Stewed Mussels Mediterranean Style and Mussel Soup With One Move • Задушени миди по средиземноморски и Супа от миди с едно движение

I love Metro - Varna. Love it a lot. Not just because I visit it just during the summer, which means that I’m at the SEAAAAAA!!!, but also because of its fish stand where almost guaranteed appear fresh sea mussels from one of our northern black sea farms. Years ago it was easy to enter the sea and get several bags of fresh mussels. Recently, however, with ever-increasing coastal construction, and increasing pollution, this marine delicacy is becoming more risky pleasure, so my advice to you is - trust of clam farms. Besides, nor one authentic collected mussels from the rocks are so clean from the sand and seaweed as those artificially bred.

So what you need for 2 portions:
1kg Blacksea mussels with shells
White wine - 250 ml
Olive oil - 3 tablespoons
Garlic - 3 cloves
Lemon
Lovage
Black pepper beans
Laurel leaves
Cream - 100ml
Mascarpone - 3-4 tablespoons
Salt

Draw two or three spoons of olive oil in the bottom of a large saucepan, cut a few cloves of garlic, and braise for a minute. Draw 250 ml of good white wine, add spices, salt, cut lemon and add washed and cleaned mussels. Close with lid and allow the mussels to simmer for 3-4 minutes. Once their shells open, add about 100ml of fresh cream and stir into the hot sauce few spoons of mascarpone cheese. Serve immediately, as it is hot into the pot.



Обичам Метро – Варна. Много го обичам. Не само защото го посещавам само през лятото, което означава МОРЕЕЕЕЕЕЕЕ, ами и защото на неговия рибен щанд почти гарантирано присъстват пресни черноморски миди от някоя от северните ни мидени ферми. Преди години беше лесно да се влезе в морето и да се извадят няколко торби с пресни миди. В последно време обаче, с все по-засиленото застрояване на крайбрежието, и с увеличаващото се замърсяване, този любим морски деликатес става все по-рисковано удоволствие, така че моят съвет към вас е – доверете се на мидените ферми. Пък и под секрет – нито едни автентично събрани от скалите миди не са толкова чисти от към пясък и водорасли, колкото изкуствено отгледаните.

И така, какво ви трябва, за 2 порции:
1Кг черноморски миди с черупките
Бяло вино – 250мл
Зехтин – 3 с.л.
Чесън – 3 скилидки
Лимон
Девисил
Черен пипер на зърна
Дафинов лист
Сметана – 100мл
Маскарпоне – 3-4 с.л.
Сол

Налейте две-три лъжици зехтин на дъното на голяма тенджера, нарежете няколко скилидки чесън и ги запържете за минута. Налейте 250 мл качествено бяло вино, добавете подправките, солта, нарязания лимон, изсипете измитите и почистени миди. Затворете с капак и оставете мидите да се задушат 3-4 минути. След като черупките им се отворят, налейте около 100мл сметана и разбъркайте в топлия сос няколко лъжици маскарпоне. Сервирайте веднага, топли, както са с тенджерата.




If for some huge accident you are unable to eat all the dish, you can prepare mussel soup from the rest.
You need an onion and a big potato. Cut them into small pieces, stew in some olive oil, add some water and cook until complete softening. Smash them and add the strained mussel broth and add the cleaned from the shells clams. Serve with lemon slices and sprinkled fresh chopped dill.



Ако по някаква огромна случайност не успеете да ги изядете всичките, можете да си приготвите от остатъка супа от миди.
Трябват ви една глава лук и един големичък картоф. Нарежете ги на ситно, задушете в малко зехтин и ги сварете в малко вода до пълно омекване. Пасирайте ги и добавете към тях прецедения бульон от задушените миди и изчистените от черупките мидени ядки. Сервирайте с резен лимон и поръсен свежо нарязан копър.

Коментари

  1. Божествено... вкусът на мидите ми е на небцето :) Няма шанс да остане за супа :) Хубава вечер, Лоис :)

    ОтговорИзтриване
  2. Независимо ,че живея на морето така ароматно ми звучи... Страхотно беше преди ,когато вадихме миди от морето и ги печахе върху тенекия на плажа.Ммм...Има една мидена ферма "Дълбока"в района на Балчик -страхотно е и приготвят много вкусно мидите.Слънчев и "миден "ден ти желая

    ОтговорИзтриване
  3. Стана божествена, по-хубава от тази в Дълбока!;-)

    ОтговорИзтриване
  4. ох, и на мен Дълбока ми е много на сърце, но не съм стъпвала там вече две лета...чувам кофти новини за тях.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации