Lavender madeleines with honey and coriander ⬤ Лавандулови мадлени с мед и кориандър


For recipe in English scroll down 



За първи път видях мадлените в списание, преди доста години. Стана ми любопитно какво представляват, но тогава тук никъде не се продаваха форми за мадлени. Разбира се, можех да си поръчам от амазон, както с толкова много други неща, но не го направих. До деня, в който се размотавах из малкото холандско градче, където учeше дъщеря ми и хоп – в едно прелестно магазинче - ето я формата срещу мен. Последва търсене на рецепти, и многобройни тестове, кой от кой по-вкусен. В крайна сметка избрах за себе си основна рецепта от Дейвид Лебовиц, като всеки път променям ароматите и някои съставки. Сега правя често, или поне толкова често, колкото у дома ми позволят, защото ги изяждаме веднага. 
Любими са ми и само с кафяво масло и лавандула, но тези тук, с кориандър, шоколад и натрошен шамфъстък са убийствени! 

Ще се радвам да науча какви са вашите любими подправки и аромати за мадлени? 




Лавандулови мадлени с мед и кориандър 

За 14-18 бр. в зависимост от големината на формите

Тези малки сладки с форма на мидена черупка са любими на французите. А какво по-подходящо от една френска рецепта за такъв повод? 

2 яйца, на стайна температура 
½ ч (100 г) кристална захар 
1 ч (130 г) брашно 
½ ч.л. бакпулвер 
¼ ч.л. сол 
1 ч.л. сушени цветчета от лавандула 
½ ч.л. семена кориандър 
125 г масло 
1 с.л. мед 

1.   Разбийте с миксер яйцата със захарта, докато получите гъст пухкав крем. Смесете брашното с бакпулвера, солта, стритите в хаванче цветчета от лавандула и кориандъра и разбъркайте. Добавете на части към разбитата яйчена смес и объркайте с шпатула. Покрийте и оставете настрана, докато приготвите маслото. 
2.   Сложете маслото, нарязано на парченца, в малък съд и загрейте на умерен огън. Щом се разтопи, с четка намажете формата за мадлени и я поръсете с брашно. Поставете я в хладилника. Маслото трябва да ври, но без да кипи.  След около 8-10 мин цветът му ще се промени към златисто-кафяво и ароматът ще бъде като на ядки и карамел – тогава е готово. Добавете меда и разбъркайте, свалете от котлона и оставете да изстине. 
3.   Щом маслото е охладено, добавете го към сместа и объркайте с шпатула, колкото да се смеси добре. Покрийте отново и оставете сместа да престои още 30 мин до 1 час. 
4.   Загрейте фурната до 190С. Извадете формата от хладилника и разпределете сместа (която е станала стегната) с помощта на 2 лъжици. Старайте се да не препълвате формите. Печете около 10-12 мин, или докато станат златисти по ръбовете, а при натискане с пръст са еластични. Оставете за минута във формата, след това извадете върху решетка. 
5.   Ако желаете, можете да потопите всяка в разтопен шоколад и да поръсите с нарязани ядки или друга декорация. 







I saw madeleines for the first time in a cooking magazine, many years ago. I got curious to know what they were, but I couldn’t find the proper form in my country. Sure I could have ordered it online, but I didn’t. Until the day when I was exploring the little Dutch city where my daughter was studying then - and voila – a charming little shop @dilleenkamille and there it was. I’ve made many tries and tested several recipes since, but I have chosen for me @DavidLebovitz recipe. I make madeleines frequently now, or at least as often as I am allowed, because we eat all of them right away! 
I swap aromas and ingredients every time, and my faves are brown butter – lavender, but these ones here –  plus cardamom, chocolate and crushed pistachios are a killer! 

I am curious to know what are your favourite madeleine aromas and spices?





Lavender madeleines with honey and coriander 

2 eggs, at room temperature 
½ cup (100 g) caster sugar 
1 cup (130 g) flour 
½ tsp. baking powder 
¼ tsp salt
1 tsp dried lavender flowers 
½ tsp coriander seeds 
125 g butter 
1 tbsp honey
For decoration 
dark chocolate 
crushed pistachios   

1.   Whisk eggs with sugar until you get thick fluffy cream. Mix the flour with the baking powder, salt, the lavender (crushed with pestle and mortar) and coriander, mix. Add gradually the mixed dry ingredients to the egg mixture and fold with a spatula. Cover and set aside until you prepare the brown butter. 
2.   Put the butter cut into pieces in a small pan and heat gently. As soon as it starts to melt, brush the madeleine mold with little butter and sprinkle with flour. Put the mold in the fridge. The butter should boil lightly. After about 8-10 mins its color will change to golden-brown and the flavor will be nuts and caramel like - then it's ready. Now add the honey and mix, remove from the heat and let cool. 
3.   When the butter is cold, add to the batter and mix with a spatula. Cover the bowl and let the mixture stand for another 30 minutes up to 1 hour.
4.   Preheat oven to 190C. Remove the mold from the refrigerator and spoon the mixture into itq half-filling each of the madeleine holes using 2 spoons. Bake for about 10-12 minutes, or until ththe madeleines become golden on the edges, and when pressed with a finger are elastic. Leave for a minute in the form, then release on a wire rack. 

5.   If you wish, you can dip each madeleine into melted chocolate and sprinkle with chopped nuts or other decoration.


Коментари

Популярни публикации