вторник, 29 януари 2013 г.

Chocolate Cupcakes with Swiss Meringue Buttercream Шоколадови къпкейк с маслен крем



I was willing to try meringue buttercream for quite a long time. But I've always had some excuses for not making it, like "I have no butter", "I have no separated egg whites", "I have no descent posh and piping tools"..... Till last week, when I came across to a little shop, where they sell every kind of pastry equipment you may like (or at least it seemed to me like that in the beginning).
So I bought a set of four piping tips and some posh, two different pink patterns of cupcakes liners and a tube of pink food coloring to make happy my daughter, the-pink-lover.  Back home, I choose a simple cupcakes recipe and get started with the meringue buttercream. I read several recipes and how-to-do-it tutorials, and in the end I came with Marta Stuart's swiss meringue butter cream recipe, adapted for 3 egg whites, what seemed to me a proper quantity for a domestic use.

Swiss Meringue Buttercream

3 egg whites (100 g), separated the day before, at room temperature
170 g sugar
230 g butter, cubed, room temperature
flavorings as you wish

1. Put the egg whites and sugar in a bowl fitted over a bain marie, and bring to 70℃ (you have to use a candy thermometer), whisking constantly. When reached, transfer the mixture into the bowl of a stand mixer and start to whisk on medium to medium high speed until mixture has cooled completely and formed stiff and glossy peaks, about 10 minutes.
2. Start adding the butter, one piece at a time, and beat until incorporated after each addition. If the buttercream appears curdled after all the butter has been added continue beating it: will become smooth again in no time.
3. Add flavorings, and beat just until combined. If using buttercream right now, cover bowl and set aside at room temperature in a cool environment.

You could store it in the fridge for up to 3 days. Before using, bring it to room temperature, and beat on the lowest speed with the paddle attachment until smooth again.
You can use this buttercream to decorate a cake, or adorn cupcakes. It keeps it form very stable and will not deflate like whipped cream could.


Chocolate & Cinnamon Cupcakes 
makes 12

100 g dark chocolate
120 g butter
100 g sugar
2 eggs
200 g flour
1 tsp baking powder
3 tbsp cocoa
pinch of salt
1tsp cinnamon 
140 g sour cream

1. Preheat the oven to 180℃.
2. Melt gently the chocolate and butter and leave to cool.  In a mixer bowl whisk together eggs, sugar, and chocolate mixture. Add the sour cream and stir.
3. In a separate bowl mix the flour, cocoa, salt, cinnamon and baking powder. Add it to the batter and stir to combine.
4. Line wit paper liners a 12-cup pan. Divide the batter using an ice cream scooper. Bake for 20-25 min, check with wooden stick if ready. Leave to cool completely before decorate.
5. Transfer the meringue buttercream into a star-fitted pastry posh and make a swirl on top of each cupcake.
You can add some color sprinkles on top if you 15 years old daughter will be judging your cupcakes :)


От доста време се каня да опитам да приготвя маслен меренг крем. Но все си намирам разни оправдания: нямам масло, нямам отделени белтъци, нямам хубав пош с накрайници.... До миналата седмица, когато влязох в едно магазинче за сладкарски инструменти, от където си купих комплект от четири накрaйника с няколко поша, два вида розови хартиени чашки за къпкейкс и туба с розова боя, за да зарадвам дъщеря си, любителката на розовото.
Обратно в къщи, избрах семпла рецепта за шоколадови къпкейкс и прочетох куп рецепти за маслен меренг. Накрая се спрях на рецепта за швейцарски маслен меренг от Марта Стюарт, адаптирана за 3 белтъка.

Швейцарски маслен меренг
(ако на български език има друг, общоприет термин за този крем, моля кажете ми, защото се чудих много дълго време)

3 белтъка (100 г), най-добре отделени предния ден и със стайна температура
170 г захар
230 г масло, меко, нарязано на кубчета
вкус и аромат по избор 

Сложете белтъците и захарта в съд на водна баня, и загрейте до 70℃, като разбърквате непрестанно. Ще ви трябва сладкарски термометър, за да измерите точния момент. Прехвърлете сместа в купата на стационарен миксер и разбивайте на средна до средно висока скорост, докато стане гладка и лъскава, и се охлади напълно, около 10 мин. Започнете да добавяте маслото, парче по парче, като разбивате след всяко добавяне. Ако след добавянето на цялото масло кремът изглежда като пресечен, продължете да разбивате още известно време, ще се изглади като магия. Добавете ароматите, ако ще слагате, и разбъркайте докато се смесят. Ако ще използвате крема веднага, покрийте купата и оставете в хладно помещение. Можете да съхраните до 3 дни в хладилника, като преди употреба оставете да достигне стайна температура и разбийте отново за 5 мин. С този крем можете да декорирате торта или да украсите къпкейкс, той запазва формата си стабилно и не спада както разбитата сметана.


Шоколадово-канелени къпкейкс
за 12 къпкейкс

100 г тъмен шоколад
120 г масло
100 г захар
2 яйца
200 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
3 с. л. какао
щипка сол
1ч.л. канела
140 г заквасена сметана


1. Загрейте фурната до 180 .
2. Разтопете внимателно шоколада и маслото и оставете да изстинат. В купата на миксера разбийте яйцата, захарта и шоколадовата смес. Добавете сметаната и се разбърайте.
3. В отделна купа смесете брашното, какаото, солта, канелата и бакпулвера. Добавете към тестото и разбъркайте.
4. Застелете с хартиени формички тава с 12 гнезда. Разделете тесто между тях
с помощта на лъжица за сладолед. Печете за 20-25 мин., проверете за готовност с дървена пръчица. Оставете да се охладят напълно, преди да ги украсите.
5. Прехвърлете масления крем в пош със звездовиден накрайник и направете спирална завъртулка на върха на всяко къпкейкче.
Можете да поръсите с малко цветни захарни топчета, ако 15 годишната ви дъщеря ще оценява  прооизведенията ви :)


Единственото, което не разбирам е, трябва ли да се слагат по две хартиени чашки, за да имат по-приличен вид след изпичане? 

