Chicken Saltimbocca alla Romana ● Салтимбока ала романа с пилешко

 Салтимбока ала романа с пилешко 


Когато интересът ми към кулинарията стана осъзнат, и интернетът беше вече леснодостъпен, пред мен се отвориха безброй прозорци към света. Първата чуждестранна кухня, с която се запознах по-отблизо, беше италианската. О, да, тя определено не е само пица и паста! 


Едно от първите ястия, които се научих да приготвям, беше салтимбока. Класическата рецепта е с телешко, но много често се приготвя и с пилешко месо, и става чудно вкусно и много бързо. 




Като всяка семпла рецепта, и тук има малко на брой продукти, затова качеството им е от особена важност. Изберете фермерско пилешко, хубаво прошуто, качествен зехтин и масло и най-вече ароматно вино. Виното, зехтинът и маслото са в основата на вкусния сос, който кара пилешкото месце “да скача в устата”. 


Избрах розе “Кабиле” от Вила Ямбол, защото неговият плодов аромат и балансиран вкус чудесно се съчетават с пилешкото месо и солеността на прошутото. Използвах виното за приготвянето на рецептата, и за акомпанимент на ястието на масата. 




Непременно опитайте тази рецепта! 

И направете повече, защото ще свършат за нула време :) 


Видео рецептата можете да видите в каналите ми в Instagram, Facebook и Tiktok :)


Салтимбока ала романа с пилешко 

4 парчета пилешки гърди, нарязани на тънки “шницели”

тънки резени прошуто, колкото на брой са пилешките месца (около 12)

листа салвия, достатъчно за всички салтимбоки, плюс още малко за соса 

3-4 сл брашно

сол, черен пипер

зехтин екстравърджин

масло, за пърженето и още за соса

чаша вино - розе или бяло




Поставете по един резен прошуто върху всяко парче пилешко. Отгоре сложете 1 или 2 листа салвия и закрепете всичко с дървена клечка. Смесете брашното с малко сол и черен пипер и набрашнете всички салтимбоки. Подредете върху дъска. 


Загрейте зехтина и маслото в голям тиган, добавете останалите ви листенца салвия и изпържете салтимбоките до златисто (направете го на порции). Когато всички са готови, ги върнете в тигана и налейте виното. Изчакайте да спре да ври бурно, покрийте с капак и гответе 2-3 мин. Отворете капака, извадете салтимбоките в голяма чиния. Изчакайте сосът да се редуцира малко и дръпнете от котлона. Добавете още малко масло и го оставете да се разтопи бавно в соса. Пресипете в купичка и поднесете заедно със салтимбоките и чаша от същото вино, с което сте готвили. 


И наздраве :)





Коментари

Популярни публикации