четвъртък, 24 януари 2013 г.

Roasted garlic spread


Few months ago I worked as a food stylist for a photo shoot for La Pastaria restaurant. We took pictures of several pizzas, pastas, bruschettas, appetizers, desserts, and of course, lots of parmigiano and prosciutto. When we took a break and sat for a lunch the crew offered us (among the other meals) a truly delicious aromatic spread to dip our focaccia in it. We were quite curious to find out what was it made of! And you can't imagine our surprise when we were told that was a garlic spread! It hasn't any trace of that strong garlicky smell that all we enjoy but avoid. It was mild, aromatic and even sweet. I liked it so much I decided I should make one. It was not quite appropriate to ask the chef for the recipe, so I made my own research and this is what I've got.


Roasted garlic spread

It depends on how much spread you want to make, but approximately 
6 - 8 - 10 whole garlic bulbs
some thyme sprigs
1 lemon
2 tbsp olive oil
1 red chilli pepper, if you like it spicy 

for the spread
40 - 60ml extra virgin olive oil
1-1.5 cup fresh bread crumbs
1or 2 tsp honey 
freshly ground see salt or pink himalayan salt and black pepper 
lemon juice as much as you like


Cut the top parts of the garlic and arrange it on a ovenproof dish. Cut the lemon on half and squeeze the juice over the garlic. Add the remains of the lemon to the dish and drizzle with olive oil. Add the thyme sprigs (and chilli, if using) and bake at 180°С for 40 min or until golden and light brown. Leave to cool for a while and take out the baked cloves. You could do this easily with a teaspoon handle. You can smash the garlic cloves with mortar and pestle or you can use a food processor. Add the bread crumbs, the honey and olive oil, season and mix well. Use as a spread on top of a toast, or as a dip with any kind of bread sticks you love. 


Преди няколко месеца работих като фууд стилист за рекламни снимки на ресторант La Pastaria.
Заснехме доста пици, няколко ястия с паста, брускети, антипасти, десерти, и разбира се, много пармиджано и прошуто. Когато прекъснахме за обяд, екипът на ресторанта ни предложи (сред многото други ястия) един много вкусен и ароматен пастет към фокачата. Бяхме много любопитни да разберем от какво е направен, и представете си изненадата ни, когато разбрахме, че е от чесън! В него нямаше и следа от агресивния аромат на чесъна, който ние всички обичаме, но отбягваме. Беше с мек вкус, ароматен и дори сладък. Хареса ми толкова много, че реших, че трябва да си приготвя. Не беше подходящо да питам готвача за рецептата, затова направих свое проучване и ето какво имам за вас.

Пастет от печен чесън 

Зависи какво количество искате да направите, но горе-долу около
6-8-10 глави чесън
няколко клонки мащерка
1 лимон
2 с.л. зехтин
1 червена люта чушка, ако го обичате люто

за пастета
40 - 60 мл екстра върджин зехтин
1 - 1.5 чаша пресни хлебни трохи
1 или 2 ч.л. мед
прясно смляна морска сол или розова хималайска сол и черен пипер
лимонов сок, колкото желаете

Отрежете връхната част на чесъна и го сложете в малък огнеупорен съд. Срежете лимона, изстискайте сока отгоре и добавете половинките. Полейте със зехтина, сложете чушката, ако използвате, и добавете мащерката. Печете на 180°С за 40 мин, докато стане златисто-кафяв на цвят. Оставете леко да се охлади и извадете скилидките. Става лесно с дръжката на малка лъжичка. Можете да смачкате скилидките в хаванче, а можете да ги смелите в кухненски робот. Добавете хлебните трохи, зехтина, меда и подправките и разбъркайте добре. 
Поднесете като пастет върху препечени филийки, или като дип към любимите си хлебни пръчици.

19 коментара:

  1. Прекрасен е! Много обичам чесън и непременно ще пробвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, супер, после да кажеш дали ти харесва :)

      Изтриване
  2. аз го предпочитам печен на открит огън, опушеният му вкус е незаменим за всякаквъв род панинита, пици, пасти(макарони)
    http://margatyna.blogspot.ca/2011/10/blog-post_29.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееееее, да, в един идеален свят бих имала огромна пещ в огромната си вещерска кухня и определено бих пекла чесъна (пък и не само него!) на жив огън. Но в апартамента най-близкото до огън е глупавата скаро с уж вулканични камъни, които още не мога да реша дали не са вредни всъщност :)))
      Хареса ми идеята за дип от артишок, но сметаната не идва ли много за това количество?

      Изтриване
    2. не, количеството е вярно, сметанат търпи термична обработка, редуцира се до сос, сирената я сгъстяват:) Много харесах идеята ти за обновяването на старата къща и съм сигурна, че кухнята ще се превърне в място за вълшебства!

      Изтриване
    3. ще трябва да опитам значи. Много обичам артишок, но никога не съм варила лично. Тук се продават едни доста спаружени артишоци, та не смея да рискувам и купувам консервиран, най-вече маринован.
      Къщата... възлагам големи надежди на нея, светлината е супер за снимки :)

      Изтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Това влиза в топ 10 на най-спешно нуждаещите се от приготвяне! Изглежда върха , а и ти така го описа, че нямам търпение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ооо, пробвай непременно, с препечено хлебче, или пък с топло изпечено току що.... аууу...

      Изтриване
  5. I made this last night and it was very delicious! thanks :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Hey, Asha, good to hear that! Thanks for stopping by and give a feedback!

      Изтриване
  6. Луис, прекрасен дип! Преди време бях гледала Лорейн Паскал да приготвя така печен чесън със зехтин, розмарин, мед, сол. После го поднесе върху хлебчета с разтопен камамбер. Купих камамбера и досега не му е дошло реда ;) Ти обаче ще ме провокираш най-после да приготвя вкусния дип от чесън.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей ами хайде :) там където Лорейн не успя, идвам аз :))))

      Изтриване