четвъртък, 17 януари 2013 г.

Teriyaki Rabbit Liver With Yakitori Flavored Chutney


If you have thought that we will end up with just one teriyaki recipe, you were wrong. Here is another one! And this time it is pretty much complicated, because it consists of whole three elements! Teriyaki marinated grilled rabbit liver, accompanied with smashed potato warm side and a fabulous yakitori flavored chutney to drizzle on top!
You may think this recipe is too tough to do? But you are wrong :) Now I'm gonna tell you how to make it!


Lets make the chutney first:

Yakitori flavored chutney 

For 1 big jar
1 big red onion, cut
3 slices pineapple, cut on chunks
1 apple, peeled, cored and cubed
1 small pear, peeled, cored and cubed
1 tsp yellow mustard seeds
1 pinch saffron or  1 tsp turmeric
1tsp ground coriander seeds
1 tsp nigela seeds
2 tbsp oil
2-3 tbsp yakitori sauce (I use Kikkoman)

Heat the oil in a pan and gently fry the onion. Add the cut fruit and the flavorings. Bring to a boil and let simmer gently until all is quite tender, but still not smashed. If nedeed, add some water. Add the yakitori sauce and stir well. Leave it to cool and put in a jar. Refrigerated it will keep for a week.


Now let's do the serious job.

Teriyaki Rabbit Liver with Smashed Potato Warm Salad 

300 g rabbit liver, tawed if frozen
3 tbsp teriyaki sauce (I use Kikkoman)
1 tbsp olive oil

For the potato salad
500 g young potatoes
150 g leek
1 red onion
2 tbsp olive oil

First wash the liver and remove the veins. Pat dry with kitchen paper and put in a bowl. Pour in the teriyaki sauce and olive oil and leave aside to marinate.



Wash the potatoes, do not peel them! Put them in a pan, add water and bring to the boil. Cook until tender and discard the water. Put the potatoes in a serving dish and smash them with the pestle or other convenient kitchen tool. Cut finely the leek and onion and add it to the bowl, drizzle over with the olive oil, season.


Now we are ready to grill!
Warm to medium grilled pan and put the rabbit liver to cook. Do not overfill - do this in batches if nedeed. Do not overcook the liver - 2-3 min on each side are just enough.

Serve the grilled liver along with the warm potato salad and the chutney. Enjoy!!


Aко сте си мислели, че ще минем само с една терияки рецепта, сгрешили сте :)
Ето я и следващата! И този път не е така семпла, като предишната, а се състои от цели три компонента! Заешки дробчета, мариновани с терияки сос, поднесени с топла картофена салата и якитори чътни с ананас.
Може би ще решите, че е твърде сложно? Грешите, защото сега ще ви покажа как:

Нека да започнем с чътнито:

Якитори чътни с ананас
за 1 голям буркан

1 глава червен лук, нарязан
3 резена ананас, на парченца
1 ябълка, обелена, почистена от семките и нарязана на кубчета
1 малка круша, обелена, почистена от семките и нарязана на кубчета
1 ч.л. синапени семена
щипка шафран или 1 ч.л. куркума
1 ч.л. смлени зърна кориандър
1 ч.л. семена нигела
2 с.л. зехтин
2-3 с.л. якитори сос (аз използвам Kikkoman)

Загрейте зехтина в дълбок съд, и задушете лука. Добавете нарязаните плодове и подправките. Оставете да къкри, докато всичко омекне, но още стои на парченца. Ако трябва, добавете малко вода. Добавете якитори соса и разбъркайте добре. Охладете и пресипете в буркан. Може да се запази в хладилника до седмица.

Сега да свършим сериозната работа.
Научих се да ям заешки дробчета от една "вегетарианка" :) Тя наистина не ядеше месо, но заешките дробчета на грил с ананас отгоре бяха редовни в менюто й. След време ми се случи да опитам заешки дробчета с ябълково пюре в Махалато. Ако не сте опитвали, трябва да знаете, че това е нещо с много нежен вкус, и по-скоро се доближава до вкуса на пилешките дробчета, но няма техния натраплив мирис. С една дума - опитайте, няма да съжалявате.

Заешки дробчета, мариновани с терияки сос и топла картофена салата

300 г заешки дробчета, размразени, ако са били замразени
3 с.л. терияки сос (аз използвам Kikkoman)
2 с.л. зехтин

За картофената салата
500 г картофи с тънка кора
150 г праз
1 глава червен лук
2 с.л. зехтин

Измийте и почистете дробчетата, отстранете кръвоносните съдове. Сложете в купа, залейте с терияки соса и зехтина и оставете да се маринова.

Измийте картофите, не ги белете. Сложете ги в тенджера, залейте с вода и варете, докато омекнат. Отцедете от водата и сложете в купа. Смачкайте ги с чукалото от хаванче или друго подходящо нещо. Нарежете на тънки ивици праза и лука и ги добавете в купата. Полейте със зехтин и подправете със сол и пипер.

Сега сме готови за грила!
Загрейте на среден огън ореберен тиган и поставете дробчетата да се пекат. Не препълвайте тигана, печете ги на порции. Не ги препичайте, 2-3 мин от всяка страна са достатъчни!

Сервирайте дробчетата заедно с топлата картофена салата и вкусното ананасово чътни.

Ще се радвам да чуя впечатления, ако някой реши да го приготви :)





















11 коментара:

  1. Ще споделя впечатления, защото със сигурност ще го приготвя. Единственото неизвестно в уравнението е от кое кътче на нашите магазини да изровя заешки дробчета. Сподели моля те дали си ги набавяш от софийската ни магазина мража или ще трябва да жертвам дебелият и оглупял заек на свекърва ми.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хахахах, точно четях за пицата :)
      ами аз от метро купувам, има редовно - замразени - и с много прилично качество. Проблемът е, че са цял килограм... трябва да приготвиш мноого манджа.

      Изтриване
    2. Лоис, това не ми звучи точно като проблем:)
      Благодаря, ще го напълзя тези дни.

      Изтриване
  2. Hi! Your food, photos and blog are amazing. The chutney is definately on my list of things to do! Elvira

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам чътни и това ще го опитам.
    А и дробчетата не са изпускане /след като разбрах откъде да си набавя :)
    Благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, ще се радвам да чуя дали ти е харесало!

      Изтриване
  4. О, колко интересно, отдавна не бях влизала тук, но това определено ще го пробвам!;-)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о, Танчо :) Драго ми е да те видя :)

      Изтриване
  5. А на мен ми е драго да те чета Лоис;-))) Винаги ме вдъхновяваш!;-))

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване