Coqueletes with aromatic butter and mustard sauce ◎ Френски петлета с ароматно масло и горчичен сос

Тази публикация отлежава на диска ми вече доста месеци, още от пролетта. Но ето, че отново захладня и рецептата е пак актуална. 


Малко предистория за тия петлета/петленца/пиленца/не знам как. 

В онези безобразни седмици, в които ни бяха затворили, и ако си спомняте, между областните градове не можеше да се пътува без да си снабден със сто бумаги и причини, ние се бяхме спасили в къщата ни на село. Обаче и там ни стегнаха шапките, и един ден тръгнахме на “пътешествие” към аутлета на Виа Тракия до Пазарджишкия Шел. Ако не сте го посещавали този магазин, да се поправите. Заслужава си. Сред всички останали блага продават и тези малки спретнати петленца, които, както каза моя дежурен дегустатор “Представих си ги двечки, полегнали в една тавичка”.  Та ето ги днес тези френски петлета, потънали в ароматен горчичен сос. 


Това всъщност са две отделни рецепти. Ароматното масло е толкова добро само по себе си, че заслужава отделен пост, и може и да му направя, но сега ми трябва за тази публикация, така че ето го и него тук. 



За ароматното масло

125 г меко масло

едно букетче свежи ароматни треви - розмарин, риган, мащерка, магданоз, дребен пресен лук, нарязани на много ситно

настъргана лимонова кора

сол и пипер 


Объркайте всичко, и оставете настрана. 




За петлетата

2 бейби петлета 

10-12 дребни пресни картофчета 

2-3 с.л. зехтин 

2-3 с.л. едрозърнеста горчица 

½ ч.л. пушен червен пипер

сол, пипер 

няколко листа салвия, ситно нарязани 

1 чаша бяло вино




Загрейте фурната до 220℃. Измийте и подсушете петлетата. Посолете ги отвън и отвътре и поръсете с черен пипер. С пръсти отделете кожата на гърдите и сложете между нея и месото по малко от ароматното масло. Загладете кожата обратно. За да изглеждат още по-спретнати, завържете крачетата с кухненски конец или памучен канап. 


Смесете зехтина, горчицата, пушения червен пипер и нарязаните листа салвия. Натрийте петлетата с половината от получената смес и поставете в тавичка.


С останалата смес объркайте картофите, като добавите малко сол и черен пипер. Поставете картофите около петлетата. Сипете виното, и ако желаете добавете малко от ароматното масло в тавичката. Печете около 35 мин, докато кожата на петлетата се зачерви добре. 


От тук натам знаете какво да правите :) 




Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации