Cream cheese & asparagus panna cotta 🔅 Панакота с крем сирене и аспержи


Панакота с крем сирене и аспержи

За 8 малки форми (приблизително по 120 мл) 

 

За основата 

2/3 ч трохи панко 

1 ч. бадемово брашно 

60 г масло, разтопено



За панакотата 

250 г аспержи, почистени, върховете отделени 

2 стръка зелен лук

½ малка връзка копър 

1 кутия крем сирене Philadelphia light

50 г синьо сирене, натрошено, по желание

100 мл сметана 20% масленост 

400 мл мляко 

1 пакетче желатин 



Пригответе основата, като разбъркате в купа трохите панко, бадемовото брашно, малко сол и смлян черен пипер и маслото. Сместа трябва да прилича на влажни трохи. Разпределете я на дъното на формичките, в които ще правите панакотата – малки стъклени или порцеланови купички, или формички за пудинг с двустранно отваряне (подвижно дъно и капаче). Притиснете с пръсти към дъното и приберете в хладилник. 

 

Нарежете аспержите на парчета, запазете върховете за декорация. Поставете нарязаните аспержи заедно с нарязания лук в купата на блендер и смелете. Добавете нарязания копър, крем сиренето и синьото сирене (ако слагате) и пасирайте отново, докато получите сравнително гладка смес. Можете да добавите и малко от млякото, за да направите сместа по-лесна за пасиране. Накрая пресипете в тенджера и добавете сметаната и млякото, подправете със сол и черен пипер и затоплете леко сместа – до около 40℃.



Пригответе желатина по указанията на опаковката – накиснете го в съд с малко вода, и щом набъбне, го разтопете на водна баня или на много слаб котлон. Прибавете към разтопения желатин няколко лъжици от млечната смес, разбъркайте, за да се темперира и добавете цялото количество към млечната смес. Разбъркайте добре, оставете да изстине и охладете за кратко в хладилник, но внимавайте да не се желира. Щом започне леко да се сгъстява, разпределете сместа във формичките и охладете до пълното им стягане. 

 

Когато сте готови да сервирате, глазирайте върховете на аспержите с малко зехтин в тиган, и ги подправете със сол и черен пипер. Поставете по няколко връхчета върху всяка панакота и поднесете. Може да добавите и стрък копър или тънко резенче лимон.




Коментари