Black mussels with rice ☀️ Черни миди с ориз


Тази рецепта е широко разпространена и се среща в кухнята на много народи около Черно и Средиземно море. 

Навсякъде, където има черни миди, можете да опитате някакъв вариант на миди с ориз. В България е позната като "миди по Бургаски", в Гърция като "мидопилафо" (Μυδοπίλαφο). В Италия ще опитате ризото с миди, в Турция правят пилаф с миди, или даже пълнени миди с ориз (Midye Dolma). Разликите са в подправките, някои продукти и в технологията. 

От миналото лято насам опитах много рецепти, и все нещо не ми допадаше напълно. В крайна сметка взех по нещо от всички и сглобих собствена рецепта, която да отговори напълно на моя вкус. Сега ви я давам, с надеждата, че щом ме четете, има вероятност да хареса и на вас :)


Няколко общи думи за безопасност за мидите като храна. Те могат да са колкото вкусни, толкова и опасни. Вероятно знаете, че мидите се хранят, като филтрират морската вода. Ако не искате да си доставите незабравимо неприятни спомени, бъдете внимателни. Избирайте пресни миди, със здрави черупки, от проверен източник и от чисти води. Преди да започнете да ги чистите, за да разберете кои от тях не са добри, ударете плика с мидите в плота на шкафа 2-3 пъти. От това действие живите миди ще затворят черупките си и в тях ще се задържи част от морската вода. 

Измийте и почистете мидите
 в мивка със студена вода, като издърпате малките водораслести бради, с които те са били прикрепени към въжетата. Ако все пак има отворени, почукайте с тях 1-2 пъти по плота, и ако не се затворят плътно, ги изхвърлете. Сложете почистените миди в голям гевгир и ги измийте добре под течаща вода. Истински пресните миди ще останат затворени и ще запазят в себе си по малко морска вода, която придава несравним вкус на всяко ястие с миди. Затова е важно мидите да са от чист източник. След като ги сготвите, ако има останали затворени, изхвърлете и тях, не рискувайте.


Тази рецепта за миди с ориз можете да пригодите към своя вкус лесно - можете да пропуснете някои продукти, да смените подправките, да добавите бира вместо вино. Аз ще я напиша така, както я приготвих в крайна сметка и както ми хареса най-много на мен и на моите сътрапезници. Единственото, което ви трябва задължително, са мидите и ориза - най-добре да е арборио или друг вид кръгъл ориз, който е способен да поеме повече течност без да се развари и да стане на каша.



Черни миди с ориз

За мидите 
2 кг черни миди с черупки 
1 лимон, органик, кората настъргана (запазете я за ориза), разрязан на 2 половинки
3-4 стръка девесил, разделени
1 ч.л. сол 
4-5 зърна черен пипер 

За ориза 
4 с.л. зехтин 
2 големи глави лук, ситно нарязан 
1 морков, настърган или ситно нарязан 
3-4 скилидки чесън, ситно нарязан 
3-4 стръка зелен лук, ситно нарязан
250 г ориз арборио или подобен
200 мл вино, бяло или розе, най-добре от същото, което ще поднесете с ястието
бульонът от мидите 
1 зелена чушка, нарязана 
1 голям домат, обелен и нарязан на кубчета
връзка копър 
1-2 стръка пресен риган
черен пипер и лют червен пипер  
 


 Почистете мидите, измийте ги под студена течаща вода и ги сложете в голяма тенджера. Добавете половината лимон и половината девесил и малко сол. Затворете съда с капак и кипнете. След като заври, варете 4-5 мин, докато мидите се отворят и дръпнете от котлона. Прецедете течността, отделила се на дъното на тенджерата и я запазете. Оставете мидите леко да изстинат, за да можете да ги пипате. Почистете ядките от черупките, като оставите една част от мидите с черупки. 

 Премерете бульона от варенето на мидите и ако не е достатъчно добавете малко вода - трябва да получите около 4 ч течност. Сипете го в малка касерола и загрейте на котлона. 

 Измийте тенджерата. Сипете вътре зехтина и го загрейте. Добавете лука и моркова и сотирайте, докато омекнат. Добавете чесъна и зеления лук, гответе 1-2 мин и добавете и ориза. След като стане прозрачен налейте виното и гответе, докато се изпари почти изцяло. 

 Започнете да наливате по малко от бульона, както се приготвя ризото. По средата на варенето добавете чушката и домата, настърганата лимонова кора, девесила, копъра, ригана и двата вида пипер. 

 Когато налеете и последния бульон добавете мидите - изчистените ядки и тези с черупките. Затворете тенджерата с капак и гответе още 5-6 мин. Изключете котлона и оставете да се задуши под капака за още 5-8 мин. Преди да сервирате поръсете с още пресен копър, малко лют червен пипер и лимонов сок. Поднесете с изстудено вино, най-добре същото, с което сте приготвили ястието. 

Коментари

Популярни публикации