Lasagne Verdi ○ Green Lasagna ○ Зелена лазаня



Когато цъфнат ябълките, нарцисите и лалетата, вече няма връщане назад. Пролетта е в разгара си, и дори дъждовете не могат да ме направят меланхолична, защото е ясно, че омразната зима е зад гърба ми.
И както дните са вече дълги и топли, но пък нощите и сутрините са все още хладни, на ръба между двата сезона, е времето за една рецепта, която ще ви представя днес. Докато не е станало прекалено горещо, за да се включва фурната, а и след като са излезли пролетните зелени листни зеленчуци (ама че описание), е идеалният момент да си приготвите зелена лазаня.



Какво ви трябва, за 6 порции:
9 кори за лазаня
500г свеж спанак
1 връзка лапад
2 връзки зелен лук
1 връзка копър
4-5 стръка пресен риган
6 яйца
1 опаковка крем сирене
1 топка моцарела
200г кашкавал
4-5 с.л. заквасена сметана (опция)

За соса бешамел:
1 л прясно мляко
60г масло
2с.л. зехтин
50 г брашно



Задушете нарязаните спанак, лапад и лук с малко сол и зехтин. Нарежете копъра и ригана и ги добавете. Сварете 4 яйца и ги обелете. Нарежете моцарелата на дребни кубчета. Настържете кашкавала. Пригответе бешамел от посочените продукти (ако не знаете как - ето как: Първо загрявате маслото и зехтина, добавяте брашното и разбъркавате енергично. Отдръпвате от котлона, и на струйка добавяте млякото, като не спирате да разбърквате, за да не се образуват бучици. Връщате на котлона и бавно довеждате до кипване, като бъркате отново, за да не загори). Подправете с прясно настъргано индийско орехче и смлян черен пипер.
Отцедете водата от зелената смес, добавете 2 сурови яйца, сметаната и крем сиренето. Объркайте.
Загрейте фурната до 220 ͦС. Започваме да подреждаме лазанята. В правоъгълен съд, който събира 3 кори една до друга, сипете малко от бешамела на дъното. Сложете 3 кори. От горе разпределете половината от зелената смес. Посипете с кубчетата моцарела. Залейте щедро с бешамел. Сложете нови 3 кори. Разпрезделете останалата зелена плънка. Наредете нарязаните на дълго варени яйца и поръсете с настъргания кашкавал (оставете си малко за декоративно поръсване). Залейте отново с бешамел. Сложете нови три кори, притиснете надолу, залейте отново с бешамел. Печете около 20-25 минути, като към края намалите малко температурата. 5 минути преди да извадите от фурната, поръсете с отделения настърган кашкавал. Преди да сервирате, оставете лазанята да почине 5-7 минути, за да може да попие добре соса.



Можете да я придружите със свежа пролетна салата, приготвена от салата фелд, краставица, домат, авокадо, зелен лук и подправена с копър и зехтин.
Младо червено вино или пък розе са отличен избор за завършек на композицията.

Коментари

  1. That salad looks so fresh and clean just like spring:-)

    ОтговорИзтриване
  2. Лоис, добре, че обядът е скоро (макар и не тази прекрасна лазаня). Комплименти и за рецептата, и за прекрасните както винаги снимки!

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно пролетно предложение за лазаня. Сега се замислям да я изпробвам. Снимките са много хубави, както и предложението са салата. Поздрави и приятни пролетни дни

    ОтговорИзтриване
  4. Wizzy, thank you.
    Анна, Станимира, благодаря ви много.

    ОтговорИзтриване
  5. Направих лазанята и се получи чудна! Изненадващо лека е и много вкусна. Единствено, аз използвах целият бешамел и моята лазаня леко плува в него. Колко от бешамела трябваше да ползвам? Мерси за рецептата и поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  6. Станимира, радвам се, че ти е харесала рецептата.
    За съда, който аз използвам, и в който се събират три реда по три кори една до друга, отива цялото количество бешамел. Дори понякога не ми стига, и заливам допълнително с мляко или доматен сос, според рецептата. Лазанята трябва да плува отначало; след като се изпече, корите поемат течността. Дори ако я срежеш гореща, да има малко течност, ако я оставиш да престои 5-7 минути, течността се абсорбира.

    ОтговорИзтриване
  7. Lois, наистина моят съд беше малко по-малък и може би за това бешамелът първоначално дойде в повече, но на следващия ден се абсорбира и въобще много ни хареса така както си е. Поздрави и приятни дни от мен :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации