Ocean trout mousse o Мус от океанска пъстърва

 
For English version scroll down  
Честита коледа!
Тази година почивните дни се подредиха много добре – имах на разположение цели три дни за готвене! Предната седмица почти бях избистрила менюто (големи планове), дори успях да напазарувам в петък. И така, в събота сутринта, изгоних всички домашни любимци по разни задачи и посоки (остана само едната котка!) и започнах голямото готвене. В общи линии, менюто включваше два терина, един мус от пъстърва, класически зелеви сарми с кълцано месо и патица, изпечена с кисело зеле. А, и една огромна купа с руска салата, и петте вида сладки, които бяха вече изпечени, та не влизат в сметката. За терините ще има отделен пост, тъй като не мога да ги подмина без нужното уважение. Сармите и патицата не са много интересни, нито пък руската салата, така че днес (и защото го обещах още за вчера на Ирина Купенска) получавате рецепта за мус от норвежка пъстърва, който може да се приготви и със сьомга, разбира се, или пък с обикновена речна пъстърва. 
Мус от океанска пъстърва
Какво ви трябва:
1 голяма океанска пъстърва (около 600 г)
1 голяма връзка копър
1 лимон или лайм
2 клонки мащерка
2 глави лук шалот
1 кутия крем сирене
100 мл сметана
сол
бял пипер
масло за заливане 
Най-напред си купувате една пъстърва - полярна, океанска, норвежка... наричат я с много имена. Гледайте да е прясна - месото й трябва да е розово-оранжево, а очите бистри. Ако нямате опит в чистенето на риба, помолете да я изчистят в магазина, на повечето добри рибни щандове предлагат тази услуга.
След това ви трябва 2/3 от копъра и лимон, а може и лайм. Нарежете лайма на резени, копърът може да остане цял. Сложете рибата върху парче фолио, напълнете я с една трета от копъра и лимоновите резени, а останалите сложете от двете й страни. Посолете и поръсете със смлян черен пипер. Може да добавите и клонка мащерка. Завийте фолиото и печете на 180-200С за около 40 мин, в зависимост от размера на рибата, ако е по-едра може и един час и повече.
Можете също така да нарежете рибата на парчета и да я приготвите на пара.
След като е готова, я оставете да се охлади. През това време нарежете шалота на едро, сложете го с останалия копър в кухненски робот и го смелете колкото можете по-фино. Пригответе няколко бурканчета с капачки, в които ще сложите готовия мус. Щом рибата е охладена, махнете лимона и зелените подправки, почистете я от кожата и костите, и я добавете към блендирания лук. Блендирайте, добавете крем сиренето, блендирайте отново, и с работещ мотор добавете на струйка сметаната. Подправете с още сол и пипер и насипете муса в бурканчета. Щом се охлади и стегне, разтопете маслото и залейте с тънък слой всяко бурканче. можете да сложите зрънца розов пипер и стръкчета зелена подправка за украса. Охладете и сервирайте с хрупкави филийки хляб.
 



































Ocean trout mousse 
What do you need:
1 ocean trout (600g)
1 big bunch dill
1 lemon or lime, sliced
2 sprigs thyme
2 shallots, quartered
1 box cream cheese (250g)
100ml cream
salt
white pepper
butter for topping
Put the trout on piece of aluminium foil. Season it from inside and stuff it with 1/3 of the dill and half of the lemon slices. Arrange the rest of the lemon and some more dill (preserve 1/3 for blending) on top, sprinkle with salt and pepper, add the thyme and wrap the foil. Bake on 200C for approx. 40 min or more for bigger fish – check if it’s done. When cooked, leave to cool.
Put the shallots and remaining dill in a food processor and blend as fine as you can. Discard the lemons and herbs from the fish, discard the skin and bones and add the flesh to the food processor. Blend it, add the cream cheese and with the motor running pour in the cream. Wizz again, season on taste and pour the mousse in small jars. Live it to cool. When completely cold, melt the butter and pour a thin layer on top. You can put some red pepper and green herbs for garnish. Cool and serve with crunchy bread. 
Enjoy! 

Коментари

  1. Честито Рождество Христово! Здраве, късмет и топлина!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито Рождество!
    С пожелания за една здрава, усмихната, щедра
    откъм желания и успехи година!
    Мусът е страхотен!
    В очакване съм и на рецептите за терин!
    Весели празници,Лоис :)

    ОтговорИзтриване
  3. ~ Честита Коледа! ~
    Много здраве, топлина да изпълва дома, усмивки да озаряват лицата, мечтите да се сбъдват и да се появяват нови! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Честито Рождество Христово!Здраве и късмет,радост и берекет!

    ОтговорИзтриване
  5. Chestito rozdestvo Xristovo! Vkusno izglezda,shte probvam.

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Коледа, мила Люси! Бъди все така готина и усмихната!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Коледа! :)

    Непременно ще го пробвам този мус! Знаеш ли горе долу колко време ще издържи в хладилник?

    ОтговорИзтриване
  8. Оу, ще се пробва!
    Честита Коледа!

    ОтговорИзтриване
  9. Лоис, честита Коледа! Да си здрава, усмихната и все така вдъхновена!
    Страхотен мус, определено ще трябва да го пробвам!
    Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Честита и на вас, и до нови срещи догодина :)

    ОтговорИзтриване
  11. Честита Коледа, Лоис! С пожелание за много здраве, щастие и късмет!
    Рецептата е просто задължителна за пробване :)

    ОтговорИзтриване
  12. Честита Коледа!
    Муса ще се пробва, очаквам с интерес терина!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря на всички, честито рождество и на вас.
    Ири, не знам, но 2-3-4 дни със сигурност.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации