сряда, 27 януари 2010 г.

Mini Cakes with Chocolate & Orange Mousse ● Мини тортички с портокалов и шоколадов мус

Ето че времето неусетно изтече, и новият брой на Меню е вече по павилионите.
Няма да ви занимавам с чувствата си, когато получих мейла с поканата да участвам с публикация във февруарския брой на любимото списание. Вероятно можете да си ги представите:-).
Започнах да мисля трескаво какво да приготвя, да бъде хем леко за правене, хем въздействащо на вид, и да не забравяме - много, много вкусно! Ще кажа само едно - добре, че срокът беше кратък, иначе сигурно още щях да обмислям варианти!
И така, като прецених, че първата асоциация за месец февруари е Свети Валентин, реших да покажа десерт, достатъчно лек, и достатаъчно впечатляващ, с две думи - подходящ за празник:




Мини тортички с портокалов и шоколадов мус
За 4 порции

За блата:
100г. брашно
100г. захар
6г. сода бикарбонат
1г. сол
2 белтъка
85мл прясно мляко
30мл портокалов сок
Настъргана портокалова кора
40мл оризово или орехово олио




Приготовление:
В купа се смесват брашното, захарта, содата и солта. В друг съд се смесват белтъците и млякото, разбиват се леко. В брашнената смес се прави кладенче и се изсипва млякото с белтъците. Разбива се с тел, добавя се настърганата портокалова кора, портокаловият сок и олиото. Разбърква се, докато стане хомогенна смес. Пече се в квадратна тава с размери 24х24см на 180ºС, около 15-20 минути, като се проверява с дървена клечка за готовност.

За муса:
300мл сладка сметана
4 жълтъка
6г. желатин
2+5 с.л. вода
100г. захар
100г. шоколад
30г. портокалов сок
Настъргана портокалова кора

http://farm5.staticflickr.com/4003/4308980908_8db14a96d7_z.jpg



Сметаната се разбива до меки връхчета и се оставя на студено. Желатинът се накисва с две лъжици вода. Останалата вода заедно със захарта се сварява на сироп, докато стане толкова гъст, че да образува меко топче – около 5-7мин, температура 115 ºС. Жълтъците се слагат в купата на стационарен миксер, разбиват се леко, към тях внимателно се добавя захарния сироп, биенето продължава, докато сместа стане бяла и пухкава. Накиснатият желатин се затопля за десетина секунди в микровълнова или на съвсем слаб котлон, и се добавя при жълтъците, разбърква се добре. Жълтъчената смес се съединява внимателно с разбитата сметана. Разделя се на две части, като едната се овкусява с разтопения шоколад, а другата с портокаловия сок и кора.

Сглобяване:
От изстиналия блат с ринг се изрязват 4 кръга, поставят се на дъното на ринговете, а върху тях се сипва по равно от шоколадовия и портокаловия мус. Охлаждат се в хладилник поне 2-3 часа.
След изваждането от ринговете, се украсяват със сладко от портокалови корички и шоколадов чипс.

Красотата на тази рецепта е в смесването на вкусовете на портокал и тъмен шоколад. Макар и да изглежда дълго за приготвяне, уверявам ви, че не е толкова сложно, а резултатът си струва! Можете да разделите приготовлението на два етапа - да направите блата и декорацията по-рано, а в деня преди празника да приготвите мусовете и да сглобите тортичките. Сигурна съм, всеки който опита, ще остане възхитен от уменията ви :-)

Ето и публикацията в Меню, за тези от вас, които не могат да си купят хартиеното списание.

13 коментара:

  1. Поздравления, Лоис!
    Желая ти още подобни красиви емоции, свързани както с кулинарията, така и с фотографията.

    А за десерта какво да кажа, освен, че е наслада за сетивата - изящен, с нежен и деликатен вкус и определено много подходящ за предстоящия празник! :-)

    И отново - снимките са невероятни!

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина -
    избор на компоненти,
    вкусове и аромати,
    аранжиране и снимки -
    впечатляващо представяне!
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Поздрави и от мен,Лоис! За читателите на списанието ще е истинско удоволствие да се насладят на творчеството ти.Десертът е невероятен....

    ОтговорИзтриване
  4. Лоис, моите най-искрени поздравления!
    Прекрасни снимки на още по-прекрасен десерт!

    ОтговорИзтриване
  5. Ирина, Диана, Йоли, Надя :-)
    Много ви благодаря, и да ви се връща! Йоли вече мина по тоя път де :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Поздравления, Лоис :) Както винаги - прекрасни снимки, невероятен десерт!

    ОтговорИзтриване
  7. Лоис, поздравления и от мен!
    Великолепна снимка на прекрасен десерт!
    Винаги е удоволствие да надничам при теб.
    Сърдачни поздрави!
    Мира

    ОтговорИзтриване
  8. Лоис, поздравления за поканата! А предложението ти е просто зашеметяващо! Много стилно и елегантно поднесено! А снимките са изумителни!

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  9. Еос, Мира, Милена,
    много ви благодаря.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, бих искала да попитам слага ли се нещо на стените на ринга - фолио или хартия, за да се улесни изваждането?
    Тортичките са невероятни и много бих искала да се опитам да направя нещо подобно.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей, Габи
    Да, можеш да облечеш ринговете отвътре с PVC фолио за по-лесно освобождаване. Става и такова от прозрачните канцеларски джобове за документи, ако нямаш сладкарско.

    ОтговорИзтриване
  12. а може ли тези мини тортички да се завият в захарен фондан???

    ОтговорИзтриване
  13. честно казано, не знам. Мисля, че са доста меки и нежни, за да понесат завиване с фондан. по-скоро си представям, че може да се покрият изцяло с разтопен шоколад, ако идеята е изненада

    ОтговорИзтриване