Pink blossom orange-raspberry Easter cake 🔅Портокалово-малинова великденска торта


Ако искате да приготвите един различен Великденски десерт, или торта за друг празничен повод, тази портокалово-малинова цветна феерия със сигурност ще ви хареса.  

Тортата се състои от три блата, двата са портокалови, а посредата им е разположен един малинов. Слепени са със семпъл пълнеж от разбити крем сирене и сметана, с лек малиново-ванилен аромат.  В добавка към вкуса на малиновия блат, над него, обгърнат в нежния сметанов крем е скрит един тънък слой малиново желе. 

Всичко това е увенчано с малки стръкчета мащерка и дребни пролетни цветчета, а ако тортата е за Великден, са добавени дребни шоколадови бонбони - яйчица с цветна глазура.  


Какво ви трябва за да приготвите тази рецепта за Портокалово-малинова великденска торта?

Брашно, използвайте обикновено пшенично брашно. 
Захар - нека е ситен фин кристал.
Масло - то е основен носител на вкус, така че нека е с добро качество. 
Яйца - по възможност избирайте яйца от свободно отглеждани кокошки. 
Гъсто кисело мляко с висока масленост, поне 4,5%.
Портокалова кора и сок - изберете нетретиран портокал. 
Малини - замразени или свежи.
Бял шоколад, изберете качествен продукт.
Крем сирене - подберете нещо с натурален състав. 
Сметана - изберете продукт с висока масленост.
Аромати - канела, ванилия шушулка и лимонови корички. Доверявам се на подправките на Kotanyi, които съм изпробвала не веднъж. 



За да станат успешни блатовете ви, темперирайте предварително всички продукти за тях - нека са със стайна температура, около 21-23℃. 

За да разбиете сметаната на пухкав крем, тя и крем сиренето трябва да бъдат студени, дръжте ги в хладилник от предния ден. 

За да изпълните тортата по най-добрия начин, разделете рецептата на два етапа - първо пригответе блатовете, охладете и оставете в хладилник, завити с фолио, за поне 8 часа. 

На следващия ден пригответе малиновото желе и пълнежа, сглобете тортата в ринг и я охладете за поне 8 часа. След това, или преди да сервирате, пригответе глазурата и измажете тортата отвън, след което я декорирайте с мащерка, цветчета и шоколадови яйца. 


Портокалово-малинова великденска торта

тортата е с диаметър 20 см, ако я изпълните с трите блата става висока около 20-22 см. 

За портокаловите блатове: 
300 г брашно
7 г бакпулвер 
3 г сода бикарбонат 
щипка сол
½ ч.л. канела 
250 г ситна кристална захар
115 г масло, меко
30 г растително олио
настъргана кора от 1 голям портокал 
3 яйца, размер L, около 170-180 г. 
семенца от ½ шушулка ванилия
200 г кисело мляко 
60-80 мл портокалов сок 

За малиновия блат 
150 г брашно 
4 г бакпулвер 
щипка сода бикарбонат 
щипка сол 
60 г масло
15 г растително олио 
70 г бял шоколад, нарязан
90 г захар 
1 яйце, размер L
(по желание 2-3 капки червена боя за кулинарни цели)
½ ч.л. лимонови корички 
семенца от ½ шушулка ванилия
100 г кисело мляко
50-60 г малини, пресни или замразени


За малиновото желе
300 г замразени малини
50 г захар 
2 с.л. царевично нишесте 
5 г желатин, приготвен по указанията на опаковката 

За пълнежа: 
300 г крем сирене
50 г пудра захар (можете да заместите част от захарта с ванилова захар)
300 г пълномаслена сметана, 35% масленост
2-3 с.л. от малиновото желе, преди да е стегнало
5 г желатин, разтворен по указанията на опаковката 

За глазурата
200 г крем сирене 
25 г пудра захар
200 мл сметана, 35% масленост 
2-3 с.л. от малиновото желе, преди да е стегнало

За декорация: 
свежи стръкчета мащерка, цветчета от пролетни цветя 
шоколадови бонбони - яйчица с цветна захарна глазура



Пригответе портокаловите блатове: 
Загрейте фурната на 170℃ и намажете и застелете с хартия за печене 2 х 20 см форми за торта.

