти до готовност. Прибавете киноата, варете около 10 мин, след което добавете и червената леща. След като лещата се свари, свалете от котлона, подправете със сол, къри и кимион. Запържете ивиците бекон до златисто, и ги изсипете върху ястието. Поръсете със смлян черен пипер и поднесете топло.

Коментари


  1. My sweet friend, very nice and interesting you site.
    When you want to take refuge in good ballads of yesterday, today and forever in all languages and genres I invite you to visit my blog and listen me.
    From this Saturday August 27th I share female singers from Bulgaria and Serbia
    I am a broadcaster of Argentina.
    Best regards from Rosario-Argentina
    Albert.

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитни предложения. Пилафа е изкушаващ, в най-скоро време ще го пробвам! :)!

    ОтговорИзтриване
  3. Този пилаф изглежда много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. Интересна статия. Тук винаги научавам по него ново и интересно.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации