Easter Lamb
Така е понякога, след дълги почивки те обземат едни трескави желания... Да пишеш, да снимаш, да готвиш и да споделяш. И аз днес, след почти триседмично мълчание, ще се отчета с не един, е с цели два поста.
Дали защото всеки празник е веднъж годишно, често пъти е натоварен с толкова очаквания, че е лесно да изгубиш себе си. Сред трескавите подготовки, с мислите, че непременно трябва да направиш дълъг списък от неща, да поднесеш на трапезата традиционните ястия и обредни манджи, понякога се случва да изгубиш най-важното. А именно - празникът е в това да бъдеш със семейството си, с хората, които са ти най-близки, и които независимо дали са физически близо до теб, винаги ще те подкрепят и обичат. Може да купиш козунак от магазина, да боядисаш простички яйца, да приготвиш елементарна зелена салатка. Агнешкото... добре е да го има на масата, но може да бъде приготвено и без стрес. Най-важното от всичко е да успееш да запазиш доброто настроение, и да не се скараш с всички, защото тогава и най-засуканите рецепти не могат да помогнат.
И така, за едно безстресово агнешко: вземете плешка или бутче, според това колко хора ще се съберете, посолете го, натрийте с малко червен и черен пипер, сложете го в дълбок съд. Прибавете пресни зелени подправки, каквито обичате - мента, джоджен и калоферче, или пък риган, розмарин и дафинов лист; налейте малко бяло вино, малко зехтин, добавете малко вода, завийте съда с фолио или сложете капака и печете в умерена фурна около два часа.
През това време нарежете две-три връзки зелен лук, смесете ги с чаша-чаша и половина ориз, и след края на печенето ги изсипете в съда около агнешкото. Върнете във фурната и печете до готовност на ориза.
Оставете го да отдъхне около десетина минути, през което време можете да сглобите една зелена салатка с репички. Не мислете, че съм забравила яйцата! След като се определи за пореден път кой е наборил останалите, яйцата отиват право в салатката, цели, нарязани на дълго или пък на кръгчета, кой го е грижа :-).
Дано ви се намери някоя бутилка изстудено розе, за да полеете цялата тази прелест, и за да се отпусне душата. И макар че празничните дни се отразяват по различен начин на всички ни - понякога ни депресират, понякога ни натъжават, друг път пък ни правят достатъчно щастливи, че да ни се прииска да се повтарят и повтарят пак и пак.
Сега може би е моментът (ако ви стиска) да проверите миналогодишното яйце. Пожелавам ви да е прекрасно и пълно, и така прекрасна и пълна да е и годината, която ни чака.
P.S. И не забравяйте домашните любимци!
Дали защото всеки празник е веднъж годишно, често пъти е натоварен с толкова очаквания, че е лесно да изгубиш себе си. Сред трескавите подготовки, с мислите, че непременно трябва да направиш дълъг списък от неща, да поднесеш на трапезата традиционните ястия и обредни манджи, понякога се случва да изгубиш най-важното. А именно - празникът е в това да бъдеш със семейството си, с хората, които са ти най-близки, и които независимо дали са физически близо до теб, винаги ще те подкрепят и обичат. Може да купиш козунак от магазина, да боядисаш простички яйца, да приготвиш елементарна зелена салатка. Агнешкото... добре е да го има на масата, но може да бъде приготвено и без стрес. Най-важното от всичко е да успееш да запазиш доброто настроение, и да не се скараш с всички, защото тогава и най-засуканите рецепти не могат да помогнат.
И така, за едно безстресово агнешко: вземете плешка или бутче, според това колко хора ще се съберете, посолете го, натрийте с малко червен и черен пипер, сложете го в дълбок съд. Прибавете пресни зелени подправки, каквито обичате - мента, джоджен и калоферче, или пък риган, розмарин и дафинов лист; налейте малко бяло вино, малко зехтин, добавете малко вода, завийте съда с фолио или сложете капака и печете в умерена фурна около два часа.