Смесете брашното, бакпулвера, содата, солта и канелата, оставете настрана. 

Смесете захарта с портокаловата кора и претрийте с пръсти или с шпатула, докато се освободят ароматните масла. Смесете захарта с маслото, олиото, и канелата, разбийте с миксер 3 мин. 
Добавете яйцата едно по едно, разбивайте след всяко до пълното му усвояване. Добавете семенцата от шушулката ванилия, разбъркайте добре.

Добавете половината от сухите съставки
Смесете киселото мляко и портокаловия сок и ги добавете към сместа, объркайте и завършете с останалата част от сухите съставки. 

Разпределете сместа в подготвените форми (използвайте везна, за да получите еднакви блатове), заравнете и изпечете за 35 - 40 мин. След средата на печенето можете да намалите фурната до 160℃. 
Към края на печенето проверявайте за готовност с дървено шишче - то трябва да излезе навън чисто или с полепнали 1-2 трохички. 
Оставете блата да изстине 5-10 минути във формата, след което го извадете върху решетка. 


Пригответе малиновия блат: 
Загрейте фурната на 170℃ и намажете и застелете с хартия за печене 20 см форма за печене.

Смесете брашното, бакпулвера, содата и солта, оставете настрана. 

В касерола сложете маслото, олиото, белия шоколад и захарта, загрейте, без да кипва, докато захарта се разтопи. Оставете леко да изстине. Сместа може да изглежда като пресечена, но след добавяне на яйцето ще се изглади. 
Добавете яйцето, семнцата от шушулката ванилия и лимоновите корички, разбъркайте.

Добавете на два пъти сухата смес, редувайки с млякото. 
Накрая прибавете малините, объркайте леко, пресипете във формата и изпечете за 35-40 мин. 

Към края на печенето проверявайте за готовност с дървено шишче - то трябва да излезе навън чисто или с полепнали 1-2 трохички. 
Оставете блата да изстине 5-10 минути във формата, след което го извадете върху решетка. 

Изстиналите блатове завийте с прозрачно фолио и приберете в хладилник за поне 8 часа. 


Пригответе малиновото желе: 
Сложете в касерола малините и захарта и кипнете. Прибавете нишестето и гответе 5-6 мин, докато сместа се сгъсти леко. Дръпнете от котлона и прибавете приготвения желатин, разбъркайте. 
Отделете 5-6 с.л. от желето за да оцветите сместа за пълнежа и глазурата. Останалата част излейте в 18 см форма, застлана с лист прозрачно фолио, и приберете в хладилника. 

Когато сте готови да сглобявате тортата, пригответе сместа за пълнежа: 
Сложете в купа крем сиренето и пудрата захар, объркайте с лъжица, за да получите мека течлива смес. Налейте сметаната и разбийте с миксер до получаването на стабилен, пухкав крем. Добавете малиновото желе (ако е стегнало, го затоплете леко, колкото да се отпусне) и приготвения желатин, разбъркайте добре. 


В ринг за сглобяване на торти, облечен с ацетатна лента с височина поне 20 см поставете първия портокалов блат, отгоре сложете половината от пълнежа, поставете малиновия блат, сипете почти всичкия останалия пълнеж и върху него поставете слоя студено малиново желе. Завършете с останалата част от пълнежа и покрийте с втория портокалов блат. Стегнете тортата и я приберете в хладилник за поне 8-12 часа. 

На следващия ден разбийте сместа за глазурата по същия начин както сместа за пълнежа (без да слагате желатин) и измажете тортата отгоре и отстрани, като направите финиш по ваш избор. 

Декорирайте със стръкчета мащерка и свежи пролетни цветчета, както и бонбончета - великденски яйца. 



 

Коментари

Популярни публикации