21 коментара:

  1. Ох, тези чашки не винаги са качествени :(
    И не стават понякога да ги поднесеш в тях!
    Много ми хареса крема и ще му намеря приложение!
    "Фасонът " им е прекрасен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ами купих Wilton, уж най-доброто?
      До сега съм най-доволна от едни кафевички, които купих от Змеебореца, но пък ми омръзват все кафеви.

      Изтриване
  2. И без две хартиени чашки изглеждат превъзходни!Поздравления,lois!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хм хм, чак превъзходни не са, но пък вкусни - да :)

      Изтриване
  3. Много красиви снимки и къпкейкчета ни показваш! И аз си падам по розовичкото :))
    Хартиените капсули за мъфини наистина е по-добре да са по две, за да са що-годе прилично изглеждащи. Дори и тези на Wilton са леко встрани от десетката ми. Преди време си купих кафяви и червени капсули от китайското магазинче, малко встрани от Пиротска, и съм много доволна от тях, тъй като не са съвсем хартиени, а по-скоро наподобяват хартия за печене.

    Усмихната сряда :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами тези едните бяха от доста дебела и твърда хартия, много надежди им възлагах. Обаче явно масленото тесто го прави този проблем. А иначе малко скъпичко ми се вижда да слагам по две... може би ще пробвам с кафява отвътре и цветна отвън. Обаче пък са с различни форми и размери, пак не става съвсем добре. Изобщо.... няма угодия! :)))

      Изтриване
  4. Много са красиви и звучат убийствено вкусно! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, и наистина са вкусни :)

      Изтриване
  5. Не е от хартиите, установила съм, че печеш ли шоколадови къпкейкс, в каквото и да ги сложиш, прозират. Тъй че, или ползваш кафяви, или слагаш по две, или се примиряваш :))

    Интересно ми е защо белтъците е хубаво да се отделят предварително, още повече пък да са на стайна температура при положение, че така или иначе се загряват на водна баня? Знам ли пък, може това да е някаква хитрина на баба Марта Стюард :) Иначе аз като един враг на маслените кремове, трябва да призная, че направен по този начин (с белтъци или цели яйца (топ френски маслен), придобива съвсем различен вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде де, това с белтъците и на мен не ми е ясно :) но имах в буркан от предишни рецепти останали и ги бутнах в една купа с топла вода малко да се темперират. А иначе рецептата е ок, в смисъл, нито се пресече нито нищо, стана си "като по учебник" хаххахх. Относно достойнствата му на тоя крем- освен декоративни, други трудно намирам :)
      А за къпкейкс си мисля, че може би маслеността на тестото има голямо значение - хартийките са не толкова изцапани, колкото мазнички :))) ама и с мазни хартийки се изяждат!

      Изтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  7. Много нежно розово, а съчетанието му с кафяво е много сполучливо и красиво! Колкото до кошничките и аз винаги с това се ядосвам, пека ги в бели и след това декорирам с другите. Двойна работа:) Но пък мъфините са супер, особено с този вкусен крем!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. на мен ми се струва, че става калорийна бомба с този розов крем отгоре :) ама пък са много по-красиви така! Мисля следващия път да опитам глазура с крем сирене, вероятно няма да стои така изящно, но пък ще е по-джентли към талията, хахаха!

      Изтриване
  8. What a beautiful shot! Your blog is stunning!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks, Anna! I see you came from Culinote! I was wondering if someone reads it :) but now I see you :)

      Изтриване
  9. Само количеството масло сякаш ме спира да приготвя украсата, иначе самите къпкейкчета са разкошни и ще ги приготвя съвсем скоро :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хаха, ами това е маслен крем, наистина има много масло в него :)

      Изтриване
  10. по принцип не съм привърженичка на розовото,но тези мъфинки ми допаднаха много.някакси са много нежни в този пастелен розов цвят.и докато четох как се прави меренге крема-потънах в него.
    само искам да попитам какво е "меренге"?в много американски рецепти го има като вече готов продукт.например:яйца,захар,пр.мляко и 1/2 прах меренге.винаги съм се чудела.отначало си мислих че е някакъв вида пудра захар,но като се разтърсих в разни други сайтове видях че не е.не мога да си го обясня "прах меренге" :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Меренг (meringue - фр.) се отнася до всеки един десерт, направен от разбити белтъци и захар, независимо дали е печен, или не. Вероятно прах меренг се отнася до белтъчен прах, направен от дехидратирани белтъци, които вероятно са претърпяли някаква форма на термична обработка и се предполага, че са по-сигурни за сурова употреба. В швейцарския и италианския меренг (или целувка ана български) този проблем не съществува, защото белтъците преминават през топлинна обработка, за разлика от френския меренг, който е просто разбиване на белтъци със захар.

      Изтриване
  11. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  12. Лоис, можеш ли да ми кажеш какъв номер накрайник за поша ползваш?
    Поздрави,
    Дуци.

    ОтговорИзтриване