Chocolate madeleines with glaze • Шоколадови мадлени с глазура


Шоколадови мадлени с глазура

Мадлените винаги са ме привличали. 
Малки, деликатни мидени черупки, ванилови, шоколадови, с глазура или без, с различни аромати и добавки, те изглеждат като перфектната добавка към кафето следобед. Ефимерни, защото са най-вкусни в деня на приготвянето им (и ще ви кажа една тайна – най-най-вкусни са докато са още топли от фурната!). 


Освен това са свръхфотогенични, не са ли? Надали има друго малко сладкишче толкова семпло, а толкова прекрасно на снимка. 
Всъщност, те не са точно курабийки или сладки. По-скоро са малки маслени тортички. Леко хрупкави отвън, меки отвътре. Приготвят се в специални форми за печене, които им придават специфичния вид на мидена черупка. На всичко отгоре обаче, съществуват и безкрайни спорове кое точно е класическата рецепта за мадлени. С набухвател, или без, е най-големият спор. Естествено, бъдейки с френски произход, всяка французойка би казала, че нейната рецепта е най-вярната. Но светът е голям, и всъщност все по-малък, и вече съществуват най-различни вариации не само на рецептата, но и на технологията. Ако класическата френска технология ви се вижда сложна, вижте тази, която е различна, но резултатът е отличен. 


Кои са важните детайли за да приготвите мадлени с гарантиран успех? 

Подгответе формите, преди да започнете да приготвяте сместа. Дори да използвате незалепващи форми (освен ако не са силиконови), намажете гнездата с малко разтопено масло. Аз дори поръсвам отгоре с малко брашно. Приберете формите във фризера, докато ви потрябват. 

Използвайте истински форми за печене на мадлени. За съжаление, тук няма варианти – ако искате мадлени, ви трябват форми за мадлени, и то качествени. 

Пресейте със сито сухите съставки. За да станат мадлените ви истински леки и въздушни, непременно пресейте брашното и какаото, преди да ги добавите към сместа. 


Пригответе сместа, като разбиете маслото със захарта на пухкав крем. Добавете яйцата, ванилията и солта и продължете да разбивате, докато всичко се смеси.

Един трик за лесно разбиване на масло: Ако сте забравили да го извадите предварително от хладилника, нарежете студеното масло на тънки резени и го сложете в купа. Затоплете във фурната на 50°С за 5-10 мин, докато започне да се топи. Разбъркайте добре, и ако е станало твърде течно, оставете на плота за известно време. Разтопеното масло изстива по-бързо, отколкото студеното се затопля до стайна температура. 


Добавете сухите съставки към мокрите, но без да разбърквате прекалено. Добавете и разтопения шоколад, като объркате с шпатула. Оставете сместа да отлежи в хладилник – това е много важно за крайния успех. 

Използвайте качествени съставки.  Хубав шоколад, качествено масло, тъмно неподсладено какао. Не правете замени на продукти в рецептата.

Можете да запазите мадлените в затворена кутия за 2-3 дни, но те наистина са най-вкусни в деня на приготвянето им.



Шоколадови мадлени с глазура 

За 24 мадлени
150 г черен шоколад, нарязан на дребно 
200 г масло на стайна температура, плюс още малко за намазване на формите 
180 г кристална захар 
4  големи яйца
1 ч.л. ванилов екстракт 
120 г брашно
щипка сол
2 с.л. качествено тъмно какао 
½ ч.л. бакпулвер 
За глазурата 
150 г черен или бял шоколад, ситно нарязан 
изсушени розови листенца, изсушени цветчета лавандула, нарязан шамфъстък или други ядки за декорация



Технология:

Разтопете 2 с.л. масло и намажете формите за мадлени с помощта на силиконова четка. Поръсете ги леко с брашно и приберете във фризера, докато ви потрябват. 
Разтопете нарязания шоколад на водна баня или в микровълновата, оставете настрана да се охлади, но без да се втвърдява.

Разбийте мекото масло със захарта на пухкав крем, около 3 минути. Добавете яйцата, едно по едно, като разбивате добре след всяко, докато се поеме напълно от сместа. Добавете ваниловия екстракт и солта, и разбъркайте отново. 
В купа пресейте брашното, какаото и бакпулвера. Прибавете брашнената смес към сместа с яйцата на няколко пъти, като разбърквате докато съставките се смесят. 
Добавете към сместа и разтопения шоколад, като объркате с шпатула. 
Покрийте сместа и охладете в хладилник за поне 30 мин. 

Загрейте фурната до 180°С. 
Извадете подготвените форми от фризера и разпределете сместа в гнездата им с помощта на лъжица за сладолед или с две супени лъжици. Не препълвайте гнездата!
Изпечете мадлените за 10-12 мин, докато се надуят в средата. Не ги препичайте, защото ще развалите нежната им текстура. 
Извадете от фурната и ги обърнете да изстинат върху решетка.
Разтопете шоколада за глазурата на водна баня, или на много слаб котлон, или в микровълновата на кратки интервали.  

Поставете парче хартия за печене върху голяма тава или дъска. Хванете всяка мадлена за тесния край и потопете върха й в разтопения шоколад. Можете също да намажете с четка или да полеете с малка лъжичка. Огребете излишния шоколад от долната страна и поставете върху хартията. Повторете с останалите. Поръсете с избраните от вас декорации и оставете разтопеният шоколад да стегне напълно, от 30 до 60 мин. 

Адаптирано от Broma Bakery





Коментари

Популярни публикации