Bergamot and Olive Oil Cake 🍋 Кейк със зехтин и бергамот



Бергамотов лимон не се намира лесно у нас. Може би никога не сте виждали? Но се обзалагам, че познавате аромата му. Английският черен чай Earl Grey е ароматизиран с бергамот. Тръпчивият аромат, който усещате, носи именно бергамотът. И когато наскоро ми подариха бергамот, се зачудих какъв е най-добрият начин да го използвам. Така попаднах на блога на Yannis Bourodimos - www.bearfootinthepark.com и на неговия кейк с полента и зехтин. 


Обожавам сладки печива със зехтин. Цветистият аромат и нежен зелен цвят на истински добрия зехтин внасят нещо много интересно в сладкишите. А когато тези нотки се съчетаят с тръпчивия аромат на бергамота, става истинска симфония от аромати и вкусове. 

А тази рецепта е много успешна, защото в нея има също и семолина, и смлени бадеми, които правят печивото с още по-интересна текстура. Но изненадите не свършват с това. Най-чудното нещо е глазурата, която се приготвя с джин - истински десерт за пораснали! 

Какво ви трябва, за да приготвите този кейк: 
Основните продукти са брашно, семолина (фин пшеничен грис), бадемово брашно или смлени бадеми, яйца, кисело мляко и зехтин. О, и пудра захар и джин.
Ако не разполагате с бергамотов лимон, което най-вероятно ще е така, моят съвет е да използвате лайм. Ароматът ще е различен, но също толкова свеж. 
Ще ви трябва още миксер, две купи за смесване/разбиване, кухненска везна, форма за изпичане на кейка. 


Моята рецепта е пригодена за малка форма, с вместимост около 6 чаши, което е около 1,5 л. Ако не разполагате с такава форма, можете да изпечете кейка в правоъгълна форма с приблизителни размери 10 х 20 см. Ако пък искате по-голям сладкиш, просто удвоете количеството и го изпечете във форма за кейк със стандартна големина. 



Кейк със зехтин и бергамот 
време за подготовка - около 25 мин, време за печене - около 40 мин.

Списък с необходимите продукти: 

За кейка:
125 г брашно за торти
50 г фина семолина (фин пшеничен грис) 
50 г смлени бадеми
1 ч.л. бакпулвер 
½ ч.л. сода бикарбонат 
½ ч.л. сол 
250 г ситна светлокафява тръстикова захар
настърганата кора от 1 голям бергамотов лимон (или от 2 лайма)
25 г сок от бергамот (или от лайм)
2 големи яйца (120 г без черупките)
125 мл хубав екстравърджин зехтин с плодов аромат
100 г гъсто кисело мляко 

За глазурата: 
1 с.л. джин
1-2 с.л. сок от бергамот (или лайм)
100 г пудра захар


1. Загрейте фурната до 180℃ (160℃ с вентилатор, макар че аз предпочитам да пека сладкиши и изобщо тестени печива в обикновена фурна без вентилатор). Подгответе формата, в която ще печете кейка - ако е от типа кръгла форма с дупка, я намажете внимателно с разтопено масло и поръсете с брашно, като внимавате да посипете навсякъде, и накрая изтупайте излишното. Ако е продълговата, намажете леко дъното и поставете лист хартия за печене, така че да остане да виси извън формата от двете страни - така ще извадите печивото много по-лесно. Намажете с масло и двете непокрити страни. 

2. Сложете в купа брашното, семолината, смлените бадеми, бакпулвера, содата и солта, и разбъркайте добре. 

3. В друга купа сложете захарта и цитрусовата кора и претрийте с пръсти, така че захарта да поеме максимално ароматните масла от цитруса. Добавете цитрусовия сок и разбъркайте, докато заприлича на мокър пясък. Добавете яйцата и разбийте с миксер, докато сместа стане по-светла и увеличи обема си - около 5 мин. Налейте на струйка зехтина, като не спирате да разбивате. 

4. Накрая добавете сухите съставки и киселото мляко, като ги редувате - брашнената смес на три пъти, киселото мляко - на два пъти, като започнете и завършите с брашното. (Сухо - мокро - сухо - мокро - сухо)

5. Пресипете сместа в подготвената форма и печете около 40 мин, като проверите с дървено шишче за готовност - при пробождане в средата на кейка то трябва да излезе чисто. Извадете кейка от фурната и оставете да престои десетина мин във формата, преди да го извадите върху решетка.

6. Докато кейкът се пече, пригответе глазурата - смесете всички съставки, и разбъркайте, докато получите гъста, но течлива глазура. Когато извадите кейка от формата, го полейте с глазурата, докато е още топъл. Можете да поръсите отгоре с настъргана цитрусова кора и листенца от прясна мащерка.  

Този кейк се запазва доста добре - в затворена кутия ще бъде чудесен поне 3-4 дни. 


Коментари