През това време нарежете две-три връзки зелен лук, смесете ги с чаша-чаша и половина ориз, и след края на печенето ги изсипете в съда около агнешкото. Върнете във фурната и печете до готовност на ориза.
Оставете го да отдъхне около десетина минути, през което време можете да сглобите една зелена салатка с репички. Не мислете, че съм забравила яйцата! След като се определи за пореден път кой е наборил останалите, яйцата отиват право в салатката, цели, нарязани на дълго или пък на кръгчета, кой го е грижа :-).
Дано ви се намери някоя бутилка изстудено розе, за да полеете цялата тази прелест, и за да се отпусне душата. И макар че празничните дни се отразяват по различен начин на всички ни - понякога ни депресират, понякога ни натъжават, друг път пък ни правят достатъчно щастливи, че да ни се прииска да се повтарят и повтарят пак и пак.
Сега може би е моментът (ако ви стиска) да проверите миналогодишното яйце. Пожелавам ви да е прекрасно и пълно, и така прекрасна и пълна да е и годината, която ни чака.
P.S. И не забравяйте домашните любимци!
Христос Воскресе!
ОтговорИзтриванеИ аз реших тази година да оставя перфекционизма и да бъда повече сред природата и в компанията на близките, отколкото в кухнята. :)
Приготвих агнешкото също като теб, само че добавих мащерка, розмарин и бира, вместо вино. Понякога е нужно да си дадем почивка.
Весел празник! :)
Воистина воскресе, Йоана.
ОтговорИзтриванеПонякога и готвачите заслужават отпуска, хахах.
После с нови сили - пак :-)
Честито Възкресение!
ОтговорИзтриванеАз мисля, че от всички, кучо е останал най-доволен :-) Страхотен е! Много съм пристрастна към кучетата, а в неговата порода съм направо влюбена! Любопитно ми е - в апартамент ли го гледате? :-) Питам, защото вкъщи една година гледахме немска овчарка (от бебе) и не беше никак лесно, големите кучета си искат и голямо пространство :-)
А за агнешкото напълно споделям и твоето, и мнението на Йоана! Понякога колкото по-малко подправки/съставки слагаме, толкова по-вкусно става ястието :-)
хаха, Иирна, познаваш.
ОтговорИзтриванеНаистина само на Великден й се случва този късмет с кокалите. Девойка е :-).
Апартаментско куче е, да, поне през повечето време. Лятото има повече късмет. Не мисля, че пространството й е проблем, по-скоро трябват повече разходки.
the lamb really looks yummy and juicy...au amor
ОтговорИзтриванеThank you, Edna!
ОтговорИзтриване阿彌陀佛 無相佈施
ОтговорИзтриване不要吃五辛(葷菜,在古代宗教指的是一些食用後會影響性情、慾望的植
物,主要有五種葷菜,合稱五葷,佛家與道家所指有異。
近代則訛稱含有動物性成分的餐飲食物為「葷菜」,事實上這在古代是稱
之為腥。所謂「葷腥」即這兩類的合稱。 葷菜
維基百科,自由的百科全書
(重定向自五辛) 佛家五葷
在佛家另稱為五辛,五種辛味之菜。根據《楞嚴經》記載,佛家五葷為大
蒜、小蒜、興渠、慈蔥、茖蔥;五葷生啖增恚,使人易怒;熟食發淫,令
人多慾。[1]
《本草備要》註解云:「慈蔥,冬蔥也;茖蔥,山蔥也;興渠,西域菜,云
即中國之荽。」
興渠另說為洋蔥。) 肉 蛋 奶?!
念楞嚴經 *∞窮盡相關 消去無關 證據 時效 念阿彌陀佛往生西方極樂世界
我想製造自己的行為反作用力
不婚 不生子女 生生世世不當老師
log 二0.3010 三0.47710.48 五0.6990 七0.8451 .85
root 二1.414 1.41 三1.732 1.73五 2.236 2.24七 2.646
=>十3.16 π∈Q' 一點八1.34
念阿彌陀佛往生西方極樂世界
ОтговорИзтриванеI'm not quite sure what you are saying, but what Google Translate has told me, you've probably had mistaken the place.