Homemade liver pâté ⦿ Домашен пастет
От доста време бавя тази обещана публикация за домашен пастет, защото исках да го приготвя отново, и да регулирам някои количества. Но въпреки честите посещения в месарницата, така и не намерих телешки дроб, с който бях приготвила рецептата първоначално. В крайна сметка заместих телешкия дроб с пилешки дробчета, така че ще ви дам рецептата с вариации.
Ако и вие като мен сте любители на пастета, но промишлените продукти с неясен състав ви отблъскват, а гурме брандовете ви идват на висока цена (да си признаем, има и хубави пастети, но на цена 7 лв за бурканче някак не си го позволявам колкото често искам), ето как да си приготвите домашен пастет с малко предварителна подготовка и планиране.
Рецептата е лесна, но има своите етапи, така че си оставете поне 2 часа, за да можете да я приготвите без да бързате. И тъй като ще правите пастет, направете си повече, за да имате за по-дълго. Има варианти на съхранение, ако това ви притеснява.
Можете да приготвите този пастет с различни продукти. Аз предпочитам да го приготвям с телешки дроб - най-вкусен ми е, и съм сигурна, че е с чист произход (когато го има). Ако обичате пилешките дробчета, става чудесно и с тях. За повече плътност, добавям бавно готвено свинско месо от гърдите, нарязано на ситно.
За да приготвя този домашен пастет, използвах технологията на една рецепта на Гордън Рамзи, публикувана в BBC GoodFood, но замених някои от продуктите с други, както и букета от аромати.
Какво ви трябва, за да приготвите рецептата за домашен пастет:
дроб, телешки или пилешки
свинско месо от гърдите, без кост
мляко, яйца, масло
зехтин, шалот, любими подправки, коняк или бренди и ароматно червено вино
Трябва ви дълбок тиган, в който да сотирате продуктите и да смесите всичко, също и блендер, за да смелите пастета. Ще ви трябват също малки съдчета за печене или бурканчета, в които можете да херметизирате пастета. Ще сготвим пастета на водна баня във фурната, точно както се прави крем карамел.
няколко зърна бахар, черен пипер, 1 дафинов лист.
45 мл (3 с.л.) зехтин
2 шалота, ситно нарязани
1 дафинов лист
3 клонки мащерка
1 с.л. бял или черен пипер, едро счукан
75 мл (5 с.л.) коняк
280 мл червено вино
500 г пресни пилешки дробчета, почистени (или телешки дроб, нарязан на филии по 1 см),
150 мл сметана
3 яйца
75 г масло, нарязано на едри кубчета
2 ч.л. сол
200 г масло
щипка настъргано индийско орехче
листенца прясна мащерка
Как да приготвите рецептата:
1. Започнете, като кипнете свинското месо в тенджера с вода. Щом кипне, сменета водата, добавете подправките и малко сол и кипнете отново. Намалете огъня до слабо къкрене и оставете да се готви, докато месото омекне напълно - около 40-50 мин. Когато е готово, извадете върху дъска, оставете да се охлади и нарежете с нож на дребно.
2. В дълбок тиган с дебело дъно загрейте зехтина и сотирайте шалота с подправките, докато омекне. Добавете коняка и внимателно го фламбирайте, като използвате дълга кухненска запалка. Внимавайте - пламъците стават доста високи. Щом огъня изгасне, гответе още няколко минути и добавете виното. Гответе около 10 мин, докато течността се редуцира почти наполовина. Свалете от огъня и оставете да изстине леко за 2-3 мин. Добавете пилешките дробчета, сметаната, яйцата и разбъркайте. Добавете маслото, солта и малко прясно смлян черен пипер.
3. Ако ще приготвяте пастета с телешки дроб, загрейте малко зехтин в тиган с дебело дъно на умерен огън и запечатайте за кратко от двете страни парчетата дроб. Нарежете на парчета и добавете към горната смес на мястото на пилешките дробчета.
4. Пресипете сместа в блендер и смелете до желаната консистенция. Добавете нарязаното свинско месо и смелете още веднъж, за да изгладите консистенцията. Ако няма да слагате месото от свински гърди, можете да направите пастета съвършено гладък, като го прекарате през цедка. Проверете на вкус, ако е нужно добавете още сол/пипер и пресипете пастета в малки огнеупорни съдчета или бурканчета с капак.
5. Загрейте фураната до 110℃ (90℃ с вентилатор). Поставете съдчетата с пастета в дълбока тава, в която налейте много гореща (но не вряща) вода и гответе около 30 мин - проверете дали са стегнали, като наклоните едно от съдчетата - пастетът трябва да е стегнал, но все още мек в средата - не забравяйте, че ще продължи да стяга, докато изстива.
6. Разтопете маслото, добавете подправките и залейте пастета. Ако сте го приготвили в бурканчета с винтови капачки, можете да ги затворите, и докато изстиват, ще се вакуумират. Така ще имат по-дълга трайност. В отворен съд, залят с масло и охладен, пастетът ще се запази за 4-5 дни в хладилник. Ако искате да ги запазите за по-дълго време, най-добре е да ги замразите.
7. Поднесете с домашен хляб, масло, кисели краставички, бързо маринован червен лук, каперси, или със солени крекери.
Disclaimer: Първите две снимки са на пастет с телешки дроб, следващите - на пастет с пилешки дробчета.
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриване