Coqueletes with aromatic butter and mustard sauce ◎ Френски петлета с ароматно масло и горчичен сос
Малко предистория за тия петлета/петленца/пиленца/не знам как.
В онези безобразни седмици, в които ни бяха затворили, и ако си спомняте, между областните градове не можеше да се пътува без да си снабден със сто бумаги и причини, ние се бяхме спасили в къщата ни на село. Обаче и там ни стегнаха шапките, и един ден тръгнахме на “пътешествие” към аутлета на Виа Тракия до Пазарджишкия Шел. Ако не сте го посещавали този магазин, да се поправите. Заслужава си. Сред всички останали блага продават и тези малки спретнати петленца, които, както каза моя дежурен дегустатор “Представих си ги двечки, полегнали в една тавичка”. Та ето ги днес тези френски петлета, потънали в ароматен горчичен сос.
Това всъщност са две отделни рецепти. Ароматното масло е толкова добро само по себе си, че заслужава отделен пост, и може и да му направя, но сега ми трябва за тази публикация, така че ето го и него тук.
За ароматното масло
125 г меко масло
едно букетче свежи ароматни треви - розмарин, риган, мащерка, магданоз, дребен пресен лук, нарязани на много ситно
настъргана лимонова кора
сол и пипер
Объркайте всичко, и оставете настрана.
За петлетата
2 бейби петлета
10-12 дребни пресни картофчета
2-3 с.л. зехтин
2-3 с.л. едрозърнеста горчица
½ ч.л. пушен червен пипер
сол, пипер
няколко листа салвия, ситно нарязани
1 чаша бяло вино
Загрейте фурната до 220℃. Измийте и подсушете петлетата. Посолете ги отвън и отвътре и поръсете с черен пипер. С пръсти отделете кожата на гърдите и сложете между нея и месото по малко от ароматното масло. Загладете кожата обратно. За да изглеждат още по-спретнати, завържете крачетата с кухненски конец или памучен канап.
Смесете зехтина, горчицата, пушения червен пипер и нарязаните листа салвия. Натрийте петлетата с половината от получената смес и поставете в тавичка.
С останалата смес объркайте картофите, като добавите малко сол и черен пипер. Поставете картофите около петлетата. Сипете виното, и ако желаете добавете малко от ароматното масло в тавичката. Печете около 35 мин, докато кожата на петлетата се зачерви добре.
От тук натам знаете какво да правите :)
👍
ОтговорИзтриване