Stuffed Eggplants Eastern Style ✤ Пълнени патладжани в източен стил




Не знам за вас, но аз определено смятам, че вкусът може да се култивира. Естествено, на някои е дадено по рождение да са с развито чувсто за естетика, любов към красотата и пиетет към изтънчените удоволствия в живота. Но има други, които не са имали това щастие, и според мен те не трябва да бъдат оставяни да тънат в мрак. Намирам за похвално намерението да им се покаже светлата страна на живота, радостите на епикурейството и насладите, които биха пропуснали, ако не се поддадат на съблазните и продължат да си поръчват пилешки шишчета с пържени картофи във всеки един ресторант, който посещават. С това засукано и сигурно неразбираемо въведение искам да кажа, че дори като деца да не сте обичали някои храни, не е лошо отново да им дадете шанс, защото от позицията на възрастни, с небце, което вече не е така неопетнено, е твърде много вероятно да откриете, че всъщност сте се лишавали от неща, които са ужасно вкусни. Нормално е за едно дете да не обича магданоз, копър и всякакви там зелени неща, както и чесън, люти чушки и горчица. Но трябва да признаете, че комбинацията между тези различни и остри вкусове често пъти съставя невероятни комбинации, които могат само да ни радват. Такава е и днешната рецепта, която включва патладжани, чесън, магданоз и всякакви други ужасии, на всичкото отгоре е подправена в източен стил, та съвсем да стресне пуристите в кулинарията, но аз лично я намирам за особено привлекателна, и много искам да я споделя с вас ☺.



Какво ви трябва, за 6 порции:

3 едри патладжана, ако намерите бели или от тези раираните, най-добре.
Половин чаена чаша булгур
Половин чаена чаша кафяв ориз
Една глава лук
Една глава чесън
Един или два домата
Една зелена или жълта чушка
Парче пресен джинджифил
Една чаена лъжичка сладко къри
Една червена люта чушка
Една чаена лъжичка кимион, прясно счукан
Магданоз, прясно нараязан
Сол, зехтин за задушаване
Моцарела или друго сирене за запичане.



Накиснете ориза във вода поне за час - това улеснява варенето му. Накиснете и булгура, ако е от българския, сложете го заедно с ориза. Срежете патладжаните на две по дължина. С остър нож изрежете нещо като рамка, и издълбайте вътрешността с лъжица. Поставете издълбаните патладжани в подходяща тава. Нарежете на ситно лука и чесъна, и ги задушете в загрят зехтин. Добавете нарязаната сърцевина от патладжана. След като стане прозрачна, добавете отцедените от водата булгур и ориз, и добавете подправките. Сипете една чаша вода и оставете да се задушава на бавен огън. Добевете и нарязаните на кубчета чушка и домат. След като плънката се задуши почти изцяло, напълнете издълбаните патладжани, ако ви остане плънка - разпределете я между тях. Налейте чаша или чаша и половина вода в тавата, и сложете да се пече на умерена фурна за около 40-50 минути. Към края на печенето наръсете със свеж магданоз и покрийте всеки патладжан с филийки моцарела или друго сирене, и запечете до златисто.



Насладата ще бъде пълна, ако поднесете с домашен хляб, приготвен от пълнозърнесто брашно, замесен със суроватка и обогатен с орехови ядки.

Коментари

  1. Ммм, точното предложение за предстоящия уикенд. Даже имам повечето продукти в шкафа, остава само да си купя патладжани.

    ОтговорИзтриване
  2. С мъжа ми сме големи любители на патладжана, особено пълнен, но нашите рецепти са по-обикновени :) Тази вкусотия определено ще я пробваме :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудно изглежат, да не са макети:-)))Онзи ден хапнах печени от тези белите, мммм!Есенно ще я пробвам тази рецепта, поздрави:-)

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусна рецепта и много красиво представяне. Така ме грабна този бял патладжан на бялата дъска на белия фон... красота. Не знаех, че и в България са се появили такива белички. Ще опитам с удоволствие. Поздрави и приятни летни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Катрин, надявам се да ти хареса!

    Ескарина, щом обичате патладжан, ще го оцените със сигурност.

    Мария, не са макети, хахах. Става и за есента :-)

    Stefania, sto felice che ti piace la riceta!

    Станимира, за пръв път опитах такива преди две години от една съседка на село, после си купувах вносни - италиански, както и тъмнозелените и жълти тиквички. Сега напоследък намирам често по пазара, български, явно са започнали да ги отглеждат. Разликата е основно в липсата на горчивина - не е нужно да стои посолен, преди да се готви.

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина чудесна снимка, а и рецептата звучи страхотно- ще я приготвя за едни ценители.
    А може ли рецепта за този орехов хляб, моля?

    ОтговорИзтриване
  7. рецептата за хляба е малко едно към гьотере, че тук нямам везна...но в общи линии: 2 ч.ч. бяло брашно, 2 ч.ч пълнозърнесто брашно, 1 и половина ч.ч. суроватка (ако няма - вода, смесена с малко мляко плюс да речем 1 с.л. зехтин), 6-7г суха мая, 1ч.л. сол, 1 ч.л. захар. Размесвам маята със захарта и лъжица брашно с лъжица-две от течността. Смесвам двете пресяти брашна, изсипвам в центъра шупналата мая и водата (по малко, не цялата на веднъж) и меся тестото, слагам и орехите. Като стане на топка, прибирам в хладилника за няколко часа - бавното втасване на студено подобрява много вкуса. След това вадя навън, след 10 минути премесвам тестото, оформям хляба и оставям да втаса втори път, вече на стайна температура. Пека на около 200 гр. не знам колко - около 20-25минути - познавам го на допир кога е готов :-)))

    ОтговорИзтриване
  8. и забравих солта - размесва се с брашното преди течните съставки :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря много:-)

    ОтговорИзтриване
  10. Lois, изгълтах на един дъх статията в неделния "24 часа" за "фуд блогърите". Много се радвам за теб!

    Сара :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти, Сара, май само аз не съм я чела още :-)

    ОтговорИзтриване
  12. днес направих тези патладжани и много ни харесаха. благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  13. Ехааа, винаги се радвам много, като получа такъв отзив! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей,
    Благодаря за рецептата, сега пека патладжанчета, но класическите ... малко се притеснявам при запичането да не останат жилави... дали белите са по-леки?
    Иначе сложих повече от чаша вода, когато се задушаваше плънката иначе загаряше
    Теди

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей, Теди
    Вероятно вече си опекла патладжаните, но чак сега видях въпроса ти. Ами няма да останат жилави, и се надявам, че и сама си го установила? А за загарянето на плънката има значение и съдът, в който се готви. Аз използвам хром-никелови съдове с дебели дъна, в които доста трудно загарят нещата, и може би от тук идва разликата.
    Надявам се да споделиш дали се е получила рецептата :-)

    ОтговорИзтриване
  16. Разбира се, че се получи, всичко е точно!!!
    Благодаря Луис

    П.С Така ли се казваш наистина, много е симпатично и френско...

    ОтговорИзтриване
  17. много се радвам!
    хаха, относно името - ами не, не се казвам така, псевдоним е, и всъщност е Лоис.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации