Raspberry Tart ♡ Тарт с малини
What you need for a tart with a diameter of 22-24 cm
For the dough:
200g flour
120g butter
2-3 tablespoons cold water
For the cream:
500ml milk
4 egg yolks
40g starch
60g sugar
100g white chocolate
100g raspberries
For the decoration of the above:
300g raspberries
leaves of mint or basil
Put sifted flour and cut into small cubes butter in a blender, and make in to crumbs. Add two or three tablespoons of cold water and run several times until the mixture turns to dough.
Remove it from the blender, collect into a ball. Wrap in foil and place in refrigerator for at least 30 minutes.
Meanwhile blend 100g raspberries, strain the juice. Put milk and sugar to boil. Beat yolks with cornstarch and pour in milk all at once. Leave to simmer until the first few bubbles, stirring constantly. Pull from heat, add the juice of raspberries, and add the crushed white chocolate, mix well. Allow custard to cool.
Preheat oven to 180 degrees. Remove dough from refrigerator, allow it to relax for a while. Roll it between two sheets of thin foil sheet. Bring it on the form (greased and sprinkled with flour or bread crumbs) and press well to the walls, with a sharp knife trim the excess. Perforate bottom with a fork. Cover with aluminum foil, and put in the middle large beans if you do not have ceramic baking beans. Bake tart dough for about 20 minutes, then remove beans and foil and bake for about 6-8 minutes.
Remove from oven and cool on a wire rack.
Once the dough is completely cool, remove from the form and put in dish. Fill with cream and arrange fresh raspberries on top. It is good to cool for at least an hour before cut it to allow the cream to firm. In our house there was no one willing to wait, and therefore there's no photo of a piece of the tart :-) You know.
Днес било Света Людмила... Аз, разбира се, пак бях забравила. Добре, че се намират добри хора да ме подсетят, че иначе така ще си мине денят, без да си почета светицата. А човек трябва да си тачи светиите, защото така или иначе не сме сигурни кой ни пази на тоя свят :-). Сега, да ви кажа, тази рецепта днес, съвсем случайно се случи, но пък така стана, че се получи добре, и поради тази причина ще я споделя с вас.
Какво ви трябва, за един тарт с диаметър 22-24см
За тестото:
200г брашно
120г масло
2-3 с.л. студена вода
За крема:
500мл мляко
4 жълтъка
40г нишесте
60г захар
100г бял шоколад
100г малини
За украсата от горе:
300г малини
листенца от мента или босилек
Сложете пресятото брашно и нарязаното на малки кубчета масло в блендер, и ги направете на трохи. Добавете две или три лъжици студена вода, и завъртете още няколко пъти, докато сместа стане на тесто.
Извадете го от блендера, събрете на топка. Увийте във фолио и сложете в хладилника за поне 30 минути.
През това време пасирайте 100г малини, прецедете сока. Сложете млякото със захарта да заври, отдръпнете от котлона. Разбийте жълтъците с нишестето и изсипете в млякото наведнъж. Върнете отново на котлона, като разбърквате непрекъснато, докато се появат първите няколко мехурчета. Дръпнете от котлона, добавете сока от малините, добавете и начупения бял шоколад, разбъркайте добре. Оставете крема да се охлади.
Загрейте фурната на 180 градуса. Извадете тестото от хладилника, оставете го да се отпусне за кратко. Разточете го между два листа фолио на тънък лист. Пренесете го върху формата (предварително намазана с масло и поръсена с брашно или галета), притиснете добре към стените и с остър нож отрежете излишното. Надупчете дъното с вилица. Покрийте с алуминиево фолио, а в средата насипете едри бобени зърна, ако не разполагате с керамични зърна за печене. Този боб вече за друго не става, да ви подсетя :-). Изпечете тестото за тарта около 20 минути, след което махнете зърната и фолиото и печете още около 6-8 минути.
Извадете от фурната и охладете върху решетка.
След като тестото изстине напълно, извадете от формата и сложете в чиния. Напълнете с крема и наредете от горе пресните малини. Добре е да охладите за час поне преди да го нарежете, за да може кремът да се стегне. У нас нямаше кой да чака, и поради тази причина няма снимка на парче от тарта :-) Сещате се.
P.S. Забравих! Ако кремът ви дойде много за тарта, да не го хвърлите? В чашка, и с лъжичката... :-)
For the dough:
200g flour
120g butter
2-3 tablespoons cold water
For the cream:
500ml milk
4 egg yolks
40g starch
60g sugar
100g white chocolate
100g raspberries
For the decoration of the above:
300g raspberries
leaves of mint or basil
Put sifted flour and cut into small cubes butter in a blender, and make in to crumbs. Add two or three tablespoons of cold water and run several times until the mixture turns to dough.
Remove it from the blender, collect into a ball. Wrap in foil and place in refrigerator for at least 30 minutes.
Meanwhile blend 100g raspberries, strain the juice. Put milk and sugar to boil. Beat yolks with cornstarch and pour in milk all at once. Leave to simmer until the first few bubbles, stirring constantly. Pull from heat, add the juice of raspberries, and add the crushed white chocolate, mix well. Allow custard to cool.
Preheat oven to 180 degrees. Remove dough from refrigerator, allow it to relax for a while. Roll it between two sheets of thin foil sheet. Bring it on the form (greased and sprinkled with flour or bread crumbs) and press well to the walls, with a sharp knife trim the excess. Perforate bottom with a fork. Cover with aluminum foil, and put in the middle large beans if you do not have ceramic baking beans. Bake tart dough for about 20 minutes, then remove beans and foil and bake for about 6-8 minutes.
Remove from oven and cool on a wire rack.
Once the dough is completely cool, remove from the form and put in dish. Fill with cream and arrange fresh raspberries on top. It is good to cool for at least an hour before cut it to allow the cream to firm. In our house there was no one willing to wait, and therefore there's no photo of a piece of the tart :-) You know.
Днес било Света Людмила... Аз, разбира се, пак бях забравила. Добре, че се намират добри хора да ме подсетят, че иначе така ще си мине денят, без да си почета светицата. А човек трябва да си тачи светиите, защото така или иначе не сме сигурни кой ни пази на тоя свят :-). Сега, да ви кажа, тази рецепта днес, съвсем случайно се случи, но пък така стана, че се получи добре, и поради тази причина ще я споделя с вас.
Какво ви трябва, за един тарт с диаметър 22-24см
За тестото:
200г брашно
120г масло
2-3 с.л. студена вода
За крема:
500мл мляко
4 жълтъка
40г нишесте
60г захар
100г бял шоколад
100г малини
За украсата от горе:
300г малини
листенца от мента или босилек
Сложете пресятото брашно и нарязаното на малки кубчета масло в блендер, и ги направете на трохи. Добавете две или три лъжици студена вода, и завъртете още няколко пъти, докато сместа стане на тесто.
Извадете го от блендера, събрете на топка. Увийте във фолио и сложете в хладилника за поне 30 минути.
През това време пасирайте 100г малини, прецедете сока. Сложете млякото със захарта да заври, отдръпнете от котлона. Разбийте жълтъците с нишестето и изсипете в млякото наведнъж. Върнете отново на котлона, като разбърквате непрекъснато, докато се появат първите няколко мехурчета. Дръпнете от котлона, добавете сока от малините, добавете и начупения бял шоколад, разбъркайте добре. Оставете крема да се охлади.
Загрейте фурната на 180 градуса. Извадете тестото от хладилника, оставете го да се отпусне за кратко. Разточете го между два листа фолио на тънък лист. Пренесете го върху формата (предварително намазана с масло и поръсена с брашно или галета), притиснете добре към стените и с остър нож отрежете излишното. Надупчете дъното с вилица. Покрийте с алуминиево фолио, а в средата насипете едри бобени зърна, ако не разполагате с керамични зърна за печене. Този боб вече за друго не става, да ви подсетя :-). Изпечете тестото за тарта около 20 минути, след което махнете зърната и фолиото и печете още около 6-8 минути.
Извадете от фурната и охладете върху решетка.
