Easy summer dessert with raspberries 🔆 Лесен летен десерт с малини
Лятото е време за удоволствия навън, но ако не искате да оставате без десерт, ето една лесна идея. Кремът се приготвя за пет минути, а ако съвсем не искате да стоите около печката, можете да замените блата с бисквити или бишкоти. Ако все пак решите да приготвите сами блата, той става много лесно и се изпича за 10-15 мин. Можете да приготвите компонентите за този лесен десерт и да ги съхраните в хладилник, или дори да подредите чашите и да запазите за следващия ден, отново в хладилник.
Лесен летен десерт с малини
за 4 порцииЗа сладкото:
350-350 г малини (отделете една шепа за декорация)
100 г захар
1-2 с.л. гелфикс
(или използвайте готово малиново сладко)
За блата:
100 г фина кристална захар
1 пакет ванилова захар
2 големи яйца (120 г)
60 г неутрално олио
150 г пшенично брашно (може да заместите една част от брашното с бадемово)
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
100 г фина кристална захар
1 пакет ванилова захар
2 големи яйца (120 г)
60 г неутрално олио
150 г пшенично брашно (може да заместите една част от брашното с бадемово)
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
За декорация:
отделените малини
нарязан шамфъстък
свежи листа мента, босилек или маточина
отделените малини
нарязан шамфъстък
свежи листа мента, босилек или маточина
Първо пригответе сладкото. Сложете плодовете и захарта в касерола, кипнете и щом се отдели сок, прибавете гелфикса по указанието на опаковката. Гответе още 2-3 мин и дръпнете от огъня, оставете да изстине.
Пригответе блата: Сложете в купа захарта, ваниловата захар и яйцата и разбийте с миксер, докато получите пухкав светъл крем. Добавете на тънка струйка олиото, като не спирате да разбивате с миксера. Щом олиото се поеме от сместа спрете миксера и добавете пресятото брашно, смесено с бакпулвера и солта. Объркайте с шпатула, докато се смеси. Пресипете получената смес в тавичка с размери около 30х40 см, застлана с хартия за печене - трябва да получите съвсем тънък слой. Заравнете повърхността със сладкарска шпатула или с друг подходящ инструмент - опитайте да направите слой с еднаква дебелина. Изпечете на 180℃ за около 15 мин, докато порозовее. Не препичайте.
Извадете блата и оставете да изстине.
Когато блатът е напълно изстинал, изрежете с подходящ инструмент 12 кръгчета, които ще се поберат в избраните чаши.
Пригответе крема по указанията на опаковката. Разбъркайте кремсиренето за да го омекотите и постепенно смесете с готовия крем. Когато сте готови с всички компоненти, подредете чашите, като редувате блат, сладко и крем, като завършите с крем. Отгоре подредете свежи малини и поръсете с нарязан шамфъстък. Украсете със свежи ароматни листенца мента и охладете до момента на сервиране.
Коментари
Публикуване на коментар