След като тестото изстине напълно, извадете от формата и сложете в чиния. Напълнете с крема и наредете от горе пресните малини. Добре е да охладите за час поне преди да го нарежете, за да може кремът да се стегне. У нас нямаше кой да чака, и поради тази причина няма снимка на парче от тарта :-) Сещате се.
P.S. Забравих! Ако кремът ви дойде много за тарта, да не го хвърлите? В чашка, и с лъжичката... :-)
Ummmmm!
ОтговорИзтриванеДа ти е живо и здраво името, Lois!
ОтговорИзтриванеЧестит празник,Лоис!
ОтговорИзтриванеДа ти е все така слънчево и красиво в душата!
А десерта е страхотен!
Весела вечер!
What a gorgeous dessert!! So refreshing, yet decadent..
ОтговорИзтриванеP.S: Love the tarnished spoons!
Great pictures!
ОтговорИзтриванеДа ти е живо и здраво името,LOIS :)
ОтговорИзтриванеИ все по- красиви снимки и изкушения да ни представяш!
Обаче ти не се шегуваше като каза, че започваш да наваксваш с десертите :–) Чудесен е този тарт!
ОтговорИзтриванеи Честит празник!
Лоис, честит имен ден!
ОтговорИзтриванеДа си жива и здрава! Отново прекрасен десерт :)!
Tengo un horno,
ОтговорИзтриванеAsha,
lepszysmak: Thank you sooooo much!
Катрин,
Дани,
Краси,
Мира,
Ирина: Благодаря ви много за коментите и за прекрасните пожелания!
Ирина,опитвам се, да видим колко ще издържим на натоварването, хах :-)
мммммм, звучи ужасно вкусно, ще го приготвя...
ОтговорИзтриванетанчо, няма да съжаляваш! :-)
ОтговорИзтриванеLois, thanx for your blog. I can practis my bulgarian and cook delicious dishes!! Merci!
ОтговорИзтриванеPaulina, I'm so glad!:-)
ОтговорИзтриванеТези малини изглеждат невероятно, а сладкишът с тях със сигурност ще е много вкусен! Чудесни рецепти и страхотни снимки.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, sofiko!
ОтговорИзтриванеBeautiful photos and dish - looks amazing!
ОтговорИзтриванеThanks, Brad, I'm glad you like them
ОтговорИзтриванеLuis, изглежда страшно вкусно и ароматно. Поздравления!
ОтговорИзтриванеблагодаря, Ани
ОтговорИзтриванеЗдравей, Лойс! С удоволствие следя блога ти и винаги съм впечатлена от невероятните ти рецепти. Попаднах и на този прекрасен тарт и реших да го изпробвам.
ОтговорИзтриванеТака, изпробвах рецептата, но мисля, че нещо обърках сериозно с крема. Разбих(или по-скоро разбърках) жълтъците с нишестето и в момента, в който ги изсипах наведнъж във врящото мляко, жълтъците буквално се свариха...дори и с енергичното ми бъркане, се получиха плуващи жълтъци в млякото. Срещала ли си се с такъв проблем и каква е причината? Трябваше ли да изключа котлона, веднага след като заври млякото - предполагам, че тук ми е грешката, защото когато изсипах жълтъците то продължаваше да ври силно....
Иначе тестото ми се получи супер, а за крема направих съвсем нов, от пудинг ванилия и добавен сок от малини, аранжирано с малинки отгоре..
Благодаря предварително.
Здравей, съжалявам, че така се е получило. Може би моя е грешката, че не съм отбелязала да се внимава с температурата на млякото. Определено не трябва да кипи силно, а просто да е стигнало точката на кипване, и когато се добавят жълтъците, да се кипне отново внимателно, като се разбърква непрекъснато, най-добре с телена бъркалка, за да не станат бучици. Друг по-сигурен вариант е да се изсипе половината горещо мляко при жълтъците, да се разбърка добре, и да се върне цялата тази смес обратно в съда с отналото мляко. Сега ще коригирам текста, макар че за твоя крем е малко късно... :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Lois!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много за уточнението - със сигурност ще пробвам пак и съм убедена, че ще се получи страхотен крем.
Желая много успехи и много вдъхновение.